16 millioner skal spares på ældreområdet: - Nu skærer vi ikke ind til benet, nu skærer vi i benet

Slagelse Kommune står overfor massive nedskæringer. Kommunen skal finde besparelser på over 300 millioner kroner, og det rammer også de ældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kommer til at gå ud over en masse borgere, når Slagelse Kommune skal have styr på økonomien i en spareøvelse på over 300 millioner kroner.

De massive besparelser skyldes, at Slagelse Kommune ligesom mange andre kommuner er hårdt presset af, at udgifterne til både unge og ældre stiger.

quote I min optik er det fire års yderligere udsultning af ældreområdet

Tonny Korndrup, formand i Ældrerådet, Slagelse

Forklaringen til de stigende udgifter er blandt andet, at der kommer flere ældre, som bliver mere plejekrævende. Samtidig er der flere og flere børn, der har behov for støtte og hjælp, fordi de ikke passer ind i den almindelig folkeskole.

- Det ser ikke godt ud. Der er ikke nogen områder, der går fri, men jeg vil gøre mit for at begrænse skaderne på ældreområdet, siger Henrik Brodersen (DF), der er medlem Økonomiudvalget i Slagelse Kommune.

Læs også
Slagelse Kommune står over for massive nedskæringer - skal spare over 300 millioner
Læs også
Slagelse Kommune står over for massive nedskæringer - skal spare over 300 millioner

Samtidig har der været en årelang kamp om den økonomiske situation i kommunen. 

SF og Venstre har de seneste par år efterlyst handling fra den tidligere borgmester John Dyrby Paulsen (S) og krævet, at han fik begrænset udgifterne.

Nu har embedsmænd regnet på tallene, og de er kommet frem til, at der skal spares 323 millioner kroner i 2023, hvis økonomien fremover skal gå op.

Besparelser for 16 millioner på ældreområdet

Det betyder, at kommunen skal spare otte procent af serviceudgifterne i 2023. 

Men i 2022 skal der også findes besparelser for i alt 80 millioner kroner. Derfor har byrådet besluttet, at alle udvalgene i kommunen skal komme med spareforslag.

På ældreområdet skal der findes besparelser for 16 millioner kroner, og det er nødvendigt for at få økonomien tilbage på rette spor. 

- Vi står lige nu med en enorm økonomisk udfordring, som vi alle som én er nødt til at byde ind på, fortæller Pernille Frandsen (V), der er formand for Seniorudvalget, og fortsætter:

Læs også
Ny lånetendens bekymrer forbrugerråd
Læs også
Ny lånetendens bekymrer forbrugerråd

- Der er nogle af de tiltag i det første oplæg, som vi behandler i dag (tirsdag red.), som vi vil være utroligt kede af at skulle effektuere, så vi arbejder videre for fuld kraft for at finde andre alternativer. Det kunne eksempelvis blive i form af restrukturering.

Spareplanerne falder bestemt ikke i god jord hos Ældrerådet.

- Jeg har indkaldt til ekstraordinært ældrerådsmøde, hvor vi skal gennemgå punkterne, inden vi afleverer høringssvar den 22. marts. Det bliver det vigtigste høringssvar de næste fire år, for hvis vi bomber ældreområdet tilbage til 1940’erne, så er der ikke nogen kernevelfærd tilbage, siger Tonny Korndrup, formand for Ældrerådet i Slagelse.

Der kan spares 49 steder på ældreområdet

Administrationen i seniorudvalget har udarbejdet et sparekatalog over, hvor der potentielt kan findes besparelser på ældreområdet.

I alt har administrationen i seniorudvalget nedsat 49 besparelsesforslag. Når politikerne her har udvalgt de områder, hvor de 16 millioner kroner kan findes, er det op til det samlede byråd at vedtage besparelserne endeligt.  

Besparelsesforslag på Seniorudvalgets område


I forslagene indgår det blandt andet at fjerne den årlige hovedrengøring, ligesom den ugentlige rengøring foreslås reduceret fra hver anden til hver tredje uge. Samtidig vil man reducere antallet af bad fra to til et om ugen, og derudover bliver det foreslået at fjerne klippekortsordningen, der giver mulighed for en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen.

- I min optik er det fire års yderligere udsultning af ældreområdet. Nu skærer vi ikke ind til benet, nu skærer vi i benet. Vi har igennem flere år sparet og sparet, og nu skal vi yderligere spare, siger Tonny Korndrup.

Byrådsmedlemmer vil holde ældreområdet ude

Ældrerådet og de ældre borgere i kommunen møder opbakning fra flere af politikerne i byrådet, som ikke mener, at der skal spares på ældreområdet.

- Ældreområdet er presset, og det kniber med at holde serviceniveauet, så jeg synes, at man skal prioritere anderledes og for eksempel kigge på kulturen, fortæller byrådsmedlem Henrik Brodersen.

Samme toner går igen hos byrådsmedlem Thomas Vesth (NB).

- De ældre skal holdes helt ude af det her. De er sagesløse og kan ikke bare gå ud og tage et ekstra job for at få økonomien til at hænge sammen, siger han og fortsætter:

Læs også
Politiker sætter navn på mulige skolelukninger - møder kritik fra flere sider
Læs også
Politiker sætter navn på mulige skolelukninger - møder kritik fra flere sider

- Man kan ikke bare lægge samme procentsats ned over alle områder og sige, der skal spares så og så meget. Det er ikke at prioritere. At prioritere er at sige, at ældreområdet skal friholdes. Så må pengene findes på de andre områder i stedet. 

Fagudvalgene holder ekstraordinære udvalgsmøder i april og derefter bliver budgettet for 2022 sendt i høring fra 11.-22. april. Her vil de 80 millioner kroner sammen med spareforslagene indgå.

Beslutningen vedrørende spareforslagene i budget 2023 vil indgå i den almindelige budgetproces, hvor der forventes at være høring i september.


Nyhedsoverblik