Dødstruslerne er de værste.
Flemming Andersen fra Falster lider i dag af posttraumatisk stress syndrom (PTSD) på grund af sit tidligere arbejde. I over 30 år har han nemlig arbejdet som fængselsbetjent, men i 2014 blev han nødt til at sygemelde sig.
Især dødstruslerne har sat sig traumatiske spor. I dag døjer han med angst og dårlig korttidshukommelse.
- Den sidste episode var et bandemedlem, der truede mig direkte på livet. Jeg får ofte mareridt og flashbacks, som gør, at jeg må ringe til min nye arbejdsgiver og sige, at jeg ikke kommer, siger han.
Nu vil politikerne kigge på fængselsbetjentenes arbejdsvilkår.
Jeg vil spørge ministeren om, hvilke muligheder der er for at få fængselsbetjente ind på den samme ordning, som politibetjente og veteraner i forvejen er
- Der er ingen tvivl om, at fængselsbetjentene i Danmark har et afsindigt hårdt job, og der er behov for, at vi fra politisk side holder nøje øje med deres arbejdsvilkår og sikrer, at det at være fængselsbetjent er noget, man kan klare – også selvom man er et almindeligt menneske, lyder det fra Kaare Dybvad (S), der er medlem af retsudvalget.
Fyret på grund af helbredet
Langt størstedelen af alle fængselsbetjente, der blev fyret i 2017, blev fyret af helbredsmæssige årsager. Årsager, som Fængselsforbundet vurderer til hovedsageligt at være PTSD og stress.
Helt konkret blev 82 fængselsbetjente fyret sidste år. Af dem mistede 79 jobbet af helbredsmæssige årsager.
Det høje antal gør, at formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, efterlyser politisk handling.
- Jeg kan slet ikke forstå, at vi i Danmark ikke kan udvide veteranordningen, så den gælder for politi og os, der har funktioner, som kan koste os helbreddet. Vi mangler et netværk ligesom dét, veteranerne er en del af, siger Kim Østerbye.
- Jeg synes, det er et godt forslag, som fængselsforbundet smider på banen med at give dem den samme vejledning og mulighed for at søge råd i forhold til PTSD, lyder det fra Kaare Dybvad.
- Jeg vil spørge ministeren om, hvilke muligheder der er for at få fængselsbetjente ind på den samme ordning, som politibetjente og veteraner i forvejen er.
Artiklen fortsætter under videoen.
Betjente skal under veteranordningen
Også Peter Skaarup (DF), der er formand for retsudvalget, vil kigge på at få ændret ordningen, så fængselsbetjentene kommer ind under veteranordningen.
- Det synes jeg, vi skal kigge på, siger han og fortsætter:
- For der er ingen tvivl om, at man som fængselsfunktionær oplever et meget presset arbejdsmiljø og kommer ud for nogle meget alvorlige arbejdssituationer med de indsatte, der er i vores fængsler. Og man må bare erkende, at det sygefravær, vi ser, og de eftervirkninger, der er, af det job, man har, at det er måske værre, end når vi sender soldater ud i verden og deres situation bagefter.
- Så jeg synes, vi skal kigge på det og diskutere det med regeringen. Det vil vi gøre.
Betyder at kigge på det, at det også bliver til noget?
- Det er for tidligt at sige nu, siger Peter Skaarup.
- Men jeg synes, vi skal være positive overfor at behandle vores fængselsfunktionærer på den allerbedste måde, fordi de udfører et meget svært arbejde og er udsat for meget hårdføre personer og bandepersoner i det daglige. Det betyder, at de er hårdt presset i deres hverdag, og det betyder også noget derhjemme bagefter. Det er der ingen tvivl om. Så vi skal være positive overfor alt, der kan gavne vores fængselsfunktionærers hverdag og arbejdsmiljø.
Ordning på finansloven?
Du sagde før, at mange gange har fængselsbetjente det hårdere end soldater. Handler det om at anerkende, at sådan et job er på linje med en soldats?
- Det er der ingen tvivl om. Både dem, der arbejder i vores fængsler, men også politifolkene har et job, der er meget, meget svært, og som de færreste af os kunne have lyst til at håndtere, fordi de står i skudlinjen i mange situationer overfor de her vanskelige indsatte, som der er, lyder det fra Peter Skaarup.
- Så jeg synes, at vi skal gøre vores yderste for at hjælpe både vores fængselsfunktionærer, men også vores politifolk, som er i nogenlunde den samme situation, som vores soldater er, når de er i krig.
Så det handler om at anerkende, at de her medarbejdere kan få PTSD som soldater?
- Jeg vil bede regeringen om at se på, om ikke det er den vej, vi skal gå eller om der er andre veje at gå. Vi skal også have lægefaglig bistand til det her. Vi skal sikre, at vi behandler vores ansatte godt, så de kan tage hånd om vores indsatte på den rigtige måde.
Er du parat til, at man finder penge på finansloven, som skal forhandles i de kommende måneder, til det her?
- Ja, det kan godt komme på tale, hvis det er penge, det handler om.
- Nu retter vi i hvert fald henvendelse til regeringen i første omgang og ser, om regeringen ikke af egen drift sørger for, at vi behandler vores fængselsfunktionærer bedre, så vi undgår den situation, at flere og flere mister modet på jobbet og får det her lange sygefravær og måske helt træder fra i sidste ende.