Newspaq har regnet timelønnen ud for en række af landets største festivaler - Roskilde, Skanderborg, Samsø, Northside, Langeland og Nibe - og lønnen er langt under, hvad man som ufaglært kan tjene i timen.
Den laveste løn tjener man hos Danmarks Smukkeste Festival, Skanderborg Festival. Vælger man at tjene til armbåndet før eller efter festivalen, så giver de cirka 42 timers arbejde blot en timeløn på 46,50 kroner. Det er cirka en tredjedel af en rengøringsassistents mindsteløn.
- Jeg vil slet ikke gå ind i en diskussion om timelønnen. Det er en forkert måde at anskue det på. Hele forenings-Danmark lever af frivilligt arbejde, og de, der arbejder frivilligt på vores festival, gør det for sammenholdet og festens skyld, ikke for at tjene penge, siger talsmand for Skanderborg Festival, Poul Martin Bonde, til Newspaq.
Han fortæller, at arbejdet før og efter festivalen går med at sætte op eller pille festivalen ned igen. Under festivalen skal der være vagter og personale i barer og boder.
Minimums arbejdstiden er 24 timer og maksimum er cirka 42 timer, skriver festivalen på sin hjemmeside. Arbejder man under festivalen, så er timelønnen dog næsten fordoblet til 81,50 kroner.
En anden festival, der giver bundløn er Samsø Festival, hvor lønnen for arbejde før er på 48 kroner. Landets største festival Roskilde Festival giver 56,50 i løn for arbejde før eller efter, når man udregner timelønnen ved at dividere arbejdstiden med prisen på et festival-armbånd.
HK Ungdom har sat gang i en kampagne på Facebook, hvor folk kan skrive ind, hvis de føler sig dårligt behandlet.
- Man skal passe på, at man ikke bliver underbetalt, og at ens arbejdskraft ikke bliver udnyttet. Derfor er det også en glidebane, når man skal arbejde mere og mere. Det nærmer sig næsten gratis arbejdskraft, og det er jo ikke pointen med at levere et stykke arbejde, siger Dan Larsen, der er formand for HK Ungdom.
Fagforeningen vil følge sommerens festivaler og arbejdsforholdene tæt denne sommer.
Flere festivaler tilbyder dog de frivilligt arbejdende eksempelvis mad, drikke, overnatning, gratis parkering, bad, drikkevarer og merchandise. Disse ekstra goder er ikke regnet med i Newspaqs udregninger for timeløn.
Et andet fagforbund mener, at festivalerne selv skal sørge for at holde arbejdet på et fair niveau, når lønnen er så lav.
- Så længe der er tale om kortere frivilligt arbejde, så har vi det egentlig godt nok med festivalarbejdet, men hvis det arbejdet griber om sig, så bliver det problematisk. Man kan som arrangør ikke tillade sig at stille for store krav til de ansattes arbejdsevner med de lønninger, siger Jens Kristian Jensen, der er næstformand Lager, Post og Servicemedarbejdernes Forbund.
Han bakkes op af næstformand i 3F Jane Korczak, der mener, at arbejdet skal stå mål med lønnen.