Danmarks største andelsejede energi- og fibernetkoncern, SEAS-NVE, tager et nyt skridt i projektet om at skabe god bredbåndsforbindelse i yderområderne.
Virksomheden investerer 100 millioner kroner i mere fibernet på Sjælland, Lolland, Falster og øerne. Det gør de for at sikre vækst og udvikling i regionen, lyder det fra selskabet.
- Med de 100 millioner kroner vil vi gøre en ekstra indsats for at fremtidssikre regionen, skabe vækst, bekæmpe digital ulighed og øge værdien af boligerne i Syd- og Vestsjælland, på Lolland-Falster og øerne, siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i SEAS-NVE, i en pressemeddelelse.
Med de 100 millioner kroner vil vi gøre en ekstra indsats for at fremtidssikre regionen
To initiativer startes
Investeringen på de i alt 100 millioner kroner udmøntes i to forskellige initiativer på hver 50 millioner kroner. Således skydes 50 millioner kroner ind i SEAS-NVEs helt nye pulje: ”Fiberpuljen” hos datterselskabet Fibia.
Den er oprettet med formålet, at engagerede borgere, der ser et behov for bedre forbindelse i deres område, kan søge om midlerne, så de kan få lagt en forbindelse nær deres hjem.
De lokale ildsjæle kan medvirke til at skabe tilpas efterspørgsel efter fibernet, så udrulningen kan blive gennemført. Jo flere beboere og virksomheder, der står sammen om at ønske fibernet i et område, jo større er chancerne for at komme i betragtning, lyder det fra fibernetkoncernen.
Det er meget positivt, at SEAS-NVE vil gøre mere for udbredelse af fibernet i yderområderne
Supplement til regeringens bredbåndspulje
Udvælgelsen af nye projekter, der skal finansieres af "Fiberpuljen", vil ske ud fra kriterier, der minder om ansøgningskriterierne til statens bredbåndspulje.
SEAS-NVE anskuer nemlig puljen som et privat supplement til statens bredbåndspulje, hvor Region Sjælland i øvrigt med 95 ansøgninger fik flest ansøgninger på landsplan i 2016.
Og supplementet er velkomment ifølge formanden for Energi-, Forsynings-, og Klimaudvalget, Thomas Danielsen (V).
- Det er meget positivt, at SEAS-NVE vil gøre mere for udbredelse af fibernet i yderområderne, siger han til TV ØST.
Han mener også, at regeringens bredbåndspulje og "Fiberpuljen" står i supplement til hinanden, da de dækker over forskellige områder.
- Regeringens pulje er afsat til at anlægge bredbåndsforbindelse i de områder, hvor der ikke er et forretningspotentiale for de private selskaber. Men ellers er det jo op til de private selskaber at anlægge forbindelser, der hvor det kan betale sig for forretningen, siger Thomas Danielsen (V).
Vi ville gerne nå ud til alle i morgen, men det kræver endnu flere milliardinvesteringer de kommende år
Fibernet til 6.000 flere end antaget
Fibernetkoncernen forventer, at deres investering vil kunne hjælpe med at grave fibernet forbi 6.000 bopæle og virksomheder mere end først planlagt i 2017.
De 50 millioner kroner i ”Fiberpuljen” forventes at anlægge fibernet forbi 1500 til 2000 ekstra bopæle og virksomheder i yderområderne. Og de andre 50 millioner kroner, der skal sætte turbo på fibernetudrulningen til områder, der allerede står på venteliste, forventes at passere 4000 husstande.
- Vi ville gerne nå ud til alle i morgen, men det kræver endnu flere milliardinvesteringer de kommende år, end vi allerede har foretaget. Og økonomien skal hænge sammen, siger Jesper Hjulmand, der glæder sig til at tage første spadestik i 2017.