15.000 kalkuner bliver aflivet: - Det tegner til at blive en alvorlig sæson

Fødevarestyrelsen har for femte gang siden oktober fundet fugleinfluenza i en fuglebesætning. Onsdag er 15.000 kalkuner blevet aflivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er den smitsomme H5N1 fugleinfluenza, som Fødevarestyrelsen endnu engang har fundet i en besætning af kalkuner. Denne gang ved Skælskør. 

- Dyrene bliver meget syge, og de dør, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie, der dog understreger, at sygdommen ikke er farlig for mennesker.

quote Dyrene bliver meget syge, og de dør

Mette Kirkeskov Sie, veterinærchef, Fødevarestyrelsen

Udbruddet med fugleinfluenza er det femte siden oktober måned. Her i regionen er det tredje gang siden november, at en kalkunbesætning må aflives på grund af sygdommen. 

- Vores konklusion er, at det tegner til at blive en alvorlig sæson for fugleinfluenzaen. Det betyder, at folk skal være ekstra opmærksomme. Hvis man har fjerkræ er smittebekyttelse altafgørende, siger Mette Kirkeskov Sie. 

Højt trusselsniveau 

Derfor er trusselsniveauet lige nu hævet til højt. 

Det betyder, at der er indført obligatorisk krav om indelukning eller indhegning og overdækning af fjerkræ og fugle i fangeskab. 

Læs også
Kalkunfarm ramt af fugleinfluenza:
Flere tusinde kalkuner skal aflives
Læs også
Kalkunfarm ramt af fugleinfluenza:
Flere tusinde kalkuner skal aflives

Det gælder dog ikke, hvis man har færre end 100 fugle derhjemme, som ikke er fjerkræ, eller hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Alligevel opfordrer Fødevarestyrelsen til at følge kravene og holde øje med sine dyr.

- Det vigtigste er at sørge for smittebeskyttelse. Det betyder, at man skal skifte tøj og især fodtøj, når man går ind til sine dyr. Så skal man sørge for, at de bliver fodret og vandet under tag. På den måde sikrer man, at ens fugle ikke har adgang til vilde fugle, siger Mette Kirkeskov Sie.

- Hvis ens fugle holder op med at spise og drikke eller dør, vil vi meget gerne høre om det, så vi kan vurdere, om det er fugleinfluenza.

Kalkuner er mere modtagelige

Siden november er i alt 85.000 kalkuner blevet aflivet her i sendeområdet. I december var det på Lolland, hvor 36.000 kalkuner blev aflivet. Og i november var det ved Skælskør, hvor 34.000 kalkuner måtte aflives.

- Det tyder på, at kalkuner er mere modtagelige. Men hvad der lige gør det, er svært at sige. De går i nogle lidt anderledes staldsystemer. Så vi kigger også løbende på, om der er noget, som vi kan gøre bedre eller optimere, siger Mette Kirkeskov Sie.

Det er Beredskabsstyrelsen, der bliver kaldt ud for at aflive de mange kalkuner.
Det er Beredskabsstyrelsen, der bliver kaldt ud for at aflive de mange kalkuner. Foto: René Lind - Lind Foto

Indtil videre har Fødevarestyrelsen dog ikke fundet nogen specifik grund til, at sygdommen rammer kalkuner mere end andre fuglearter. 

- Hver gang kigger vi på det, og ser om vi kan blive klogere. 

Tip om døde fugle

Fødevarestyrelsen overvåger forekomsten af influenzaen i de vilde fugle, og Mette Kirkeskov Sie opfordrer folk til at holde øje med døde fugle i naturen. 

- Hvis man ser døde vilde fugle i naturen, så meld dem ind via vores app fugleinfluenzatip. Så kigger vi efter, om vi allerede ved, der er fugleinfluenza i det område.

Det er specielt, hvis der er tale om døde kragefugle, vandfugle eller rovfugle, at Fødevarestyrelsen har interesse i fundet. 

Fuglen skal helst være død for nylig, og det kan man oftest se ved at kigge efter, om fjerdragten er intakt.

Undersøger, om det har spredt sig

Fundet i Skælskør har udløst en restriktionszone på ti kilometer i radius. I den zone er det forbudt at flytte æg og fjerkræ, medmindre man har en særlig tilladelse.

Derudover skal Fødevarestyrelsen i samme zone undersøge, om smitten har spredt sig til mere end kalkunbesætningen. 

Læs også
Døde kalkuner kørt væk i pendulfart - nu ender fuglene som byggematerialer
Læs også
Døde kalkuner kørt væk i pendulfart - nu ender fuglene som byggematerialer

- Folk der bor i det område må meget gerne registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Det skal vi bruge til at besøge de forskellige hold af fugle for at vurdere, om det har spredt sig, eller om vi har fået inddæmmet smitten, siger Mette Kirkeskov Sie.

Det arbejde går i gang næste uge og om to til tre uger burde Fødevarestyrelsen vide, om smitten har spredt sig. 


Nyhedsoverblik