Sommerhuse går som varmt brød - især i Region Sjælland

Der er solgt flere sommerhuse i år end sidste år. Flest i Region Sjælland. Det er især de klassiske sommerhuse tæt på vandet, der er i høj kurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Til salg

Skilte med de ord har været sat i jorden foran sommerhuse flere gange indtil videre i 2019 i forhold til samme periode i 2018.

quote Jamen vi er dér, hvor vi faktisk sælger et hus om dagen i snit

Lars Peter Larsen, Nybolig Odsherred

Antallet af solgte sommerhuse stiger nemlig fortsat. De fleste af dem har adresse i Region Sjælland, og det kan de godt mærke hos Nybolig i Odsherred.

- Jamen vi er dér, hvor vi faktisk sælger et hus om dagen i snit. Og der er det jo primært sommerhuse, vi sælger her i vores område, fortæller Lars Peter Larsen fra Nybolig Odsherred.

Læs også
I flere kommuner er der ingen ledige sommerhuse: - Det er vildere end før
Læs også
I flere kommuner er der ingen ledige sommerhuse: - Det er vildere end før

Der er på nuværende tidspunkt solgt 4866 sommerhuse. Det er næsten 500 flere end samtidig sidste år. 1373 af dem er solgt i Region Sjælland.

Antal solgte sommerhuse i 1. halvår i Region Sjælland

Antallet af solgte sommerhuse stiger på landsplan og altså også i Region Sjælland.
Antallet af solgte sommerhuse stiger på landsplan og altså også i Region Sjælland. Foto: TV2 ØST

Kilde: Boligsiden

Gammelt hitter

Det er, ifølge Lars Peter Larsen, en helt bestemt type sommerhuse, der hitter på markedet. Det er ikke de nyeste nye, fordi deres placering ofte vil være dårligere end de lidt ældre eksemplarer. Folk vil tæt på vandet.

quote Det er i særdeleshed de klassiske, sorte sommerhuse med hvide vinduer

Lars Peter Larsen, Nybolig Odsherred

- Det er i særdeleshed de klassiske, sorte sommerhuse med hvide vinduer. Ikke for nyt, der må godt være rigtig sommerhussjæl i det. Det vil folk rigtig gerne have, siger han.

Det er især de klassiske sorte sommerhuse med hvide vinduer, der hitter, fortæller Lars Peter Larsen fra Nybolig Odsherred.
Det er især de klassiske sorte sommerhuse med hvide vinduer, der hitter, fortæller Lars Peter Larsen fra Nybolig Odsherred.

Nærmest helt lig med den beskrivelse er Anne-Marie Donslund og Palle Schantz Lauridsens sommerhus i Ordrup nær Fårevejle. De har for nylig købt det sortplankede sommerhus på 65 kvadratmeter og tæller altså med i statistikken.

For dem skal sommerhuset være en rolig, naturskøn base langt væk fra det travle København, de til dagligt bor i.

quote Der synes jeg alligevel det er meget rart med noget fuglefløjt og lidt vind i træerne

Anne-Marie Donslund, sommerhusejer

- Også fordi jeg holder meget af naturen og synes, at det er lidt hårdt nogle gange at skulle vågne op på Vesterbrogade hver morgen. Der synes jeg alligevel, det er meget rart med noget fuglefløjt og lidt vind i træerne, siger Anne-Marie Donslund.

Billigere at låne til sommerhus

I 2017 gjorde Folketinget det billigere at låne penge til sommerhuskøb. Fra at kunne låne 60 procent af sommerhusets værdi i et realkreditinstitut, blev det herefter muligt at låne 75 procent.

- Hvis man ikke har en stor opsparing, vil det her klart være noget, man kan mærke. Så vi forventer, at det her vil have en positiv effekt på sommerhusmarkedet, og at det måske især kan få flere yngre købere uden opsparing og friværdi til at købe sommerhus, sagde Christian Hilligsøe Heinig, boligøkonom i Realkredit Danmark, dengang.

Anne-Marie Donslund og Palle Schantz Lauridsen er nogle af dem, der har købt sommerhus i år. De vil have muligheden for at komme lidt væk fra Storbyen.
Anne-Marie Donslund og Palle Schantz Lauridsen er nogle af dem, der har købt sommerhus i år. De vil have muligheden for at komme lidt væk fra Storbyen. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Det var dog ikke noget Anne-Marie Donslund og Palle Schantz Lauridsen havde med i tankerne.

- Det opdagede vi først, da vi sad nede i banken, siger Palle Schantz Lauridsen.

140406_sommerhus.jpg
Læs også
Nu bliver det billigere at låne til sommerhuset
140406_sommerhus.jpg
Læs også
Nu bliver det billigere at låne til sommerhuset

Selvom vi stadig kun er cirka 10 år fra en finanskrise, der blev accelereret af en boligboble, så ser Lars Peter Larsen fra Nybolig ikke nogen faresignaler på nuværende tidspunkt.

- Lige inden finanskrise der bød folk jo hinanden voldsomt over på husene. Det er ikke den måde, handlerne foregår på i dag.


Nyhedsoverblik