Onsdag fandt politiet et kæmpe lager af tyvekoster i Nakskov. Der er tale om intet mindre end 100-110 stykker stjålet værktøj.
Han skulle have afsonet i Jylland, så han blev sendt retur igen. Han var stukket af fra en afsoning
- Vi har fundet rigtig meget. Det er både små og store fund. Men det er noget af det dyre værktøj af mærker som Dewalt, Bosch, Hilti, siger Claus Jørgen Pedersen, politikommissær fra lokalpolitiet i Nakskov.
Ifølge politiet var det MT Højgaard, der havde indgivet en anmeldelse til politiet om, at der skulle være nogle tyvekoster på adressen, og derfor blev en vogn sendt ud.
Fandt en fange på flugt fra Jylland
Ikke alene fandt politiet et massivt fund af tyvekoster, de fandt også en fange, der var på flugt.
- Der blev antruffet en ung mand på 21 år på adressen. Han skulle have afsonet i Jylland, så han blev sendt retur igen. Han var stukket af fra en afsoning, siger politikommissær Claus Jørgen Pedersen.
Derudover var ejeren af adressen også til stede.
- Han er blevet afhørt og har oplyst, at nogle andre har rådet over over det lokale, hvor effekterne blev fundet. Så nu skal vi til at efterforske og finde ud af, hvem der har rådighed over de dele af bygninger, hvor de her effekter lå. Og så skal vi også finde ejerne af dem, siger Claus Jørgen Pedersen fra lokalpolitiet i Nakskov.
Fandt værktøjet med gps-tracking, radioudstyr og mobilmaster
Tyvekosterne er angiveligt blevet stjålet fra byggepladser i Vordingborg. Det kunne sikkerhedsfirmaet UniSecure se, som har overvåget værktøjet.
MT Højgaard er et byggefirma blandt mange, som har erfaret, at det er svært at holde på sit værktøj, så vi hjælper dem med at sikre det
- MT Højgaard er et byggefirma blandt mange, som har erfaret, at det er svært at holde på sit værktøj, så vi hjælper dem med at sikre det, siger Henrik Olsen, der er direktør for Unisecure.
Det gør firmaet blandt andet med gps-tracking, dna-mærkning og ved at anvende en form for radioudstyr, som bliver bygget ind i værktøjet og som kan spores ved hjælp af mobilmaster.
- En af tingene, vi bruger, er gps-tracking. Det er blevet så almindeligt, at det er alle steder i dag. Men problemet er, at når det er sådan nogle ting som værktøj, så forsvinder det, når det kommer indendørs. Derfor bruger vi en sporing, så vi også kan søge på mobilnettet, siger direktør Henrik Olsen.
I dette tilfælde havde Unisecure netop bygget udstyr ind i værktøjet, der gjorde det muligt at spore, hvor det befandt sig.
- Fordi værktøjet var gemt så godt væk, kunne vi ikke se det med gps. Men vi kunne se, det var flyttet fra Vordingborg til Nakskov. MT Højgaard kontakter os og siger, at de har haft tyveri fra en byggeplads i Vordingborg. Vi opsnappede et signal fra de stjålne genstande, og så ved vi nogenlunde, at det er i de her tre huse. Og så tog vi fat i politiet, som kom med det samme.
DNA-mærkning har ført en stor del af værktøjet tilbage til rette ejermand
Det er ikke så tit, at firmaet Unisecure oplever at finde så store mængder af tyvekoster, som det var tilfældet her. Men det sker ofte, at de finder værktøj ved hjælp af teknologi, og at de kan levere det tilbage til den rette ejermand ved hjælp af DNA-mærkning.
En del af værktøjet var DNA-mærket eller en anden for mærkning, så vi allerede på dagen kunne få 2/3 dele ud til ejerne
- Det der er super fedt i det her tilfælde er, at en del af værktøjet var DNA-mærket eller havde en anden for mærkning, så vi allerede på dagen kunne få 2/3 dele ud til ejerne. Men det, der var tilbage, som ikke var mærket på nogen måde, kan gerningsmanden få udleveret, når han har afsonet, for politiet kan ikke tage det, når de ikke ved med sikkerhed, at det er stjålet, siger direktør Henrik Olsen.
GPS-tracking har været kendt i mange år, men nu er teknologien blevet så lille og god, at man kan bygge det ind i værktøj og designermøbler, så det ikke kan ses.
- Vi snakker meget om polakker og østeuropæere, der stjæler det hele. Men det er ikke så meget det, vi oplever. Sidste gang vi var ude var en gård i Nordsjælland. Det ender ikke i Litauen eller Polen. Det er også danske personer med videresalg for øje. For det her værktøj er dyrt, og mange synes, det er interessant at købe billigt, siger Henrik Olsen.