Forstå sagen om det omstridte udrejsecenter på øen i Stege Bugt

Planen om et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt har skabt røre i det sydsjællandske. Her får du et kort oprids af sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bekymringerne begyndte den 30. november.

Her gik finansminister Kristian Jensen (V) forrest, da regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede finanslovsaftalen.

I aftalen på side 36 står der skrevet Udrejsecenter Lindholm. En overskrift, som skulle vise sig at vække stor bekymring blandt borgere, borgmester og erhvervslivet. Det er nemlig planen, at der fra 2021 skal være et udrejsecenter for 100-125 kriminelle, udviste udlændinge på den syv hektar store ø Lindholm, der ligger i Stege Bugt.

Bekymringerne gik særligt på, hvad det ville gøre ved den lille by, Kalvehave, som er første stoppested fra øen Lindholm. For udrejsecenteret skal ikke fungere som et fængsel, men et opholdssted for udlændingene, som frit kan tage færgen til og fra Kalvehave. De har kun opholdspligt om natten på øen.

Flyttes fra Jylland

Indtil videre er de udviste udlændinge placeret på Kærshovedgård i Bording i Midtjylland. Planen med det kommende udrejsecenter på Lindholm er, at det er de kriminelle udlændinge, som skal flyttes til øen, mens Kærshovedgård skal huse de ikke-kriminelle afviste asylansøgere.

Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi er kriminaliteten i Bording er ikke steget, siden udrejsecentret kom til i 2016. Det viser antallet af anmeldelser. Borgerne i byen udtrykker dog en utryghed omkring udrejsecenteret.

- Når vi taler med dem, så er der mange, der taler om, at de har hørt om noget, men ikke nødvendigvis selv oplevet det, så det er et meget lille antal i Bording, der har oplevet kriminalitet, sagde chefpolitiinspektør Claus Hilborg den 10. december til TV ØST.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se eller gense indslaget: Det er denne virkelighed, der er på vej til Kalvehave og omegn: I tre år har indbyggerne i Bording været naboer til beboerne på det udrejsecenter, hvor beboerne til Lindholm vil komme fra. I Bording er holdningerne delte.

Dømt for grov kriminalitet

Utrygheden kan skyldes, at mange af de udlændinge, der befinder sig i Danmark på tålt ophold, er dømt for grov kriminalitet.

TV 2 har samlet en anonymiseret liste over samtlige udlændinge på tålt ophold på baggrund af detaljerede oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Her viser det sig, at 18 personer har begået narkokriminalitet, mens 12 har begået voldtægt, voldtægtsforsøg eller andre sædelighedsforbrydelser. Og otte personer er dømt for drab eller drabsforsøg.

HVAD ER TÅLT OPHOLD?

Udlændinge henvises til tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet, fordi de risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling.

 

Tålt ophold gives til to grupper af personer:

  • Udlændinge, der er mistænkt for at have begået krigsforbrydelser eller en forbrydelse mod menneskeheden.
  • Udlændinge, der anses for at være til fare for Danmarks sikkerhed eller udvises på grund af domme for alvorlig kriminalitet.

Ifølge finanslovsaftalen skal udrejsecenteret på Lindholm huse udlændinge på tålt ophold, udlændinge, der er udvist som følge af kriminalitet eller af hensyn til statens sikkerhed, fremmedkrigere og afviste asylansøgere, der dømmes for overtrædelse af straffeloven, våbenloven, knivloven og lov om euforiserende stoffer på eller omkring et udrejsecenter.

1,8 millioner per beboer

Det bliver ikke billigt, når udlændinge på tålt ophold og kriminelle, udvisningsdømte asylansøgere fra og med 2021 skal indkvarteres på øen.

Finansministeriet har ifølge Information fremlagt beregninger for driftsudgifterne til centret. De beløber sig til 225 millioner kroner årligt - foruden etableringsudgifterne på 210 millioner kroner.

Det svarer til 1,8 millioner kroner per beboer ved maksimal belægning.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 
  Foto: TV 2

På udrejsecenteret ved Kærshovedgård kalkulerer man med en årlig udgift på 250.000 kroner per beboer plus udgifter til den ekstra politiindsats i området.

I alt forventer regeringen, at etableringen af udrejsecenteret på Lindholm vil koste 759 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet.

I øjeblikket holder DTU til på øen Lindholm. Men i 2019 vil de rydde øen, hvorefter etableringen af udrejsecenteret begynder.
I øjeblikket holder DTU til på øen Lindholm. Men i 2019 vil de rydde øen, hvorefter etableringen af udrejsecenteret begynder. Foto: TV2 ØST

En hurtig beslutning

Beslutningen om, at Lindholm i fremtiden skal huse udviste, kriminelle udlændinge, blev truffet hurtigt. 

For den 8. november kom forslaget, og 22 dage senere havde regeringen og Dansk Folkeparti besluttet, at idéen skulle med på finansloven.

Det viste et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.

- Regeringen har i forbindelse med finanslovsforhandlingerne 2019 afsøgt, hvorvidt det vil være muligt at placere et udrejsecenter på en ø. Valget faldt meget hurtigt på Lindholm, da øen er ubeboet, statsejet og står til at blive ledig, fordi DTU forventes at fraflytte øen med udgangen af 2019, skrev ministeriet desuden til avisen.

FAKTA: LINDHOLM

Lindholm er en lille ø, som ligger i Stege Bugt – cirka tre kilometer fra henholdsvis Sjælland og Møn. Øen betjenes af færger fra Kalvehave på Sydsjælland.

 

I dag har DTU Veterinærinstituttet hjemme på øen, hvor der forskes i sygdomme, der kan ramme husdyr i Danmark.


Nyhedsoverblik