Siden 2007 er kommuner i provinsen blevet snydt for flere milliarder kroner i forbindelse med den såkaldte udligningsordning. For der er ikke sket en udligning af de danske kommuner, i stedet er pengene primært gået til rige kommuner i hovedstadsområdet.
- Det er en principiel sag, men det er også en sag, som har haft store konsekvenser for vores kommuner. Danmark er simpelthen blevet trukket mere skævt af den her regnefejl, siger Magnus Heunicke (S) og forsætter:
- De kommuner, som har fået for meget ud af den her regnefejl, er i forvejen meget velpolstrede, mens de kommuner, som er taberne, virkelig har brug for midlerne derude med vores børnepasning og ældrepleje, siger han.
Vil undersøge kompensationsmuligheder
Den socialdemokratiske kommunalordfører har derfor indkaldt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til et lukket samråd den 9. januar 2018. Med samrådet håber Magnus Heunicke på to ting:
- Det ene er bagudrettet. At få klarlagt hvilke kompensationsmuligheder de kommuner har, som objektivt set er blevet snydt for et anseeligt millionbeløb hvert eneste år, fortæller han.
Derudover ser Magnus Heunicke frem til, at der i lyset af samrådet forhåbentligt vil blive ryddet op i 'regnefejlen', så man sikrer sig, den ikke forsætter fremover.
Kommuner har mistet millioner
Sagen om udlignings-milliarderne blev gravet frem af avisen Nordjyske i oktober.
Beregninger, som firmaet Dataproces lavede for Nordjyske, viser, at København og syv andre kommuner, hvor der bor mange højtuddannede udlændinge, har fået over 2,5 milliarder kroner for meget i tilskud fra den kommunale udligningsordning siden 2007.
Derimod er de 12 kommuner i TV ØST's område gået glip af i alt 963 millioner kroner siden 2017. De kommuner, som er gået glip af flest penge, er Næstved med 128 millioner kroner, Guldborgsund med 114 millioner kroner og Kalundborg, der har haft 105 millioner kroner mindre at gøre godt med siden 2007.
Skærer alle over én kam
Sagens kerne er udlændinges uddannelsesniveau, som Danmarks Statistik ikke har opgjort siden 2006, da ministerierne, som finansierede opgørelsen, lukkede pengekassen i. Derfor er udlændinges uddannelsesniveau, siden da blevet registreret som 'uoplyst', og alle blev skåret over én kam og placeret i kategorien '25-49 årige uden erhvervsuddannelse'.
Og dén kategori udløser midler fra den kommunale udligningsordning - også selvom udlændingen eksempelvis er en højtlønnet ingeniør fra Rambøll.
- Selv norske eller svenske borgere, som bosætter sig i Danmark for at arbejde, vil give kompensation (til kommunen, red.) for en social belastning, som udlændingene ikke påfører kommunen, siger cheføkonom Michael Hjort fra firmaet Dataproces i Nibe til Nordjyske.
Sagen kort
- Borgere uden uddannelse - herunder udlændinge - udløser cirka 40.000 kroner i støtte til en kommune i mellemkommunal udligning om året.
- Indenrigsministeriet har ikke opgjort udlændinges uddannelsesniveau siden 2016, og derfor har de puttet alle udlændinge i samme kasse, 'uden erhvervsuddannelse'.
- Med støtte fra Rockwool-fonden gennemførte Danmarks Statistik i 2016 en undersøgelse af uddannelsesniveauet blandt udlændinge i Danmark. Den viste, at udlændinge i Danmark er bedre uddannet end etniske danskere.
- Sagen har kostet kommunerne mange penge, over 2,5 milliarder over 10 år.
- Borgmestrene Carsten Rasmussen fra Næstved, Michael Seiding-Larsen fra Vordingborg, Gert Jørgensen fra Sorø, John Brædder fra Guldborgsund, Knud Erik-hansen fra Faxe, Steen Knuth fra Slagelse og holger Schou-Rasmussen fra Lolland har skrevet et samlet brev til økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille for at få kompensation.
- Kommunalordfører maguns Heunicke (S) har indkaldt økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll- Bille til lukket samråd den 9. januar 2018.
Kilder: Nordjyske og Sjællandske
Se indslag om sagen sendt den 3. december 2017 herunder: