Region Sjælland har næstflest døde zoner for ambulancekørsel

Borre, Fejø og Sjællands Odde er nogle af de steder, hvor der kan gå livsfarligt lang tid, før en ambulance når frem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du eller et familiemedlem falder om med hjertestop og har akut brug for ambulancehjælp i Borre på Møn, så vil der i gennemsnit gå 17,13 minutter, før der dukker en ambulance frem.

Det viser en gennemgang af responstider på ambulancekørslen i Danmark, som Ekstra Bladet har lavet.

I alt har Region Sjælland fire såkaldte ’døde zoner’, hvor ambulancen er så lang tid om at nå frem, at risikoen for at afgå ved døden er høj.

Tallene er opgjort for de såkaldte A-ambulancer, hvilket vil sige, at akutbiler og akuthjælpere ikke er en del af opgørelsen.

13 minutter er dødeligt

Ifølge et dansk forskningsprojekt, der har analyseret samtlige hjertestop i Danmakr fra 2005 til 2011, vil ekstremt få nemlig overleve et hjertestop, hvis der går over 13 minutter, før ambulancen når hjem.

- Responstiden er ekstremt vigtig, når det kommer til hjertestop. Man siger som tommelfingerregel, at chancen for at overleve falder med ti procent for hvert minut, der går, før ambulancen når frem, eller der bruges hjertestarter, siger forskningslektor Frederik Folke fra Københavns Universitet samt Herlev – og Gentofte Hospitaler, til Ekstra Bladet.

- Så efter ti minutter er chancen for at overleve minimal. Får man førstehjælp, forbedres overlevelsechancen, men efter det 13. minut er der til gengæld en meget lille effekt, siger han.

Har ikke samme måder at opgøre på

De fire døde zoner giver Region Sjælland en delt andenplads sammen med Region Midtjylland – kun overgået af Region Nordjylland, der har ti døde zoner.

Region Sjælland er dog samtidig den region, der har topscoreren inden for responstider. På Fejø går der i gennemsnit 19,46 minutter, før en ambulance når frem.

Problemet er dog, at regionerne har forskellige måder at opgøre responstiderne på, og de derfor er svære at sammenligne. I Nordjylland, Midtjylland og Sjælland opgør man ambulancetiderne helt ned på postnummerniveau, men det er ikke fremgangsmåden i Sydjylland og i Hovedstaden.

Borgere er blevet bedre til førstehjælp

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har ikke ønsket at udtale sig om sagen til Ekstra Bladet, da hun ikke mener, at responstiderne er hendes ansvar.

Men den udlægning er Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), ikke enig i.

- Sundhedsministeren må jo vågne op på baggrund af jeres (Ekstra Bladets, red.) undersøgelse. Hun må gå ind og sikre, at regionerne laver opgørelser over responstider, der er sammenlignelige regionerne imellem. Det vil klart være et krav fra min side, siger han til Ekstra Bladet.

En rapport fra Dansk Hjertestopregister viser, at det ikke er lykkedes at forbedre ambulancernes responstider siden 2001. Samtidig er antallet af overlevende fra hjertestop dog steget, men det skyldes ifølge Frederik Folke, at almindelige borgere er blevet bedre til at yde førstehjælp.

Responstider i Region Sjælland

  • I Sjællands Odde er ambulancens responstid:
    Inden for 5 min: 0 %
    Inden for 10 min: 4 %
    Inden for 15 min: 51 %
    Gennemsnit: 16,8 %
     
  • I Torrig på Lolland er ambulancens responstid:
    Inden for 5 min: 0 %
    Inden for 10 min: 5 %
    Inden for 15 min: 65 %
    Gennemsnit: 14,24 minutter
     
  • På Fejø er ambulancens responstid:
    Inden for 5 min: 0 %
    Inden for 10 min: 0 %
    Inden for 15 min: 21  %
    Gennemsnit: 19,46 minutter
     
  • I Borre er ambulancens responstid:
    Inden for 5 min: 2 %
    Inden for 10 min: 18 %
    Inden for 15 min: 55 %
    Gennemsnit: 17,13 minutter
     
Derudover skal borgerne i Errindlev og Gedser på Lolland-Falster også vente længe på en ambulance. Her er gennemsnitstiden også over 14 minutter, men her ligger andelen af ambulancer, der når frem inden for 15 minutter, under den grænse, som Ekstra Bladet har sat.

Kilde: Ekstra Bladet

 


Nyhedsoverblik