Pensionsalder til debat i Ringsted: - Jeg holder ikke, til jeg er 69 år

Kan din krop holde, til du når pensionsalderen? En række folketingspolitikere kommer til debatmøde om pensionsalder i Ringsted i aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Peter Wagner er slagter og har arbejdet 34 år på Danish Crown. Han er 51 år, og kroppen er allerede begyndt at sige fra.

- Jeg har gigt i mine fingre. De hæver op, når det er koldt, og leddene bliver stive. Min lænd har det heller ikke for godt. Jeg ligner en rigtig gammel mand, når jeg står ud af sengen om morgenen, fortæller han.

Det er de mange timer med tunge løft og et hårdt betongulv under fødderne, der har sat sine spor, tror han.

- Jeg kan gå på pension, når jeg er 69, men så længe holder jeg ikke, siger han.

Folketingspolitikere skal diskutere nedslidning

Mandag aften skal netop pensionsalderen diskuteres ved et debatmøde i Ringsted. Det er arrangeret af fagforeningen, Fødevareforbundet NNF, som blandt andet organiserer slagtere og bagere.

quote Jeg ligner en rigtig gammel mand, når jeg står ud af sengen om morgenen.

Peter Wagner, slagter, Ringsted.

- Der vil komme masser af spørgsmål. Hvad vil de for eksempel gøre ved de folk, der ikke kan mere? Det bliver jo dyrt i sidste ende, siger Peter Wagner.

En undersøgelse, som fagforbundet har lavet, viser også, at medlemmerne bliver godt slidt ned af deres arbejde.

63 procent af NNF's medlemmer i Region Sjælland har indenfor de seneste tre måneder taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling i forbindelse med smerter, som skyldes nuværende eller tidligere arbejde.

Til sammenligning er det kun 25 procent af den generelle befokning i Region Sjælland, der svarer ja til samme spørgsmål.

- Jeg kender mange, som er bukket under til sidst, inden de ramte pensionsalderen. Mange ender på sygedagpenge og til sidst kontanthjælp, fortæller Peter Wagner, som også er stedfortrædende tillidsmand på slagteriet i Ringsted.

Nedslidning: 

Fagforeningen NNF har lavet en spørgeundersøgelse om nedslidning og brug af smertestillende medicin som følge af arbejde.

 

Undersøgelsen bygger på 2.500 interviews og sammenligner fagforeningens medlemmers svar med de svar, den øvrige befolkning har givet på samme spørgsmål.

 

Har du indenfor de seneste tre måneder taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling i forbindelse med smerter forårsaget af nuværende eller tidligere arbejde?

 

Sjællændere:

Ja: 25 % Nej: 72 %

 

NNf’erne på Sjælland:

Ja: 63 % Nej: 34 %

 

I hvilken grad er du bekymret for at blive fysisk nedslidt af dit arbejde, inden du når pensionsalderen?

 

Sjællanderne, der svarer, i meget høj grad og høj grad: 24 %

NNf’ere på Sjælland, der svarer i meget høj grad og høj grad: 75 %

 

Vil du anbefale et job som dit til dine børn?

 

Sjællændere:

Ja: 53 % Nej: 30 %

 

NNF'ere på Sjælland:

Ja: 14 % Nej: 74 %

 

Fakta om undersøgelsen:

 

Undersøgelsen er gennemført af DMA Research

 

Den del om danskerne generelt: Der er gennemført 2.500 interview blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen i alderen 18 år eller derover. Sammenlagt 1.335 var på daværende tidspunkt i arbejde og  spørgsmålet om, hvorvidt de adspurgte er bekymrede for nedslidning, er beregnet på de 1.335 personer.

 

Den del om NNF’erne: Der er gennemført 1.690 interview blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF

 

Dataindsamlingen er gennemført i perioden 9. - 17. januar 2019.

Ikke nok skånejobs

Fra 1. januar i år bliver pensionsalderen gradvist hævet, og hvis udviklingen fortsætter, som et flertal af politikerne har planlagt det, vil et barn født i anden halvdel af 2018 først kunne gå på pension som 77-årig.

På Peter Wagners arbejdsplads er de mange ansatte, som har samme alder som ham.

quote Jeg kender mange, som er bukket under til sidst, inden de ramte pensionsalderen. Mange ender på sygedagpenge og til sidst kontanthjælp.

Peter Wagner, slagter, Ringsted

- Der er ikke plads til alle os, der har været der så mange år. Og ja, der findes da nogle skånejobs på Danish Crown, men ikke i den mængde, der er brug for, siger han.

Mursten af guld

Det er da også kun 14 procent af NNF's medlemmer i Region Sjælland, der vil anbefale deres børn at arbejde indenfor samme fag som dem selv. Blandt sjællændere generelt er det 53 procent.

- Jeg håber ikke, de kommer derop (på Danish Crown, red.) og arbejde. Det er en god arbejdsplads, men det er også hårdt arbejde, siger Peter Wagner.

Personligt håber han måske at kunne blive faglærer på slagteriskolen, når hans krop siger fra. Ellers må han finde penge til seniortilværelsen i sit hus i Ringsted.

- Man må håbe murstene er noget værd, siger han og griner.


Nyhedsoverblik