Bistandsadvokat i Emilie Meng-sagen: Rejsehold kunne have gjort en forskel  

Rigspolitiet vil oprette et rejsehold, der skal styrke politikredsene i opklaringen af komplicerede sager som drabssagen om Emilie Meng.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mai-Britt Storm Thygesen, der er bistandsadvokat for Emilie Mengs pårørende, er ikke i tvivl:

- Jeg tror, det kunne have gjort en forskel, hvis et rejsehold var kommet på drabssagen hurtigt. Jeg synes at det er en god ide og at det er nødvendigt.

17-årige Emilie Meng blev sidst set den 10. juli 2016 klokken fire om morgenen på Korsør Station.

Politihunde søger ved Regnemarks Bakke
Læs også
Politiet skaber nyt koncept til at opklare drabssager
Politihunde søger ved Regnemarks Bakke
Læs også
Politiet skaber nyt koncept til at opklare drabssager

- Dét, at Emilie forsvandt op til sommerferien, og at der var for mange skiftende folk på opklaringen af sagen har haft en betydning. Det er jo så stor og kæmpe en sag at få ind i en helt almindelig politikreds, og det har været vanskeligt at få ind oveni det arbejde, de ellers har, siger Mai-Britt Storm Thygesen torsdag til TV ØST. 

- I forhold til Emilie Meng-sagen var det største problem, at man fra starten blot efterforskede sagen som en forsvindingssag, men havde man fra starten efterforsket sagen som en drabssag og havde sat alle ressourcer ind lige fra start, så tror jeg det i et eller andet omfang kunne have gjort en forskel i efterforskningen, siger hun. 

Mai-Britt Storm Thygesen, der er bistandsadvokat for den dræbte Emilie Mengs pårørende mener, at et nyt rejsehold ville have hjulpet efterforskningen tidligt i sagen.
Mai-Britt Storm Thygesen, der er bistandsadvokat for den dræbte Emilie Mengs pårørende mener, at et nyt rejsehold ville have hjulpet efterforskningen tidligt i sagen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST
Emilie Meng
Læs også
Mysteriet om Emilie Meng - dag for dag
Emilie Meng
Læs også
Mysteriet om Emilie Meng - dag for dag

- En efterforskning er jo vigtigst lige, når den skal startes op. Det er det tidspunkt, der er helt afgørende og der skal indhentes overvågningsbilleder og teleoplysninger med det samme. Det tror jeg et udkørende rejsehold kunne have gjort, siger Mai-Britt Storm Thygesen.

Liget af Emilie Meng blev fundet den 24. december 2016, og i dag står politiet stadig uden motiv og gerningsmand i drabssagen.

Familien har selv kontaktet justitsministeren, fordi de ikke var tilfredse med politiets arbejde, og det fik i august 2018 politiet til at nedsætte en specialgruppe, der skulle gennemgå efterforskningen på ny og komme med anbefalinger til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

88 uopklarede drab indenfor 10 år

Det uopklarede drab på Emilie Meng er ikke det eneste, og med 88 uopklarede drab i Danmark de seneste ti år bliver der nu tænkt i nye baner. Derfor er der nu overvejelser om at oprette en ny type rejsehold, der kan styrke politiets drabsefterforskning, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Rejseholdet skal bestå af specialister, der skal rykke ud til selve politikredsene, forklarer Mikael Wern, politiinspektør ved Rigspolitiets nationale efterforskningscenter (NEC). Han oplyser, at der vil være tale om teledataanalytikere, open source-specialister og andre eksperter.

Netop i Emilie Meng-sagen afprøvede politiet det såkaldte peer review-projekt, hvor specialister blev tilført politikredsene. Det er det arbejde, som nu bliver evalueret, og som skal blive til et mere fast koncept.

Læs også
Specialister kulegraver drabet på Emilie Meng - skal igennem 3,4 millioner data
Læs også
Specialister kulegraver drabet på Emilie Meng - skal igennem 3,4 millioner data

Tanken om et nyt rejsehold får politisk opbakning fra flere sider:

- Vi skal bruge alle de redskaber, politiet overhovedet har, til at opklare drabssager. Der må vi erkende, at det gør man ikke optimalt alle steder i dag. Jeg tror, det var en fejl, at man nedlagde Rejseholdet i sin tid, og som man har måtte bøde for i nogle sager. Der må vi sørge for, politiet er 100 procent i omdrejninger, siger Peter Skaarup (DF), der er formand for Retsudvalget.

Politet skal have det bedste set-up

Også Justitsminister Søren Pape (K) ser optimistisk på forslaget:

- Det vigtigste for mig er, at politiet har det bedste set-up til at efterforske drabssagerne. Her lytter jeg selvfølgelig til Rigspolitiet, og jeg tager altid gerne en drøftelse med ordførerne, hvor politiet kan fortælle nærmere om, hvordan de efterforsker drabssager.


Nyhedsoverblik