30.000 kalkuner og ænder aflives efter fund af fugleinfluenza

13 danske fjerkræbesætninger er inden for de seneste fire måneder blevet ramt af fugleinfluenza.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Yderligere to fjerkræbesætninger er onsdag konstateret smittet med den smitsomme fugleinfluenza af typen H5N8.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om henholdsvis en besætning med 27.600 kalkuner i Sønderupsønder mellem Slagelse og Skælskør på Vestsjælland og en besætning med 2200 gråænder i Illebølle på Langeland.

Begge er erhvervsbesætninger. Dyrene vil blive aflivet de kommende dage.

De seneste fire måneder er i alt 13 danske fjerkræbesætninger blevet ramt af fugleinfluenza og aflivet af myndighederne.

Producenten af kalkuner har ifølge pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen tidligere været ramt af en række udbrud på det sydlige og vestlige Sjælland på det seneste.

Kalkunbesætning ved Flakkebjerg også smittet

Tidligere onsdag meldt Fødevarestyrelsen ud, at der var fundet endnu et udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning – denne gang var det en producent af kalkuner i Flakkebjerg ved Slagelse, der skal aflive cirka 5.700 kalkuner på grund af sygdommen.

Læs også
Ny kalkunbesætning ramt af fugleinfluenza – 5.700 kalkuner skal aflives
Læs også
Ny kalkunbesætning ramt af fugleinfluenza – 5.700 kalkuner skal aflives

Det var en række prøver fra Statens Serum Institut, som tirsdag eftermiddag viste, at kalkunbesætningen er smittet med den meget smitsomme H5N8 fugleinfluenza.

For at forhindre, at de syge kalkuner spreder sygdommen yderligere, vil Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen aflive hele besætningen på cirka 5.700 kalkuner torsdag den 18. marts.

Kommer fra Rusland og Kasakhstan

Udbrud af fugleinfluenza betyder, at alle ejere af hobbyhøns, ænder og andet fjerkræ bliver omfattet af særlige restriktioner i zoner på henholdsvis tre og ti kilometer fra de ramte besætninger.

Læs også
Fuglefarm i Gørlev ramt af fugleinfluenza
Læs også
Fuglefarm i Gørlev ramt af fugleinfluenza

Inden for en radius af tre kilometer fra den ramte besætning får fjerkræejere pligt til at registrere sine dyr senest 25. marts.

Inden for en radius af ti kilometer er det fra dags dato forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ ud af zonen uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Det antages, at fugleinfluenzaen blev bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Men Statens Serum Institut vurderede i efteråret, at det ikke er sandsynligt, at mennesker bliver smittet med de typer af fugleinfluenza, der er i omløb for tiden.


Nyhedsoverblik