Indtil nu har det ikke været muligt at behandle folk med et for højt indhold af de skadelige fluorstoffer PFAS i kroppen.
Men nu er forskere på Holbæk Sygehus kommet ét skridt nærmere en behandlingsform.
Vi har taget det første skridt, og det er stort
Resultaterne fra et helt nyt forsøg, der bliver præsenteret på Holbæk Sygehus torsdag eftermiddag, viser, at det kolesterolsænkende middel Colestyramin kan sænke indholdet af PFAS i kroppen markant.
Hvad er PFAS?
PFAS er en samlebetegnelse for en række fluorholdige, svært nedbrydelige og miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.
Stofferne er alle syntetisk fremstillede og er siden 1950'erne blevet anvendt i en lang række produkter, hvor det især har haft en overfladebehandlende eller isolerende effekt.
På blot 12 uger har medicinen sænket niveauet af PFOS i kroppen med 60 procent, mens niveauerne af fire andre PFAS-stoffer blev sænket med 15-44 procent.
- Jeg er rigtig glad for resultaterne, for nu har vi taget første skridt til at give håb til de mennesker, der har for høje værdier af PFAS i kroppen, siger Ann Lyngberg, der er cheflæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus og er en af forskerne bag forsøget.
Ingen kur endnu
Selv om resultaterne fra forsøget er gode, så er det alt for tidligt at tale om en kur mod PFAS, fastslår Ann Lyngberg.
- Vi har vist, at vi kan reducere mængden af PFAS i kroppen, men vi ved endnu ikke, om det påvirker deres helbred, og det har vi brug for at vide mere om, før vi kan tale om en kur, fastslår hun og fortsætter:
- Men vi har taget det første skridt, og det er stort.
Det bakkes op af en af de førende forskere på området i Danmark Lisbeth E. Knudsen, som er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab under Københavns Universitet:
- Det er spændende i forhold til, hvad man kan gøre fremover, det er helt klart resultater, der kan bruges til at forske videre i, hvordan man kan komme af med stoffet, siger hun, og fastslår samtidig at der er brug for yderligere undersøgelser af blandt andet bivirkninger.
Kogræsserforening er forsøgspersoner
Idéen til forsøget opstod på Arbejdsmedicinsk Klinik på Holbæk Sygehus ud fra et ønske om at forsøge at hjælpe de 118 borgere fra Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, der var blevet forgiftet med PFAS.
Foreningens medlemmer havde i årevis spist kalvekød, der viste sig at indeholde store og skadelige mængder PFAS.
Fluorstofferne stammede fra den nærliggende brandskole, der havde brugt brandskum med PFAS i.
Igennem regn- og drænvand var PFAS-stofferne blevet spredt til en nærliggende eng, hvor kogræsserforeningens køer gik og græssede.
Blodprøver af foreningens medlemmer viste efterfølgende de højeste niveauer af PFAS målt i danske blodprøver.
PFAS er skadeligt
En forhøjet koncentration af PFAS kan give forhøjet kolesterol- og levertal, og det anses for også at øge risikoen for at udvikle visse former for kræft.
Samtidig er PFAS særligt farligt for fostre og børn, da det kan forringe effekten af børnevaccinationer, nedsætte fødselsvægten og øge risikoen for abort.
Nu har 45 af foreningens medlemmer deltaget i forsøget og fået nedbragt mængden af PFAS i kroppen betragteligt.
Men selv om PFAS-niveauerne nu er mindre, så ved forskerne endnu ikke, om det har en helbredsmæssig effekt:
- Jeg tror ikke, det helbredsmæssigt gør nogen forskel for dem, fordi et forhøjet indhold af PFAS i kroppen betyder et lille nøk i den forkerte retning for helbredet, og nu har vi så rykket et lille nøk i den anden retning, men måske gør det ingen forskel, siger Ann Lyngberg.
Flere forsøg
Til gengæld åbner forsøget mulighed for, at der med tiden kan findes en kur og dermed hjælp til kogræsserforeningen og andre, der har forhøjede værdier af PFAS.
- Nu skal vi have kigget på, andre former for medicin, dosis og tidsramme, så det åbner for en helt masse andre spændende forskningsmuligheder.
Håbet er på sigt at kunne hjælpe folk som dem i kogræsserforeningen, så de ikke tager skade af PFAS og især også at kunne hjælpe de børn, der er ramt af forgiftningen:
- Det er jo dem, vi kæmper for og bruger nattetimerne på forskning på, for hvis vi på sigt kan hjælpe dem, så vil det være fantastisk, siger Ann Lyngberg.