Realdania giver millioner af kroner til provinsen - og det virker

Realdania donerer hvert år millioner til projekter, der skal styrke livskvaliteten i lokalområderne og det lokale sammenhold. Nu viser det sig, at pengene virker

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Projekter i Danmarks yderområder kan være med til at gøre et område mere attraktivt for beboere og turister. På den længere bane kan det skabe grobund for flere lokale arbejdspladser eller større tilflytning til området.

Den almennyttige erhvervsdrivende forening Realdania har med kampagnen Stedet tæller doneret 115 millioner kroner til 35 projekter siden 2011.

quote Vi arbejder for at skabe livskvalitet og gøre det attraktivt at bo uden for de store byer

Stine Lea Jacobi, programchef, Realdania

Her i regionen har syv projekter fået penge. Det drejer sig om Havnehallen i Havnebyen på Sjællands Odde, Højderygstien i Odsherred, Stevns Klint, Camønoen på Møn, Klintholm Havn på Møn, Marielyst på Falster og Maribo Domkirke på Lolland.

Nærmiljøet skal løftes

Realdania har nu evalueret deres kampagne, og den viser sig at være en succes.

- Når vi evaluerer, er det for at finde ud af, hvad der giver energi, og hvordan vi kan blive skarpere, fortæller programchef Stine Lea Jacobi fra Realdania.   

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er gang i udviklingen i Klintholm Havn på Møn. Industrihavnen er ændret, så der nu er adgang til stranden. 
Der er gang i udviklingen i Klintholm Havn på Møn. Industrihavnen er ændret, så der nu er adgang til stranden.  Foto: REaldania

I hovedtræk viser evalueringen, at projekterne har været med til at skabe opmærksomhed om unikke steder, og at de har bidraget til udviklingen i lokalområderne.

- Meningen med projekterne er, at nærmiljøet skal løftes. Da vi renoverede torvet i Marielyst betød det noget for turisterne, men meningen er også, at erhvervslivet investerer, og at omsætningen i butikkerne stiger, siger Stine Lea Jacobi.

Natur og kultur - se projekterne her

Havnehallen i Odden Havneby

Skulle Havnebyen fortsat være et attraktivt besøgsmålet, var der derfor behov for at redefinere havnens funktion og rolle. Omdrejningspunktet for projektidéen var Havnebyens tidligere fiskeriauktionshal, som stod tom, er omdannet til en moderne event- og oplevelseshal, der kan rumme begivenheder af alle typer og størrelser, hallen er byens nye samlingssted for faste og midlertidige arrangementer, markeder med lokale råvarer og større events som udstillinger og bådtræf. Realdania har støttet med 1,2 millioner kroner.

Læs mere om projektet her.

 

Højderygstien i Odsherred

Højderygstien går fra Veddinge over Høve til Dutterhøje og er en vigtig del af Geopark Odsherred.  Normalt har vandrestier små stolper med skilte, men for ikke at forstyrre landskabet unødvendigt, har man i stedet valgt at nedlægge særlige betonsten i underlaget. Højderygstien er skabt i et samarbejde mellem Odsherred kommune, lodsejere, Geopark Odsherred og Realdania har støttet med tre millioner kroner.

Læs mere om projektet her.

 

Stevns Klint

Idéen er at etablere en trappe med udsigtsplateau, så besøgende og lokale borgere får mulighed for at opleve Stevns Klint fra vandsiden og observere den og fiskeleret helt tæt på. 
I første omgang skal en geoteknisk undersøgelse derfor afdække muligheden for, om og hvordan trappen kan realiseres. Projektet er under udvikling

Læs mere om projektet her.

 

Camønoen på Møn, Nyord og Bogø

Vandrerute langs kystlinjen på Møn, Nyord og Bogø. På ruten er der ni såkaldte Camønopauser, placeret med én dags vandring imellem. Her kan man søge ly, fylde sin vanddunk op, komme på wifi og oplade sin mobil. Camønoen er blevet til i et samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark og Vordingborg Kommune og Realdania har støttet med 2.460.000 kroner

Læs mere om projektet her.

 

Klintholm Havn

Havneområdet har fået nyt bytorv og en havnetrappe, som giver mulighed for ophold, pause og udsigt til både strand og vand. Fremover skal trucks, trailere og trollingbåde kunne færdes her side om side med lystbådesejlere, lokale og turister. Intentionen er at få havnen til at udvikle sig som turisthavn og erhvervshavn. Realdania har støttet med 2.460.000 kroner

Læs mere om projektet her. 

 

Marielyst Torv og Strandstrøg

Marielysts torv er omdannet til et elegant nyt ’gulv’ af egetræsplanker og stiforbindelsen mellem by og strand, Strandstrøget, er blevet opgraderet gennem en videreførelse af torvets egetræsplanker, fyrtræer, bænke og naturlegeplads. Realdania har støttet med 5,7 millioner kroner.

Læs mere om projektet her. 

 

Maribo Domkirke og Søbred

Projektet har gjort adgangen til Maribosøen nemmere med en tre meter bred træbrygge i egetræ. Samtidig er buskadser blevet ryddet og der er anlagt stier. Det gamle ishus er brudt ned og omdannet til et formidlingsrum, hvor der med tekster og tegninger bliver fortalt om byen, klosterruinen, domkirken og søen.
Projektet er skabt af Lolland Kommune, Museum Lolland-Falster og Realdania har støttet med 3,5 millioner kroner.

Læs mere om projektet her. 

 

 

Kilde: Realdania.

Projekterne har været meget forskellige, men fælles for dem har været, at de skal skabe liv.

Et eksempel er Klintholm Havn, der har fået anlagt et torv og fået havnemolen lukket op med en havnetrappe mellem havnen og stranden. Projektet kostede tre millioner kroner, og Realdania donerede halvdelen.

Stairway to heaven

Intentionen med projektet er at få flere, både borgere, besøgende og turister, til at opholde sig i Klintholm Havn og skabe udvikling.

- Alle projekter har været fantastiske. Jeg husker indvielsen af det nye havnemiljø i Klintholm Havn, hvor jeg var meget imponeret over det lokale engagement, siger Stine Lea Jacobi og tilføjer:

Læs også
Sejerø får "ny" attraktion: Realdania køber sjælden gård fra 1873
Læs også
Sejerø får "ny" attraktion: Realdania køber sjælden gård fra 1873

- Jeg talte med en vinterbader, der kaldte den nye trappe for Stairway to heaven, fordi hun nu kunne komme fra havnemolen ned til stranden, det betød så meget for hende. Vi arbejder for at skabe livskvalitet og gøre det attraktivt at bo uden for de store byer, og hun bekræftede mig i, at det er dét, vi gør.


Nyhedsoverblik