På plejecentret Blomstergården i Slagelse er de eksperter i at tilberede mad til ældre med tygge- og synkebesvær.
Tarteletter i gelékonsistens og bløde vaniljekranse er noget af det, der står på menuen på plejecenter Blomstergården.
Vi tilpasser konsistensen alt efter sværhedsgraden
Selvom de fleste nok ville foretrække sprøde udgaver af de danske juleklassikere, så er beboerne på plejecenteret i Slagelse glade for at kunne få mad, der ligner de traditionelle serveringer.
Lotte Villen, der er ergoterapeut, fortæller, at de beboere, der lider af synkebesvær, nu får særligt tilberedte retter. Det kaldes dysfagi, når man ikke kan synke korrekt, og det findes i en let, moderat og svær udgave.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi tilpasser konsistensen alt efter sværhedsgraden, siger Lotte Villen, der forklarer, at det kan være farligt at spise, når man har dysfagi.
- Hvis man har svær dysfagi, så er det ikke godt at spise noget, der er hårdt eller som trevler, eller et sejt stykke kød, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det er rigtig farligt. De kan risikere at blive kvalt i maden, fordi det sætter sig fast i luftrøret, siger Lotte Villen.
Man kan også få lungebetændelse af, at der kommer mad eller drikke ned i lungerne. Og det kan være svært at komme sig for ældre personer, der måske er svækkede i forvejen.
Det er vigtigt, at maden ser indbydende ud
Tidligere har beboere med synkebesvær fået flydende mad, som for eksempel yoghurt eller supper. I nogle tilfælde har man også blendet maden, inden det blev serveret for dem.
Men Lotte Villen fortæller, at det betyder meget, hvordan maden ser ud, og det er derfor, man på plejecentret besluttede at servere blød mad, der for eksempel ligner rugbrødsmadder.
Opskrifter på julemad til folk med synkebesvær:
Bløde tarteletter:
1 pakke alm. tarteletter,
120 gram
5 dl sødmælk
2 dl pasteuriserede helæg
10 g maizena
Alle ingredienser blendes sammen
Hæld massen i smurte cylinderformede silikoneforme
Filmes med mikroovns-film
Bages i ovn ved 100 grader i ca. 30-40 min.
Tarteletterne udhules forsigtigt så de får tarteletfacon
Kan fyldes med tarteletfyld efter smag. F.eks. en aspargessauce med stykker af kyllingebryst – det hele i gratinkonsistens.
Kan evt. fryses med fyld og varmes i mikroovn. Husk tildækning med mikrofilm, så der undgås skorper.
Bløde vaniljekranse:
250 gram færdigbagte vaniljekranse (vi har brugt de smørbagte fra Karen Volf)
19 gram husblas
135 gram sødmælk
1-2 tsk. vaniljesukker efter smag
Knus vaniljekransene og kom dem i blenderen sammen med mælk og blend det til en ensartet masse.
Kom massen igennem en sigte
Opblød husblas i koldt vand
Smelt det opblødte husblas og pisk det i vaniljekranseblandingen.
Kom massen i en sprøjtepose med stjernetyl og form vaniljekransene.
Kom vaniljekransene på køl eller frost.
Glædelig jul og god appetit.
- Tit har ældre mennesker ikke den store appetit, så derfor er det vigtigt, at maden præsenterer sig godt, fordi så får man mere lyst til at spise. Det er ikke så rart at sidde med en blendet brun masse. Det øger ikke appetitten, siger hun.
Pårørende: - Det ligner den mad, de andre får
Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården, og hun er glad for, at han får noget godt at spise, selvom han har besvær med at synke.
Han spiser godt herude, og det ligner også den mad, de andre får
- Jeg tror, han er glad og tilfreds med den mad, han får, og han spiser godt herude, og det ligner også den mad, de andre får, siger hun.
- Jeg ville nok hive lidt i bremsen, hvis jeg så min far, han fik sådan en gang blendet brun mos, siger hun og fortæller, at det er vigtigt, at hendes far får nok at spise på plejecentret.
- Det betyder alt, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi kan have det roligt, når han er herude, siger Trine Rindal Petersen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Både julemiddagen og nytårsmenuen på Blomstergården vil blive tilberedt i særlige bløde udgaver, så beboere med dysfagi kan få et måltid, der ligner traditionel festmad.