Børn, ældre og syge skal spise mindre kød og flere grøntsager i mad serveret fra de offentlige køkkener, der tilbereder cirka 800.000 måltider dagligt.
Det mener SF, der går til forhandlinger om finansloven med et forslag om, at klimaaftrykket fra måltider i det offentlige skal være reduceret med 25 procent i år 2025, skriver Altinget.
- Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad. Det er på tide, vi gør op med det, fordi vores madvaner har rigtig store klima- og miljømæssige konsekvenser, siger partiets fødevareordfører, Carl Valentin, til Altinget.
Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad
30 millioner til plantebaseret mad
Derfor foreslår SF at etablere en pilotordning med støtte på 30 millioner kroner årligt over fire år til at omlægge til en højere grad af økologisk og plantebaseret kost.
- Vi er et af de lande med det allerhøjeste kødforbrug, og vi vil gerne være med til at sikre, at vi får et lavere kødforbrug og spiser mere plantebaseret mad, siger Carl Valentin til Altinget.
Forslaget tages godt imod af regeringens øvrige støttepartier.
- Vi er meget positivt indstillet over for, at det også kan blive et virkemiddel i klimakampen, siger klimaordfører for Radikale Venstre, Ida Auken.
Det er de enkelte institutioner, der selv skal sammensætte deres kostplaner
- Der er al mulig grund til igen at få en pulje, som kan prioritere omlægningen af bespisningen i de offentlige køkkener, siger Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, til Altinget.
Venstre mener, forslaget om en statslig målsætning er den forkerte vej at gå:
- Vi mener, at man fra statens side skal være rigtig god til forbrugeroplysning, også over for plejehjem og institutioner, om hvordan tingene påvirker rent klimamæssigt, men at det er de enkelte institutioner, der selv skal sammensætte deres kostplaner, siger fødevareordfører Erling Bonnesen til Altinget.