Et på flere måder voldsomt arbejde gik tirsdag formiddag i gang på den gård ved Boeslunde i Slagelse Kommune, hvor man i løbet af weekenden har konstateret smitte med fugleinfluenza. For som reglerne er for den slags smitteudbrud, skal samtlige dyr i besætningen – i dette tilfælde 28.000 kalkuner – slås ned.
Det forberedende arbejde gik i gang allerede mandag, og tirsdag morgen rykkede dyrlæger fra Fødevarestyrelsen ind sammen med mandskab fra Beredskabsstyrelsen.
Det er også tragisk at være med til at slå så mange dyr ihjel – og for nogle kollegaer er det meget hårdt, vil jeg sige
- Vi tætner en stald ad gangen, og så tilfører vi CO2-gas fra en stor tankbil. Der bliver dyrene først bedøvet, og så dør de af ilt-tab, forklarer Peter Lybecker, koordinerende dyrlæge i Fødevarestyrelsen.
- Og så bliver de samlet op inde i staldene og kørt på grabbe ud og læsset i containere og kørt til destruktion.
At der bliver grebet til så omfattende foranstaltninger, handler ifølge Peter Lybecker om at begrænse risikoen for yderligere smitte, navnlig fordi man endnu ikke ved præcist, hvordan smitten har fundet vej til de 28.000 kalkuner i stalden.
- Vi ved, det er i de vilde fugle, der flyver rundt her – men præcis hvordan smitten kommer fra de vilde fugle og ind i de lukkede stalde, det har vi ikke overblik over, forklarer Peter Lybecker og tilføjer:
- Det er influenzavirus, og det er meget smitsomt for fugle, mennesker, svin og mink. Dels er det en meget tabsvoldende sygdom for fuglene, og dels er der en risiko for, at den i mennesker kan mutere til en meget aggressiv og sygdomsfremkaldende sygdom hos mennesker.
I foråret nåede antallet af aflivninger på besætninger som følge af fugleinfluenza over 100.000 fugle og 16 smittede besætninger. Frygten er, at dette skal gentage sig i de kommende måneder. Derfor gør man alt, hvad man kan for at undgå smittespredning.
Som et led i indsatsen er også Beredskabsstyrelsen engageret. Op mod 50 værnepligtige og befalingsmænd fra Beredskabsstyrelsens stationer på Sjælland og Bornholm foruden personel fra Fødevarestyrelsen tog tirsdag del i arbejdet omkring kalkunbesætningen i Boeslunde.
- Vores opgave er primært at sørge for, sygdommen ikke spredes, fortæller Niels Jørgen Mikkelsen, første vagthavende og seniorsergent ved Beredskabsstyrelsen Sjælland i Næstved.
Håndlæsning af kalkuner på 18 kilo
Beredskabet har således opsat rensepunkter til både biler og mandskab.
- Derudover har vi også til opgave at hjælpe Fødevarestyrelsen med det rent manuelle arbejde, siger seniorsergenten.
Omkring 15.30 var alle dyrene i de i alt tre stalde aflivet, og man kunne begynde at slæbe kalkunerne ud.
Arbejdet med at tømme stalde, fortsætter over de kommende dage.
- De (kalkunerne, red.) skal håndlæsses i nogle maskiner – og det er så også vores lod i den her indsats. Sådan en kalkun har jeg fået at vide, den vejer op til 18 kilo. Så det bliver nok lidt en hård dag for de unge mennesker, siger Niels Jørgen Mikkelsen.
Forude venter yderligere et stort arbejde med at desinficere staldene. Det fortalte Lasse Holm, Veterinærchef for Veterinærøst I Fødevarestyrelsen mandag eftermiddag til TV2 ØST:
- Det næste, der skal ske, når staldene er tomme, er, at der kommer et firma og laver den indledende desinfektion, både af gødning i stald og omgivelser, så vi ikke spreder virus igen.
- På sigt skal der laves fuldkommen rengøring og desinfektion af stalden. Det kommer til at tage lang tid. Det tager uger at få dem gjort ordentligt rene.
Nye restriktioner
Fødevarestyrelsen har oprettet en 3-kilometers og en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning.
Inden for zonerne er det nu forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Fjerkræet skal holdes isoleret og beskyttes mod kontakt til andre dyr herunder vilde fugle. Alle fjerkræejere i 3 km-zonen skal desuden registrere deres fugle på: landbrugsindberetning.dk
Smittetilfældet på gården ved Boeslunde er det første blandt dyrehold på denne side af sommeren.
Sidst i maj blev de seneste restriktioner omkring fugleinfluenza således ophævet – men med weekendens smitteudbrud i en besætning, skal fjerkræ igen holdes under tag.
- Ejere af fjerkræbesætninger, hvor indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men dyrene skal holdes indhegnet, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme ind i indhegningerne, hed det således i en pressemeddelelse sent mandag, hvor trusselsniveauet for fugleinfluenza blev opjusteret.
Hensigten med disse tiltag er at forebygge smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til tamfugle og -fjerkræ.