Ægtepar drømmer om at blive Danmarks første vaniljeproducent

Lidt udenfor Slagelse forsøger ægteparret Forssling at blive Danmarks første vaniljeproducenter. Men det er et tålmodigt og omstændigt arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lidt udenfor Slagelse drømmes der stort.

Her prøver ægteparret Ann Sofie og Jakob Forssling at blive Danmarks første vaniljeproducenter. 

- Vores ambition er at få lavet lange, lækre og fede vaniljestænger, siger Ann Sofie.

Vanilje bliver primært dyrket i Madagaskar og Mexico. Derfor er der meget, der skal være helt rigtigt for at få planten til at blomstre.

quote Vores ambition er at få lavet lange og lækre fede vaniljestænger

Ann Sofie Forssling

Både lys, omgivende planter, temperaturen, luftfugtigheden og mængden af CO2 skal være helt rigtig før, at der kan høstes vaniljestænger.

Derfor har ægteparret arbejdet meget for at lave et godt miljø til planterne.

- Vi har blandt andet prøvet at lave lidt kunstige træer, der skal ligne de træer, som man har ude i naturen, siger Ann Sofie Forssling.

Vaniljeproduktion er en omstændig proces. Det tager tre til fire år før der kan høstes vaniljestænger.
Vaniljeproduktion er en omstændig proces. Det tager tre til fire år før der kan høstes vaniljestænger. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Det er et omstændigt arbejde

Arbejdet med at dyrke vanilje kræver stor tålmodighed. 

Der går nemlig mellem tre og fire år fra stiklingen plantes, til at der kan høstes vanilje fra planten.

Læs også
Bager går all-in på Tour de France-kager
Læs også
Bager går all-in på Tour de France-kager

Men inden der kan høstes vanilje, skal planten bestøves. Og det kræver planlægning. Bestøvningen skal nemlig ske, mellem fire og seks timer fra at vaniljeblomsten springer ud, ellers så går den tabt.

- Bestøvningen skal foregå i hånden. Det gør den i hele verden. Så al vanilje, der kan købes, er bestøvet i hånden, fortæller Ann Sofie Forssling. 

Ideen opstod som en undren

Startskuddet til parrets vaniljeeventyr kom, da Ann Sofie Forssling og en veninde begyndte at undre sig over, hvor vanilje kom fra, da vaniljen blev dyrere og dyrere.

- Vi blev enige om at finde ud af, hvor vaniljen kom fra og om, det kunne lade sig gøre at dyrke det selv, siger Ann Sofie Forssling. 

Læs også
Signe har sparet mange penge på at starte egen køkkenhave
Læs også
Signe har sparet mange penge på at starte egen køkkenhave

Men der gik nogle år fra, at ideen til vaniljeproduktion i Danmark dukkede op i Ann Sofie Forsslings hoved til, at hun og ægtemanden besluttede sig for at prøve kræfter med produktionen.

- En dag så blev vi bare enige om, at vi skulle prøve for at se, om det kunne lade sig gøre at dyrke vanilje i Danmark, siger hun.

Store drømme

Selv om parret endnu ikke har fået planterne til at blomstre, drømmer de stort. 

Derfor er 200 vaniljestiklinger på vej fra Tanzania til deres nybyggede produktionshal.

- Det bliver superspændende at få det her op og køre. Vi glæder os til at få vores planter hjem og få noget lys og varme på og se udviklingen, siger Jakob Forssling.

Jakob og Ann Sofie Forssling venter på 200 vaniljestiklinger, som kommer fra Tanzania.
Jakob og Ann Sofie Forssling venter på 200 vaniljestiklinger, som kommer fra Tanzania. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Men selv når ægteparret på et tidspunkt får planterne til at blomstre, er projektet langt fra slut.

- Når jeg har en grøn vaniljestang, så har jeg jo ikke det færdige produkt, siger Ann Sofie Forssling.

Der følger nemlig en lang proces for at få vaniljen til at ligne den, man køber i supermarkedet, forklarer hun. 





Nyhedsoverblik