Online shopping: Sådan undgår du at blive snydt på nettet

Flere bliver snydt, når de handler på nettet. Her finder du en vejledning til at undgå snyd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi handler i højere grad på nettet, og det udnytter online-svindlere ved blandt andet at sætte falske koncertbilletter og festivalbilletter til salg.

Svindlen på nettet er så omfattende, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på nuværende tidspunkt ikke kan følge med, og i øjeblikket har politiet mellem 1.200 og 1.400 sager, der omhandler internetbedrageri, og som endnu ikke er afsluttet. Derudover er der mørketal med folk, der bliver snydt, men som undlader at anmelde det.

quote Vi er udfordret af antallet af sager, og dermed er sagsbehandlingstiderne på nogle af de her sager meget lange

Carsten Høj Hansen, afdelingsleder for økonomisk kriminalitet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Vi kan i den grad nikke genkendende til, at det er et stigende problem, siger Carsten Høj Hansen, afdelingsleder for økonomisk kriminalitet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

En undersøgelse foretaget af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi viser, at sagsindtaget i efteråret 2018 ligger 40-80 procent højere per måned, end det gjorde i 2016. 

- Vi er udfordret af antallet af sager, og dermed er sagsbehandlingstiderne på nogle af de her sager meget lange. Det er ikke, fordi sagerne er svære at efterspore, for der er som regel kontooplysninger, man kan følge. Det kan man også se på de henvendelser, vi får fra borgerne. Det er ikke, fordi det er svært at opklare. Det er mængden af sager, der gør det svært, siger Carsten Høj Hansen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Carsten Høj Hansen
Læs også
Flere bliver snydt, når de handler på nettet - politiet kan ikke følge med
Carsten Høj Hansen
Læs også
Flere bliver snydt, når de handler på nettet - politiet kan ikke følge med

Ud over billetter til koncerter og festivaler er det populære varer som PlayStations og iPhones, som svindlerne lykkedes med at snyde onlineshopperne med.

Herunder finder du en række råd fra Forbrugerrådet Tænk, så du kan undgå snyd, når du handler online.

Tjek webshoppen

Du skal altid undersøge webshoppen, inden du trykker køb.

  • Hvilke kontaktoplysninger har webshoppen? Der skal både stå virksomhedens navn, en e-mail, et telefonnummer og virksomhedens fysiske postadresse.
     
  • Selvom virksomhedens webadresse ender på .dk er ikke en garanti for, at virksomheden ligger i Danmark. Ender webadressen på .dk, har du mulighed for at slå den op på hostmaster.dk for at finde ud af, hvor virksomheden er registreret. Ender webadressen på noget andet end .dk, kan du bruge whois.com, hvor du kan slå andre hjemmesider op.
     
  • Er der CVR-nummer? Danske virksomheder har et 8-cifret CVR-nummer, når de er registreret i det Centrale Virksomhedsregister. Det er virksomhedens identifikationsnummer, som skal stå på hjemmesiden.
     
  • Er siden e-mærket? E-mærket er en dansk mærkningsordning, der skal sikre forbrugerne en sikker e-handel. Virksomheder med e-mærket har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning og følger e-mærkets retningslinjer for blandt andet betalingsformer. E-mærket kontrollerer løbende de e-mærkede butikker.
Svindel på nettet
Læs også
Blev snydt på nettet for to år siden – venter stadig på opklaring
Svindel på nettet
Læs også
Blev snydt på nettet for to år siden – venter stadig på opklaring
  • Ser teksten fornuftig ud? Hvis teksten ligner noget, der er oversat med Google Translate og er fyldt med stavefejl, kan det være tegn på, at siden ikke er sikker.
     
  • Er priserne realistiske? Hvis varerne har skæve priser som 492,43 kroner, kan det være tegn på, at siden er oversat af en maskine. Hvis varerne er betragteligt billigere end andre steder, kan det være et tegn på, at varerne er kopivarer.
     
  • Tjek virksomheden på forbrugeranmeldelsessider. Hvordan er anmeldelserne af siden? Og hvad har andre forbrugere gjort sig af erfaring med siden? Forbrugeranmeldelsessider, som for eksempel Trustpilot, skal tages med et gran salt, men de kan give dig en fin idé om, hvilke erfaringer andre forbrugere har gjort sig.
     
  • Hvor bliver varen sendt fra? Told, skat og andre afgifter kan du risikere at skulle betale, hvis din vare ikke sendes fra et EU-land. Selv om teksten på hjemmesiden er dansk, er det ikke sikkert, at din pakke bliver afsendt fra Danmark. Derfor er det vigtigt at tjekke, hvor varerne sendes fra.
  • Betingelser for køb

    • Du skal altid læse Webshoppens betingelser grundigt igennem, inden du trykker køb. Du er forholdsvis godt beskyttet, når du handler online indenfor EU. Du har eksempelvis 14 dages fortrydelsesret ved køb af langt de fleste varer inden for EU.
       
    • Køber du en vare, der undtagelsesvis ikke er omfattet af fortrydelsesretten, skal netbutikken skrive det tydeligt på hjemmesiden.
    Hotel Klintely på Stevns
    Læs også
    Falsk hotelejer snyder turister på Stevns
    Hotel Klintely på Stevns
    Læs også
    Falsk hotelejer snyder turister på Stevns
  • Returret, fortrydelsesret og hvem, der betaler for tilbagesendelse af varer, skal fremgå af butikkens betingelser.
     
  • Dele af dit køb kan du kun fortryde, hvis det står i betingelserne. I så fald skal du have tilbagebetalt beløbet for den del af købet, du fortryder.
     
  • Billige eller gratis prøvepakker på en vare kan være en fælde. Derfor skal du læse betingelserne grundigt, så du undgår at starte et abonnement, som du løbende betaler for.
  • Sådan betaler du sikkert

    • Der findes mange forskellige måder at betale på, når du handler på nettet.
       
    • Brug altid betalingskort eller Mobile Pay. Hvis du aldrig får din vare, eller hvis webshoppen har trukket et højere beløb end aftalt, kan banken føre dine penge tilbage for dig.
       
    • Betal ikke via kontooverførsel eller per efterkrav. Banken kan ikke hjælpe dig, hvis du bliver snydt.
       
    • Kontrollér om forbindelsen er sikker, når du betaler. Din internetforbindelse skal være krypteret, når du overfører fortrolige oplysninger som for eksempel dit kortnummer. Forbindelsen er sikker, når der er en lille hængelås foran adressen på hjemmesiden.
    Caroline Möller hotel Stevns
    Læs også
    Hotelejer dømt skyldig – skal betale penge tilbage til snydt lejer
    Caroline Möller hotel Stevns
    Læs også
    Hotelejer dømt skyldig – skal betale penge tilbage til snydt lejer
  • Oplys aldrig dit kortnummer, med mindre du er ved kassen og er i gang med at betale for en vare, heller ikke per mail eller telefon til en, der skal hjælpe dig.
     
  • Gem dokumentationen. Tag et screenshot eller et billede af bekræftelsessiden og gem det, eller gem ordrebekræftelsen, som butikken sender til din mail.
  • Det skal du gøre efter købet

    • Beløbet, der bliver trukket fra din konto, skal altid svare til det aftalte beløb. Du kan klage til den erhvervsdrivende, hvis der bliver trukket beløb fra din konto, som du ikke har godkendt. Klag på skrift til webshoppen, så du altid har dokumentation for din klage.
    110920_elmaaler.jpg
    Læs også
    Regeringen vil overvåge dit elforbrug for at fange lediges snyd
    110920_elmaaler.jpg
    Læs også
    Regeringen vil overvåge dit elforbrug for at fange lediges snyd
  • Banken skal du kontakte, hvis den erhvervsdrivende ikke accepterer din klage. Banken kan føre pengene tilbage til dig, hvis du har betalt med betalingskort eller Mobile Pay.
  • Er det alligevel gået galt?

    • Accepterer netbutikken ikke din klage, kan du for danske virksomheder klage videre til den offentlige forbrugerportal forbrug.dk. For varer købt i en EU-shop og uden for EU, er der andre klageløsninger for.
       
    • Dukker din vare aldrig op, skal du kræve pengene tilbage.
       
    • Oplever du svindel på nettet, skal du hurtigt melde netbutikken til politiet.
       

    Kilde: Forbrugerrådet Tænk.


    Nyhedsoverblik