Tørke går hårdt ud over høsten: - Jeg har aldrig oplevet noget så dårligt før

Den usædvanligt tørre og varme sommer, har nu for alvor sat sine spor på afgrøderne, som i månedsvis har skreget på vand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det ser ikke godt ud.

Sådan lyder det fra landmand Christopher Green i Løgtved på det vestlige Sjælland. Han er taget ud i marken for at se nærmere på sine afgrøder.

-  Selvom der er de kerner, der skal være, så vejer og fylder de kun det halve, så udbyttet bliver halveret i år, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Størrelsen på kornene er halvt så store, som de plejer at være.
Størrelsen på kornene er halvt så store, som de plejer at være. Foto: TV2 ØST - Arkiv

Billedet er det samme over hele regionen. På Lammefjorden sukkede de efter vand allerede tilbage i maj. Dengang kunne de dog vande fra Lammefjordens kanaler, men de har nu stået tomme den seneste måned. 

- I år er gennemsnitsstørrelsen på vores stikløg kun halvt så store, som de plejer, lyder det fra Kristoffer Linderoth, der er landmand på Brogaard i Fårevejle. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Den gennemsnitlige størrelse på stikløgene er også halvt så store, som de plejer.
Den gennemsnitlige størrelse på stikløgene er også halvt så store, som de plejer. Foto: TV2 ØST - Arkiv

Kornsorter er hårdest ramt

Ifølge Landboforeningen Gefion er det alle kornsorterne, der er hårdest ramt.

- Jeg har aldrig oplevet noget så dårligt før. Ikke i alle årene jeg har været landmand, siger Poul Henrik Prahl, der er næstformand i Landboforeningen Gefion.

Han bekræfter, at den glohede sommer vil komme til at koste landmændene omkring halvdelen af indtjeningen.

landmand1.jpg
Læs også
Usædvanligt tørt og solrigt vejr: Landmænd frygter for høsten
landmand1.jpg
Læs også
Usædvanligt tørt og solrigt vejr: Landmænd frygter for høsten

- Gudskelov har mange af mine kollegaer noget på kistebunden, så det bliver sådan et år, hvor ingen investerer, vi strammer livremmen ind og sætter ned på alt, hvad vi overhovedet kan spare på, siger Poul Henrik Prahl.

Juni måned sluttede som den varmeste i 26 år, og juli er netop gået over i historien som den mest solrige, der nogensinde er målt.

Næste års høst i fare

Hos Christopher Green er høsten i gang, og om 14 dage skal nye afgrøder sås, så endnu engang håber han på regn, ellers kan høsten næste år også blive påvirket.

- Altså rent statistisk så skal der jo komme regn snart på et eller andet tidspunkt, så jeg tror på, det skal nok komme, siger han. 

Ifølge Landboforeningen Gefion kan prisstigninger de kommende måneder på blandt andet korn redde noget for landmændene, men det vil langt fra være nok, lyder vurderingen.


Nyhedsoverblik