En 70 kilometer lang naturgasledning skal graves ned tværs gennem Sjælland.
Aftalen om den lange gasrørledning, der går under navnet Baltic Pipe, blev underskrevet i den polske hovedstad Warszawa fredag klokken 12.00 af den polske og den danske gastransmissionssystemoperatør GAZ-SYSTEM og Energinet.
Gasrørledningen vil gøre det muligt at levere naturgas fra Norge gennem Danmark videre til Polen og andre lande i regionen, ligesom der også skal kunne sende gas fra Polen til Danmark og Sverige.
Den nye gasforbindelse vil yderligere styrke og integrere det europæiske gasmarked
Den underskrevne aftale betyder, at Energinet og GAZ-SYSTEM har forpligtet sig til at etablere en 900 kilometer lang offshore og onshore gasledning, hvor 70 kilometer vil blive gravet ned på Sjælland.
Transporten af gas gennem Baltic Pipe ventens at begynde i oktober 2022.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Baltic Pipe vil ikke kun reducere forbrugernes gasregninger i Polen og Danmark. Den nye gasforbindelse vil yderligere styrke og integrere det europæiske gasmarked. Desuden kan Baltic Pipe bidrage til at nå de europæiske klimamål, udtaler Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet, i en pressemeddelelse.
Landsby frygter at blive naboer til gasledning
Men det er ikke alle, der glæder sig til, Baltic Pipe bliver til virkelighed.
Borgerne i den sydsjællandske landsby Everdrup har tidligere ytret deres bekymring ved den store gasrørledning. Landsbyen mellem Næstved og Faxe Ladeplads kan nemlig blive naboer til en kæmpe kompressorstation, der kan komme til at brede sig over 20 hektar tæt ved Sydmotovejen, når Baltic Pipe skal etableres.
Det forstyrrer faktisk omkring 300 borgere ganske tæt på
- Det forstyrrer faktisk omkring 300 borgere ganske tæt på, og breder vi det bare en lille smule ud, så bliver det langt flere, sagde Tina Bjerregaard Jensen, beboer i Everdrup til TV ØST i marts.
Beboerne er blandt andet bekymrede for det kulturhistoriske landskab, der vil lide, hvis kompressorstationen bliver opført i landsbyen.
Artiklen fortsætter under billederne.
Endnu en bekymring, som udtrykkes af bylauget i Everdrup, er omkring stationens udseende i landsbybilledet.
- Det vil komme til at ses vidt omkring og den der store skorsten, som de også vil lave på op til 40 meter, den vil også komme til at ses et stykke væk, sagde Mogens Hansen, kasserer i Everdrup Bylaug.
Men både i Danmark og Polen vil dialogen med de mange lodsejere og myndigheder ifølge Energinet fortsætte, så Baltic Pipe-projektet kan realiseres med så lidt indvirkning på mennesker og miljø som muligt.
Baltic Pipe
Baltic Pipe-projektet består af fem hovedkomponenter:
- Gasrørledning på havbunden i Nordsøen, som forbinder de norske gasfelter med det danske gastransmissionssystem.
- Udbygning af det danske gasledningsnet, således at det bliver muligt at transportere de øgede gasmængder og samtidig reducere de gennemsnitlige omkostninger ved gastransport.
- Kompressorstation i Danmark, der muliggør, at der kan sendes gas til Polen samt den anden vej fra Polen til Danmark.
- Gasrørledning på havbunden i Østersøen, der forbinder Danmark og Polen.
- Udbygninger af det polske transmissionssystem, som er et yderligere skridt mod at gøre Polen til en regional gashub.
Kilde: Energinet.
Det er endnu ikke afgjort, hvor gasledningen skal ligge.