TV2 Dokumentar viser en butiksbranche, der har store problemer med butikstyve - og et politi, der ikke kommer, når man ringer.
Butiksejere i hele landet føler sig magtesløse over for tyve, både individuelle og i bander, som går ind i butikker, supermarkeder og på tankstationer og forsyner sig med varer, de ikke betaler for.
Det viser TV2 i en dokumentar, der sendes i to dele - første del ligger på TV2 Play allerede nu og kan ses i fjernsynet i morgen aften.
Det er meget ubehageligt
I forbindelse med dokumentaren har TV 2 i samarbejde med De Samvirkende Købmænd lavet en rundspørge blandt købmænd over hele landet. Købmændene er blandt andet blevet spurgt om, hvorvidt de oplever tyveri som et stigende problem i deres butik.
Mens godt 56 procent på landsplan svarer, at tyveri er et stigende problem, er det kun 33 procent i Region Sjælland, der har det på samme måde. Samme undersøgelse viser også, at et flertal af købmændene i vores region ikke føler, at politiet kommer, når de anmelder et butikstyveri.
En af dem er købmand Ebbe Jørgensen hos Meny i Nykøbing Falster, der har ventet på politiet i forbindelse med butikstyveri.
- Det er meget ubehageligt at stå med vedkommende, fordi man er hele tiden på vagt og ved ikke rigtig, om vedkommende har et eller andet i lommerne eller tager noget på kontoret og smider efter os, hvis vi er inde på kontoret, siger Ebbe Jørgensen til TV ØST.
- Det sker typisk, hvis vi ringer ind for at angive, at vi har en butikstyv, så får vi den nemme løsning og besked om, at vi skal udfylde papirerne og bede kunden om at forlade butikken. Jeg mener ikke, det er vores opgave at være politi i sådan en situation, tilføjer købmanden.
Betjente: Reformen har ikke virket
I TV2's dokumentar står flere menige politibetjente desuden frem og fortæller, hvor frustrerede de er over ikke at kunne hjælpe borgerne.
I min verden har man glemt politifagligheden og politiets kerneopgaver
Thomas Vesth er politiassistent ved Midt- og Vestsjællands Politi og har næsten 30 års erfaring som betjent. Han bor til daglig i Slagelse og er en af de betjente, der kritiserer politireformen fra 2007. Dengang sagde daværende justitsminister Lene Espersen (K):
Artiklen fortsætter under billedet.
- Hvis vi skal have et politi, vi kan være bekendt, også i yderområderne, så skal der mere politi ud på gaderne. Og det vil sige, at de skal ud af kontorerne og ind i patruljevognene og opklare kriminalitet.
- Det er jo ikke det, der er sket, lyder det nu fra politiassistent Thomas Vesth.
- Det er jo ligesom at beslutte, at bilen den skal køre op i vejkrydset, og så skal den svinge til venstre. Men det er ikke det, der er sket, den kører til højre. Det er jo det, der er sket. I min verden har man glemt politifagligheden og politiets kerneopgaver, lyder det fra Thomas Vesth, som stempler reformen:
- Mislykket.
Betjentene løser andre opgaver
I TV2's dokumentar kan man blandt andet se kriminelle, der ved højlys dag vader ind i et supermarked og tager kassevis af slik med sig ud - uden at betale. Til stor frustration for butikkens ejer.
Rigtig mange politifolk er lige så frustrerede som den forurettede, fordi der er simpelthen ikke manpower til at kunne løse de her opgaver
- Rigtig mange politifolk er lige så frustrerede som den forurettede, fordi der er simpelthen ikke manpower til at kunne løse de her opgaver. Selvfølgelig skal det opklares, det står i retsplejeloven og alle mulige andre steder, problemet er bare, at der er simpelthen ikke folk til at løse de her opgaver. Jeg har set sager, hvor der ligger gerningsmænd på, som vi simpelthen bare ikke kan nå at løbe op, siger Thomas Vesth.
En opgørelse fra Rigspolitiforeningen viser, at der er det samme antal betjente i dag som før reformen i 2007, nemlig 11.000. Men de seneste seks år er antallet af betjente i beredskabet faldet fra 8.500 til 6.000. Og det er betjente, der tager sig af ting som patruljering og efterforskning.
- Når den (andelen af betjente i beredskabet, red.) falder, så kan man ikke løse opgaverne. Det er ikke muligt, siger Thomas Vesth i TV2's dokumentar.
Politiet: Vi har været pressede
I TV 2-dokumentaren erkender flere politifolk, at butiksejerne og de ansatte til dels har ret i deres utilfredshed over politiets manglende indsats overfor butikstyverier.
Tidligere politiformand Peter Ibsen mener, at den store politireform, som han selv var med til at forhandle på plads i 2007, har slået fejl, hvad angår målsætningen om at få flere betjente væk fra kontorerne og ud til borgerne.
Det er jo rigtigt nok, at vi har været pressede i de senere år
- Vi har altid brystet os af, at dansk politi var borgernes politi, som borgerne kunne regne med. Det må vi nok desværre sige er gået tabt, siger den tidligere formand i programmet.
Ifølge en opgørelse fra Rigspolitiforeningen er der i dag det samme antal betjente i Danmark som før reformen, i alt omkring 11.000, men antallet af betjente i beredskabet er faldet med cirka 2500 i de seneste seks år.
- Det er jo rigtigt nok, at vi har været pressede i de senere år. Vi har fået nye opgaver, som har gjort, at der er opgaver, som vi har et efterslæb på, siger politidirektør John Vestergaard fra Rigspolitiet i Glostrup til TV 2 Dokumentar.
Han påpeger, at en stor del af politiets ressourcer i dag er afsat til efterforskning af blandt andet kriminalitet på nettet og grænseoverskridende kriminalitet.
I mellemtiden mister de danske forretninger årligt varer for mere end 1,3 milliarder kroner.
Lader tyven smutte
Ifølge købmand Ebbe Jørgensen er den direkte konsekvens, når politiet ikke kommer, at man lader tyven smutte ustraffet fra butikken.
- Der er nogle af mine kollegaer, som ikke ønsker at tage konfrontationen med vedkommende (butikstyven red.), siger Ebbe Jørgensen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hvad synes du om, at i lader tyven slippe, fordi I ifølge dig ikke har politiets opbakning.
- Det er helt forkert. Jeg mener, at alle butikstyve skal anmeldelse og registres af politiet, fordi vedkommende kan stjæle her og i hele byen, uden at der sker noget, svarer købmanden.
'Hvor er politiet?' sendes mandag den 19. og torsdag den 22. november klokken 20.00 på TV 2. Første del af dokumentaren kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.