- Det er en beslutning, der er forhastet. Forløbet har vært tys-tys, og Folketinget har slet ikke været præsenteret for hverken alternativer eller beslutningsgrundlaget.
Sådan siger Magnus Heunicke (S), som er valgt i Sydsjælland, om regeringens beslutning om at oprette et udrejsecenter på Lindholm.
Der er rejst alvorlige spørgsmål om både geografien og økonomien i den løsning, som regeringen og DF har fundet
På sit partis vegne stiller den sydsjællandske socialdemokrat derfor nu en række spørgsmål til integrationsminister Inger Støjberg (V).
- Der er rejst alvorlige spørgsmål om både geografien og økonomien i den løsning, som regeringen og DF har fundet. Den her sag er mere alvorlig end som så. Den er så alvorlig, at den fortjener at blive behandlet ordentligt og grundigt, og det tyder ikke på, at det er sket, siger Magnus Heunicke.
Magnus Heunickes spørgsmål til Inger Støjberg:
- Hvordan vil ministeren sikre, at de problemer og utrygheder lokalbefolkningen ved udrejsecenter Kærshovedgård har oplevet og oplever ikke finder sted ved det nye udrejsecenter på Lindholm og for lokalbefolkningen i Kalvehave og omegn?
- Vil ministeren oplyse, hvilke alternative placeringer af det nye udrejsecenter, der har været drøftet og i den forbindelse, hvad prisen for at etablere og drifte det nye udrejsecenter på disse steder vil være kontra prisen for at etablere og drifte det nye udrejsecenter på Lindholm?
- Hvilken miljømæssig belastning af Stege Bugt vil følge i forbindelse med opførelsen af et nyt udrejsecenter på Lindholm?
- Vil ministeren oplyse, om den eksisterende færge skal fortsætte med at være transportlinje til og fra Lindholm, eller om der skal findes en anden løsning?
- Hvor mange beboere forventer ministeren på det nye udrejsecenter på Lindholm i hhv. 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030?
Stiller spørgsmål til økonomien, geografien og miljøet
Magnus Heunicke vil blandt andet spørge integrationsminister Inger Støjberg om, hvilke alternative placeringer af det nye udrejsecenter, der har været drøftet, og hvordan ministeren vil sikre, at lokalbefolkningen i Kalvehave og omegn ikke oplever de problemer og utrygheder, der har været ved udrejsecenter Kærshovedgård i Jylland.
Ligeledes vil han spørge ind til de miljømæssige konsekvenser for Stege Bugt, som oprettelsen af et udrejsecenter kan have.
Hvis det havde været en del af finanslovens forslag, kunne vi have haft en proces, hvor man som kommune, borger og eksperter kunne høres
- Det ene er det menneskelige miljø. Os der kommer der jævnligt ved jo, at der er masser aktivitet på vandet med lystsejlere og fiskere. Det er den form for miljø, der også tiltrækker mange turister. Den anden del, er de oplysninger, der er kommet frem omkring de forskellige regler om miljøbeskyttelse, der er på området, siger Magnus Heunicke.
Han har sendt spørgsmålene til integrationsministeren i stedet for at stille dem i Folketingssalen, fordi han har en lang række spørgsmål, som der typisk ikke er tid til at svare på i salen.
Socialdemokratiet: Vi håber at få beslutningsgrundlaget lagt frem
Socialdemokratiets integrationsordfører Mattias Tesfaye har udtalt, at han er enig i at isolere de kriminelle på tålt ophold. Partiet er enige med regeringen og DF’s beslutning om at opdele de to grupper, der i dag bor sammen på Kærshovedgård.
- Den ene gruppe er dømte kriminelle med hårde voldsdomme, narkodomme og krigsforbrydelser bag sig. Det er ikke klogt at have dem sammen med andre typer mennesker. Det er det, der sker i øjeblikket, og det er ikke klogt.
Men netop denne pointe, vil socialdemokraterne gerne diskutere med regeringen. Magnus Heuickes spørgsmål er koordineret med Mattias Tesfaye og Mette Frederiksen, og kritikken går på, at man ikke har inddraget nogle parter i beslutningsprocessen.
- Regeringen fremlagde sin Finansloven i august måned, og der stod jo ikke et ord om det her. For hele lokalområdet, Sydsjælland og Kalvehave, er det kommet som en kæmpestor overraskelse. Hvis det havde været en del af finanslovens forslag, kunne vi have haft en proces, hvor man som kommune, borger og eksperter kunne høres og have en drøftelse af, hvis det her skulle ske, hvor ville det så give bedst mening, siger Magnus Heunicke.
- Vi håber på at få det her beslutningsgrundlag lagt frem, så vi og andre kan vurdere, om det her virkelig er den klogeste placering ud fra de spørgsmål, der nu er blevet rejst, både økonomisk og geografisk, siger Magnus Heunicke.