Lokal Venstre-kandidat: Tror ikke på minimumsnormeringer

Pressede pædagoger i daginstitutioner er ikke godt nok, mener regionale folketingskandidater. Men de er uenige om, hvordan det skal løses.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke godt nok, når pædagoger føler sig pressede i vuggestuer og børnehave. Det mener både folketingskandidaterne Martin Graff Jørgensen (EL) og Charlotte Bisserup Bechfeldt (V).

- Når man er forælder og skal sende sine børn i daginstitution, skal man have ro i maven. Så det er jeg ked af at høre, siger Venstre-kandidaten Charlotte Bisserup Bechfeldt (V).

Hun henviser til TV2 ØSTs historie, hvor pædagoger i Næstved fortæller om daginstitutioner, som er presset til bristepunktet, og hvor muligheden for at yde omsorg er alt for ringe.

Men de to regionale folketingskandidater er ikke enige om løsningen. Det springende punkt i snakken om daginstitutioner er især de hyppigt omtalte minimumsnormeringer. Altså om staten skal sætte konkrete tal på, hvor mange pædagoger, der skal være per barn i daginstitutioner.

Det mener Martin Graff Jørgensen (EL) er en god idé.

- Det, vi godt kunne tænke os, er, at for hver tre børn, der er i vuggestuerne, skal der være én voksen. Og det samme for hvert sjette barn i børnehaverne, foreslår folketingskandidaten fra Enhedslisten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Bisserup Bechfeldt (V) tror ikke på, at minimumsnormeringer er vejen frem for at løse problemet med pressede pædagoger. Kommunerne bør selv bestemme, mener hun.
Charlotte Bisserup Bechfeldt (V) tror ikke på, at minimumsnormeringer er vejen frem for at løse problemet med pressede pædagoger. Kommunerne bør selv bestemme, mener hun. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

En vilkårsundersøgelse af pædagogernes fagforening, BUPL, viser blandt andet, at 81 procent af pædagogerne inden for den seneste uge har oplevet, at de var for få medarbejdere i forhold til arbejdsopgaverne. Men Charlotte Bisserup Bechfeldt (V) mener ikke, at minimumsnormeringer er vejen frem.

- Og det gør vi ikke, fordi vi gerne vil overlade den beslutning til kommunerne. Men dermed ikke sagt, at vi ikke kan kigge på at lave nogle rammer for, hvordan normeringer skal være i institutioner. Og det er også derfor Lars Løkke har været ude at foreslå, at vi laver en mini-trepartsaftale, hvor vi sætter os sammen med KL og de fagorganisationer, vi hører om, og finder ud af, hvordan laver vi den bedste daginstitution. forklarer hun.

Artiklen fortsætter under grafikken

Pædagoger: - Det er hårdt at være i

En af dem, der mærker presset, som fremgår af BUPL’s undersøgelse, er Jeanette Hviid Rosenbergs. Hun er pædagog og tillidsmand og arbejder til daglig i børnehaven i Mælkebøtten i Fensmark. Her er der ofte to pædagoger til 21 børn. 

- Det er hårdt at være i, vi er pressede, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under videoen

Jeanette Hviid Rosenberg og Sanne Nielsen er pædagoger i daginstitutioner. De mener forholdene i institutionerne er blevet alt for dårlige. - Der er ikke hænder nok, siger Sanne Nielsen.

Det billede genkender Sanne Nielsen. Hun er pædagog i vuggestuen Eventyrgården i Næstved og har arbejdet der siden 1999.

- Vidensmæssigt, der er vi kun blevet klogere på, hvordan vi skal passe de små pus. Men personalemæssigt og tidsmæssigt, der er det kun blevet værre, fortæller hun om de tyve år, hun har været i faget.

Sanne Nielsen frygter, det får konsekvenser for børnene.

- Det her rammer både de ressourcesvage børn, som kommer til at mangle den ekstra hjælp, men det rammer også de ressourcestærke børn, for dem har man det jo lidt med at sige til "jamen, du klarer det", og så er spørgsmålet jo, om de også gør det på lang sigt, siger Sanne Nielsen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Optimering af Skat skal finansiere minimumsnormeringer

Hvis staten fremover skal bestemme et minimum antal af pædagoger i daginstitutioner, vil det unægtelig kræve en stor sæk penge på området. De penge skal ifølge Enhedslisten findes ved at optimere skattesystemet.

- Vi ser, at der er rigtigt mange penge, der ligger rundt omkring, som der ikke rigtigt er nogle, der ved, hvordan vi får inddraget lige nu, men som vi ved er mulige at inddrage. Det vi godt kunne tænke os er at ansætte flere medarbejdere i skat. Og det provenu, de indtjener ved at lave deres arbejde, skal vi bruge til at finansiere vores minimumsnormeringer, fortæller Martin Graff Jørgensen (EL).

Den plan er Charlotte Bisserup Bechfeldt (V) ikke imponeret af.

- Jeg synes, det lyder sådan lidt hokus pokus. ”Vi prøver at se, om vi kan finde nogle penge”. Jeg er enig i, at vi selvfølgelig skal optimere vores inddrivelse på skat. Men jeg kan godt lide, når der er konkrete løsninger på bordet. Og det synes jeg ikke, jeg hører her, siger hun.

Hos Venstre har man tidligere i valgkampen præsenteret, at man vil give velfærden et løft på 69 milliarder frem mod 2025. De penge peger Venstre-kandidaten på som en del af løsningen på de pressede daginstitutioner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ved at optimere skattesystemet op på den måde inddrage flere penge skal minimumsnormeringer finansieres, foreslår Martin Graff Jørgensen (EL).
Ved at optimere skattesystemet op på den måde inddrage flere penge skal minimumsnormeringer finansieres, foreslår Martin Graff Jørgensen (EL). Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det ”velfærdsløfte” har flere økonomer dog kritiseret og kaldt for ”et oppustet tal”. Derfor affærdiger Martin Graff Jørgensen (EL) også forslaget som en løsning.

- Sådan som jeg har forstået de tal, der er kommet fra Venstre, så vil det ikke garantere et løft. Det vil bare garantere, at de standarder vi har nu, dem vil vi som minimum bevare. Og det er jo ikke godt nok. Der er brug for et markant velfærdsløft, konstaterer han.

Charlotte Bisserup Bechfeldt fastholder dog, at der er tale om et velfærdsløft.

- Nej, det er også et velfærdsløft. Både hvor vi sikrer kvaliteten og løfter velfærden, fastslår hun.

VIDEO: Tine Sønderby fik nok af jobbet i en kommunal vuggestue. Nu har hun startet sit eget tilbud:

 

Nyhedsoverblik