Kritik af millionpulje til byfornyelse: - Det er alt, alt for lidt

Regeringens nye finanslovsudspil indeholder 333 mio. kr. over fire år til de danske landsbyer, men det er langt fra tilstrækkeligt, lyder kritikken

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I det nye finanslovsudspil fra regeringen er der afsat 333 mio. kr. til forskønnelse af de danske landsbyer. 

- Nogle gange er det desværre nødvendigt at rive huse ned, for at de ikke skal ligge og - om man så må sige - ødelægge indtrykket for andre, der gerne vil flytte til, siger finansminister Kristian Jensen (V) til TV ØST.

- Derfor er puljen beregnet til både forskønnelse, fornyelse og renovering, - men også at fjerne bygninger, der er så faldefærdige, at de ikke kan bruges, siger ministeren.

Utilstrækkeligt

Forslaget peger i den rigtige retning - men er slet ikke nok, lyder det fra en af de mere trængte kommuner. 

- Det er positivt, at der kommer flere penge, men det er stadigvæk alt, alt for lidt i forhold til den opgave, der er med at få ryddet op i landdistrikterne, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), til TV ØST.

Der har indtil nu været afsat ca. 55 mio. kr. årligt i puljen, og fordelingen af midlerne sker ud fra en beregning af behovet for landsbyfornyelse.

Landsbypuljen

Regeringen ønsker at afsætte følgende over de næste fire år.

2019: 67,6 mio. kr.
2020: 85, mio. kr.
2021: 85,1 mio. kr.
2022: 95 mio. kr.

Færre midler end før

I 2013 blev der afsat 200 millioner kroner til hvert af årene 2014 og 2015 til nedrivning og istandsættelse af dårligt vedligeholdte huse. Men i 2014 kom puljen under sparekniven, hvilket betød at den landede på ca. 55 mio. kr. årligt.

17 anbefaling om levedygtige landsbyer
Læs også
17 "knaldgode" anbefalinger skal give liv til affolkede landsbyer
17 anbefaling om levedygtige landsbyer
Læs også
17 "knaldgode" anbefalinger skal give liv til affolkede landsbyer

Og det er i det lys, at man skal forstå regeringens forslag, mener Holger Schou Rasmussen.

- Den nuværende regering har barberet puljen ned fra et højt niveau, så de ca. 12,6 millioner, puljen stiger med i 2019, svarer dårligt nok til den fremskrivning, der er på den almindelige prisstigning.

Lolland er et af de områder, hvor en masse tomme bygninger. Det skyldes blandt andet den affolkning, som Lolland Kommune har oplevet.

Kommunens indbyggertal er gået fra 49.000 til 42.000 over en ti-årig periode, og derfor trænger adskillige bygninger til en kærlig hånd.

- Vi har siden kommunalreformen oplevet en kraftig centralisering, som har betydet, at vi er blevet 7.000 færre borgere, og det efterlader tomme huse og tomme erhvervsbygninger i landdistrikterne, siger han til TV ØST.


Nyhedsoverblik