Der er ikke længere plads til at opdrætte fisk i havet, uden det går ud over miljøet. I hvert fald ikke hvis man spørger Miljøminister Lea Wermelin.
Mandag aften skrev Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse, at Lea Wermelin nu vil sætte en stopper for udvidelser af havbrugssektoren.
- Jeg er bekymret over tilstanden i vores vandmiljø, og jeg ser ikke for mig, at vi får flere eller større havbrug i Danmark på nuværende tidspunkt. Vi skal være et grønt foregangsland, også når det gælder fiskeopdræt, og derfor skal vi satse på en bæredygtig udvikling af akvakultursektoren, udtaler Lea Wermelin i pressemeddelelsen.
Musholm har havbrug i Storebælt, og er en af de akvakulturvirksomheder, som bliver påvirket af ministerens udtalelser.
Havbrug i regionen
Der er ti havbrug i regionen, ejet af fire virksomheder
Musholm A/S:
- Musholm Øst
- Musholm Vest
Snaptun Fisk Export A/S:
- Kongsnæs havbrug
Bisserup Havbrug AFT Aps:
Bisserup havbrug
AquaPri A/S:
- Onsevig havbrug
- Fejø havbrug
- Rågø havbrug
- Skalø havbrug
- Agersø havbrug
- Grønsund havbrug
Direktør, Niels Dalsgaard, siger, det er alvorligt for hele den danske akvakultursektor. Samtidig er han er skuffet over, at branchen ikke er blevet involveret.
Vi synes, det svarer til, at lave arbejdsmarkedspolitik, hvor du kun taler med arbejdsgiveren eller arbejdstageren
- Vi synes, det er rigtig trist, at ministeren har meldt det her ud, uden at tale med akvakulturvirksomhederne. Vi synes, det svarer til, at lave arbejdsmarkedspolitik, hvor du kun taler med arbejdsgiveren eller arbejdstageren, siger Niels Dalsgaard
Det første Niels Dalsgaard og resten af branchen hørte til Lea Wermelins planer, var da de kunne læse pressemeddelelsen i går aftes.
Det er miljøpopulisme
Niels Dalsgaard er bekymret for sektorens udvikling, hvor man hos Musholm netop var i gang med at gøre produktionen økologisk. Det kan dog ikke lade sig gøre, hvis Lea Wermelins planer bliver en realitet.
Derudover er Niels Dalsgaard bekymret for den usikkerhed, som ministerens udmelding er med til at skabe.
- Det skaber stor usikkerhed for vores virksomhed, det skaber stor usikkerhed for vores medarbejdere, og det skaber stor usikkerhed omkring vores udviklingsplaner, fortæller han.
Det at koble os med bekymring for havmiljøet, det er jo usagligt. Det er miljøpopulisme
Og han kan ikke følge koblingen mellem havmiljøet og havbrug, som Lea Wermelin henviser til i pressemeddelelsen.
- Jeg kan sagtens forstå, at ministeren er bekymret for havmiljøet, men det har jo ikke noget med havbrug at gøre, siger Niels Dalsgaard.
Han understreger, at af den samlede kvælstoftransport i de danske farvande udgør havbrug cirka fem promille.
- Derfor er det at koble os med bekymring for havmiljøet, det er jo usagligt. Det er miljøpopulisme.
Landbaserede anlæg er mere miljøskadelige
Miljøministeren vil ifølge pressemeddelelsen forsøge at flytte produktionen på land.
- Jeg ser et potentiale i at satse på de mest miljøvenlige salt- og ferskvandsdambrug på land, men det skal selvfølgelig ske i overensstemmelse med miljølovgivningen. Vandmiljøet har trænge kår flere steder, men med den rigtige teknologi kan der produceres flere fisk med mindre miljøbelastning. Det er den vej, vi skal gå, i stedet for at udvide havbrug med risiko for vandmiljøet, siger Lea Wermelin.
Men det forslag er Niels Dalsgaard uforstående overfor, da han mener, det vil skade miljøet endnu mere.
- Man skal være med på, at der også en kvælstof påvirkning og en væsentlig større klimapåvirkning på de landbaserede anlæg, da der er større energiforbrug. Havbrug har et meget lavt energiforbrug, og derfor er det klimavenlig fødevareproduktion, siger Niels Dalsgaard.