Socialdemokratiet vil gerne etablere et tredje udrejsecenter i Danmark, men planerne om at placere det på øen Lindholm i Stege Bugt er ikke godt nok undersøgt, mener oppositionspartiet.
Det kom frem, da socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, onsdag holdt sin ordførertale ved tredjebehandlingen af finansloven i Folketingssalen.
Vi kan ikke stemme for forslaget, før vi har set beslutningsgrundlaget
- Vi vil gerne have et nyt udrejsecenter - altså lave en opsplitning, hvor man adskiller dømte afviste asylansøgere fra øvrige asylansøgere. Men afstemningen i dag handler om at bevilge en større pose penge til sådan et center, uden at vi kender grundlaget for at placere det på Lindholm, og derfor kommer vi til at afstå fra at stemme, når forslaget sættes til afstemning, sagde han i Folketingssalen som et svar til Det Radikale Venstre.
Du kan se Benny Engelbrecht svare på spørgsmålet om, hvordan de vil stemme i videoklippet her.
Vil se beslutningsgrundlag
Dermed sparker socialdemokraterne deres stillingtagen til spørgsmålet om et udrejsecenter på Lindholm til hjørne.
- Vi vil godt være med til at finde penge til sådan et center. Men vi kan forstå, at beslutningen om at etablere centeret på Lindholm er taget meget hurtigt, og selvom der skulle være lavet grundige planer og undersøgelser på forhånd, så er det ikke undersøgelser, som man har lagt frem. Vi kan ikke stemme for forslaget, før vi har set beslutningsgrundlaget, siger ordføreren.
Artiklen fortsætter under billedet.
Forslaget om at etablere et udrejsecenter på den øde ø Lindholm i Stege bugt kom frem, da Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik forlig om finansloven. Siden har forslaget ført til en bølge af frygt og opstandelse på Sydsjælland og på Møn.
Der er afsat mere end 600 millioner kroener til at etablere og drive udrejsecenteret på Lindholm, og det er mange penge, understreger Socialdemokratiet.
LINDHOLM
Lindholm er en lille ø, som ligger i Stege Bugt – cirka tre kilometer fra henholdsvis Sjælland og Møn. Øen betjenes af færger fra Kalvehave på Sydsjælland.
I dag har DTU Veterinærinstituttet hjemme på øen, hvor der forskes i sygdomme, der kan ramme husdyr i Danmark.
- Jeg er sådan set ikke i tvivl om, at regeringen og Dansk Folkeparti har undersøgt forholdene omkring øen grundigt. De undersøgelser er imidlertid ikke lagt frem. Før det sker vælger vi at stemme gult. Det vil sige undlader at stemme, sagde han i Folketingssalen.
Finanslovspartier: S-melding er uansvarlig
Socialdemokratiets beslutning bliver mødt med undren af partierne bag finansloven på Christiansborg.
Blandt andet mener Venstres finansordfører Jacob Jensen, at der er tale om en fralæggelse af ansvar, når Socialdemokraterne hverken stemme ja eller nej til forslaget.
Gult er det nye sort. Man stemmer gult til de svære beslutninger.
- Gult er det nye sort. Man stemmer gult til de svære beslutninger. Gult til afskaffelse af integrationsydelsen, og nu stemmer man gult til et konkret forslag om at etablere en udrejseø for afviste kriminelle asylansøgere, siger Jacob Jensen og kritiserer dermed, at de ikke konkret forholder sig til forslaget.
Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen kritiserer også udmeldingen.
- Det er en udfordring, at Socialdemokratiet ikke vil forholde sig til, om det her er godt eller skidt. Det kan undre, at S ikke vil forholde sig til øen Lindholm. De har kaldt det spot on. Det er en ø, staten ejer. Staten ejer færgen, siger René Christensen.
Han håber, at socialdemokraterne trods meldingen vil stemme for.
René Christensen tilføjer, at Lindholm vil være et perfekt sted til udrejsecenteret.
- Lindholm er en ø nede ved Sydsjælland, hvor der er styr på dem. Der er en færge, hvor de kan blive krydset ind og ud. Og kommer man for sent til færgen én gang, så kan man få syv dages hæfte. Sker det flere gange, så op til et års fængsel. Jeg er sikker på, at det får nogen til at forlade Danmark, siger han.
Du kan se en del af Rene Christensens tale herunder.
Bekymringerne begyndte den 30. november
Sagen om et udrejsecenter på Lindholm begyndte den 30. november.
Her gik finansminister Kristian Jensen (V) forrest, da regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede finanslovsaftalen.
I aftalen på side 36 står der skrevet Udrejsecenter Lindholm. En overskrift, som skulle vise sig at vække stor bekymring blandt borgere, borgmester og erhvervslivet. Det er nemlig planen, at der fra 2021 skal være et udrejsecenter for 100-125 kriminelle, udviste udlændinge på den syv hektar store ø Lindholm, der ligger i Stege Bugt.
Artiklen fortsætter under billedet.
Bekymringerne gik særligt på, hvad det ville gøre ved den lille by, Kalvehave, som er første stoppested fra øen Lindholm. For udrejsecenteret skal ikke fungere som et fængsel, men et opholdssted for udlændingene, som frit kan tage færgen til og fra Kalvehave. De har kun opholdspligt om natten på øen.
Flyttes fra Jylland
Indtil videre er de udviste udlændinge placeret på Kærshovedgård i Bording i Midtjylland. Planen med det kommende udrejsecenter på Lindholm er, at det er de kriminelle udlændinge, som skal flyttes til øen, mens Kærshovedgård skal huse de ikke-kriminelle afviste asylansøgere.
Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi er kriminaliteten i Bording er ikke steget, siden udrejsecentret kom til i 2016. Det viser antallet af anmeldelser. Borgerne i byen udtrykker dog en utryghed omkring udrejsecenteret.
- Når vi taler med dem, så er der mange, der taler om, at de har hørt om noget, men ikke nødvendigvis selv oplevet det, så det er et meget lille antal i Bording, der har oplevet kriminalitet, sagde chefpolitiinspektør Claus Hilborg den 10. december til TV ØST.
1,8 millioner per beboer
Det bliver ikke billigt, når udlændinge på tålt ophold og kriminelle, udvisningsdømte asylansøgere fra og med 2021 skal indkvarteres på øen.
Finansministeriet har ifølge Information fremlagt beregninger for driftsudgifterne til centret. De beløber sig til 225 millioner kroner årligt - foruden etableringsudgifterne på 210 millioner kroner.
HVAD ER TÅLT OPHOLD?
Udlændinge henvises til tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet, fordi de risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling. Tålt ophold gives til to grupper af personer:
- Udlændinge, der er mistænkt for at have begået krigsforbrydelser eller en forbrydelse mod menneskeheden.
- Udlændinge, der anses for at være til fare for Danmarks sikkerhed eller udvises på grund af domme for alvorlig kriminalitet.
Det svarer til 1,8 millioner kroner per beboer ved maksimal belægning.
En hurtig beslutning
Beslutningen om, at Lindholm i fremtiden skal huse udviste, kriminelle udlændinge, blev truffet hurtigt.
For den 8. november kom forslaget, og 22 dage senere havde regeringen og Dansk Folkeparti besluttet, at idéen skulle med på finansloven.
Det viste et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.
- Regeringen har i forbindelse med finanslovsforhandlingerne 2019 afsøgt, hvorvidt det vil være muligt at placere et udrejsecenter på en ø. Valget faldt meget hurtigt på Lindholm, da øen er ubeboet, statsejet og står til at blive ledig, fordi DTU forventes at fraflytte øen med udgangen af 2019, skrev ministeriet desuden til avisen.