En ny aftale skal beskytte drikkevandet mod pesticider, og så skal grundvandet undersøges for en række stoffer.
Sådan lyder det i aftalen, som et bredt flertal i Folketinget netop har vedtaget. Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
- Den seneste tids mange fund af pesticider i drikkevandet har bekymret mig og de øvrige partier i aftalekredsen, siger miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V).
Det er godt, at politikerne har taget ansvar i forhold til vores ønske om, at man ikke må sprøjte tæt på drikkevandsboringer
- Jeg er glad for, at vi står sammen om at beskytte drikkevandet og forbedre beskyttelsen af en af de mest værdifulde ressourcer, vi overhovedet har. Jeg er særligt glad for, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer, og at vi nu får undersøgt grundvandet for langt flere stoffer.
Aftaler glæder interesseorganisation
I redegørelse fra Danske Regioner fra i sommer viste, at der i Region Sjælland er tale om 809 forurenede grunde, som truer grundvandet.
Med den nye aftale får kommunerne nu frem til og med 2022 i første omgang mulighed for at finde lokale løsninger for at stoppe brugen af pesticider i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder.
Og den nye aftale glæder direktøren hos DANVA, Carl-Emil Larsen. DANVA er interesseorganisation for drikkevands- og spildevandsselskaber.
- Det er en fin aftale, der er landet. DANVA har arbejdet for det her i knap 20 år, det er en stor dag for Danmark. Beskyttelsen af danskernes drikkevand er en af hovedhjørnestenene i vandselskabernes arbejde. Det er godt, at politikerne har taget ansvar i forhold til vores ønske om, at man ikke må sprøjte tæt på drikkevandsboringer. Nu er man enig om metoden til, hvordan man skal beskytte det boringsnære grundvand, siger Carl-Emil Larsen i en pressemeddelelse.
S: Sender et vigtigt signal
Det sender et vigtigt signal til både kommuner og landbruget om, at det vil være en god idé at komme hurtigt i gang
Grundvandet skal desuden screenes ifølge den nye aftale. Det betyder, at grundvandet skal testes for langt flere stoffer end før.
- Vi skal passe på grundvandet herhjemme, derfor har det været afgørende for Socialdemokratiet, at vi indfører et generelt forbud mod sprøjtning i boringsnære beskyttelsesområder, hvis det viser sig, at kommunernes indsats ikke er tilstrækkelig, lyder det fra Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.
- Det sender et vigtigt signal til både kommuner og landbruget om, at det vil være en god idé at komme hurtigt i gang og få sikret, at der ikke siver pesticider ned i drikkevandet fra områderne omkring vores vandboringer.
Landmænd bliver kompenseret
Landmænd, der oplever et økonomisk tab som følge af forbuddet mod pesticider, vil blive kompenseret eller få en erstatning betalt over vandtaksten.
Ifølge ministeriets beregninger betyder det, at vandregningen for en gennemsnitlig husstand vil stige med cirka 8-12 kroner om året.
- Vi skal behandle folk ordentligt, og det gælder altså også landmænd. Det er ikke dem, der har valgt, at der skal være en vandboring på deres mark. Derfor har det været centralt for mig, at vi også sørger for, at landmændene får en fuld erstatning, og at kommunerne som udgangspunkt skal forsøge at lave frivillige aftaler med landbruget, lyder det fra Lise Bech (DF), der er landbrugsordfører, i en pressemeddelelse.