En arbejdsdag på 12 timer, ingen ugentlige fridage, en løn på 20-30 kroner i timen og kummerlige forhold at bo under - eksempelvis på en madras i et snusket baglokale.
Sådan er virkeligheden for en lang række kinesiske kokke, som arbejder på danske resrauranter, der laver kinesisk mad og sushi.
Det kan Fagbladet 3F dokumentere efter i flere måneder at have opsøgt kinesiske kokke, talt med kilder i det kinesiske restaurationsmiljø og fået aktindsigt i flere centrale dokumenter fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og politiet.
Rystet over forholdene
Kokkene kommer til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning. Normalt kan udlændinge uden for EU ikke bare få arbejde i Danmark - med mindre de tjener mindst 35.500 kroner om måneden. Ifølge Fagbladet 3F's dokumentation bliver ordningen dog misbrugt over hele landet, blandt andet i Ringsted og på restauranterne Shangrila og Tatami Sushi i Slagelse, der har fået bøder for at betale personale langt mindre end de 35.500 kroner.
17. december 2018 tilkendte Retten i Næstved for eksempel den daværende ejer af Tatami Sushi i Slagelse en bøde på 40.000 kroner. Den fik den daværende ejer, fordi hun i perioden 8. september til 2. december 2016 havde aflønnet en kinesisk medarbejder med blot 5.766 kroner - langt mindre end dengang 33.500 kroner, der var forudsætningen for kineserens arbejdstilladelse.
Artiklen fortsætter under billedet
Fakta: Beløbsordningen
Beløbsordningen har til formål at sikre højt kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft.
- Per 1. januar 2019 skal minimumslønnen efter beløbsordningen være 426.985,09 kroner - cirka 35.500 kroner om måneden.
- Minimumslønnen dækker kun over grundløn, indbetaling til arbejdsmarkedspension og udbetalte feriepenge.
- Lønnen op til beløbsgrænsen skal udbetales til en dansk bankkonto.
- Man skal ansættes under danske forhold - hvilket betyder, at løn, ferieforhold, opsigelsesvarsler og lignende, må ikke være ringere end det normale på det fagområde, hvor man skal arbejde.
- Det kræver ikke en bestemt uddannelse, og jobbet behøver ikke være inden for et bestemt fag eller erhverv.
Kilder: Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)
/ritzau/
Formand for 3F i Slagelse Jane Møller er rystet over forholdene og siger, at restaurationsbranchen er en svær branche at arbejde med.
- Både i forhold til at få lavet aftaler med arbejdsgiverne, men også med lønmodtagerne. Det er svært at få tegnet overenskomst med de arbejdsgivere. De reagerer ikke på vores henvendelser, og vi kommer ikke ind, når vi besøger dem.
Artiklen fortsætter under billedet
Hun er rystet over forholdene - især historierne om sove- og boforholdene på nogle af de forskellige kinesiske restauranter i Danmark.
- Det er frygteligt, at man kun stuve mennesker sammen, og at de kan ligge på paller eller på en lille madras. Det er fuldstændig ude i hampen i dagens Danmark, at der stadig er nogle, der lever under sådan nogle forhold.
Styr på kontrakterne
Ingen af ejerne af de kinesiske restauranter har ønskte at tale med TV2 ØST. Ejeren af Shangrila i Slagelse siger til TV2 Øst, at bøden på 60.000 kroner for underbetaling er et enkeltstående tilfælde, der beror på en misforståelse.
Artiklen fortsætter under billedet
Hos Tatami Sushi er der ifølge personalet styr på kontrakterne, ligesom der er kommet ny ejer siden sagen om underbetaing.
Siden beløbsordningen blev indført, er der sket en markant stigning i antallet af kinesere, der søger og får tilladelse til at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen. I 2010 var antallet 22, mens tallet sidste år var steget til 582.
Det har fået myndighedernes fokus. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterforsker i øjeblikket en sag fra Skælskør, hvor en 32-årig kinesisk mand uden opholdstilladelse den 4. december blev anholdt på en restaurant, han arbejdede på. Anholdelsen skete som led i en aktion mod social dumping.
- Vi gør en indsats i forhold til, hvad vi kan for at bekæmpe social dumping. Vi gør det, vi har mulighed for i forhold til den her kontrolindsats, siger Kim Bak, politikommissær fra politikredsens udlændingekontrolafdeling, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Spiser for hyggens skyld
Ansættelsesforhold i den kinesiske restaurationsbranche og priserne er ikke noget, folk på gaden i Slagelse tænker over.
- Når mig, min kone og vores børn tager ud at spise, gør vi det for hyggens skyld. Vi har ikke de store overvejelser, udover at det er lækkert, og børnene elsker det, siger Claus Langelund fra Skælskær om turene til Shangrila.
Det håber 3F imidlertid, at afsløringerne ændrer på.
- Jeg ved godt, at vi alle sammen gerne vil have det billigt, men nogen gange er det altså så billigt, så man faktisk godt kan sige til sig selv: Det der vil ikke kunne gå, hvis man skulle overholde en overenskomst, siger Jane Møller.