Pensionisterne flytter i sommerhus - og bliver der hele året

Næsten hvert tiende danske sommerhus er nu helårsbolig for pensionister. Og tendensen fortsætter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af pensionister med fast adresse i deres sommerhus sætter rekord. Nu er næsten hvert tiende sommerhus beboet af pensionister hele året.

Det skriver Politiken.

Avisen citerer tal fra Danmarks Statistik og Nordea. De viser, at der i øjeblikket er 21.444 sommerhuse, der er fast beboet af pensionister. For 10 år siden var tallet godt 15.000.

Interesseorganisationen Ældre Sagen spår, at udviklingen fortsætter.

- Tendensen bliver formentlig forstærket i de kommende år, når der kommer lempelser af planloven, som gør det lettere at bo permanent i sommerhuset, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo til Politiken.

Ny regel på vej

I øjeblikket skal pensionister have ejet deres sommerhus i otte år, før de kan flytte permanent ind i det.

Kommunerne kan dispensere for reglerne efter fem års ejerskab.

Men på Christiansborg tegner der sig et flertal for at lempe reglerne i planloven, så man blot skal have ejet sommerhuset i et år, inden man som pensionist kan gøre sommerhuset til fast bopæl.

- Det vil helt sikkert gøre det mere overkommeligt for flere at anskaffe sig et sommerhus, som de kan flytte ind i permanent. Det er dyrt at have to boliger, siger Olav Felbo.

Penge at spare

Det er ikke kun lysten, der får pensionisterne til at vælge et liv i sommerlandet, vurderer en økonom.

- Der er penge at hente. Så det er ikke kun havmåger og naturen, der trækker, men i høj grad almindelig økonomisk snusfornuft, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea til Politiken.

Hun henviser til, at helårshusene de seneste år er steget væsentligt mere i pris end sommerhusene. Dermed bliver sommerhusene til et økonomisk attraktivt alternativ for mange ældre.

Hun er ikke er i tvivl om, tendensen vil forstærkes de kommende år, hvis planloven lempes.


Nyhedsoverblik