Medarbejderne hos Danfrugt i Skælskør fik sig forleden en slem overraskelse. For i løbet af natten var et blæsevejr passeret over pæreplantagen og havde revet en masse frugt ned.
I de følgende dage fulgte yderligere blæsevejr, og snart lå næsten halvdelen af alt frugten – i alt 20.000 kilo – på jorden.
Selvom frugt før er faldet til jorden, så er det aldrig sket så voldsomt som nu, fortæller Anders Piper, der er direktør for Danfrugt Skælskør.
En ting er, man mister penge, en anden ting er at køre forbi så meget god frugt, der ligger på jorden. Det er næsten ikke til at holde ud
- Der har været nogle meget kraftige vinde over de seneste tre uger, som har blæst store dele af pærerne på jorden, siger han og tilføjer:
- Det er meget unormalt. Jeg har ikke set det før i de 15 år, hvor jeg har haft med det at gøre.
Ifølge ham er det et sted mellem 30 og 40 procent af pærehøsten af sorten Clara Frijs gået tabt. Netop denne sort er ifølge direktøren den mest populære pæresort herhjemme, som smager godt netop nu, og egner sig dårligt til at blive gemt.
- Det er den mest eftertragtede, men sådanne pærer her kan man ikke gemme til evig tid. Højst tre måneder.
Under normale omstændigheder ville der ikke være andet at gøre, end at kassere frugten.
- Pakkerierne vil ikke have dem, de må ikke håndtere dem. Når først de er kommet på jorden, må de ikke tage det ind og blande det med anden frugt, forklarer Anders Piper, som anslår at tabet løber op i mindst en halv million kroner.
Og sådan tænkte Anders Piper da også det skulle være, indtil en medarbejder foreslog at afsætte frugten via en af de madspildsforebyggende virksomheder, der i disse år skyder frem.
- Jeg synes, det var et godt forslag, en ting er, man mister penge, en anden ting er at køre forbi så meget god frugt, der ligger på jorden. Det er næsten ikke til at holde ud – det var et super godt initiativ, forklarer han.
Håber at flere får øjnene op for dansk frugt
Således har kunder de seneste dage kunnet købe frugt hos Too Good To Go, der har specialiseret sig i at sælge mad, som fødevarebutikkerne ikke finder egnet til normal salg.
Selvom at Danfrugt i Skælskør stadig har tabt penge på den nedfaldne frugt, så håber Anders Piper, at flere får øjnene op for dansk frugt.
- Det er ikke for nemt, det kommer ikke bare af sig selv, man må se nye veje, siger han og tilføjer:
- Jeg håber, forbrugerne tænker over, der er nogen som bruger temmelig meget energi på at producere dansk frugt – selvom det ikke er kæmpe omfang i forhold til, hvad der bliver spist, så er der en del seriøse avlere.
Som det er i dag, bliver omkring hvert tiende stykke frygt kasseret, inden frugten når ud i butikkerne, af den ene grund, at frugten har kosmetiske skavanker, fortæller Anders Piper. Det håber han, at man med dette tiltag kan være med til at ændre.
Ifølge Too Good To Go spildes hvert år 814.000 tons spiselige fødevarer.
- Det skal vi have lavet om på. Det kan vi kun gøre ved at have fokus på madspild i alle sektorer, herunder også hos producenterne, hvor vi kan se, at der er meget spild, siger Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go i Danmark og tilføjer:
- Derfor var der slet ingen tvivl om, at vi var klar til at hjælpe, da vi blev kontaktet af Danfrugt Skælskør om at redde de 20 tons pærer.