Mobning og mistrivsel stiger blandt børn og unge, men hvad skal vi gøre ved det?
Den debat tager børnene på Julemærkehjemmet i Skælskør med tre lokale politikere i to særudsendelser på TV2 ØST.
Programmerne sendes torsdag og fredag i nyhederne klokken 19.30.
De laver sjov med, at min hund er død
Nu er det børnenes tur til at få en stemme i debatten om mobning og mistrivsel, hvor de fortæller om egne erfaringer med mobning, og får mulighed for at stille spørgsmål til politikerne.
Laura er 12 år gammel og er på ophold hos Julemærkehjemmet i Skælskør. Hun kender alt for godt følelsen af at blive mobbet, især over sociale medier.
- De skriver, at jeg er grim eller tyk. De skriver, at jeg er en plet på lagenet. De laver sjov med, at min hund er død. Jeg bliver rigtig ked af det, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, siger hun.
Manglende kontrol på sociale medier
Udover grimme beskeder har Laura oplevet, at der bliver lavet sjov med hende på videoer på det sociale medie TikTok.
Hun spørger derfor politikerne om, hvad de vil gøre for at sætte en stopper for mobning på sociale medier.
Folketingsmedlem Matilde Powers (S) er trivselsordfører og er én af de tre politikere, der deltager i debatten i salen på julemærkehjemmet.
Hun mener, at der skal være mere konkret lovgivning om børn på sociale medier.
- Jeg synes, man skal hæve aldersgrænsen for, hvornår man må bruge de her apps. Så man for eksempel skal være 15 år i stedet for 13 år for at have TikTok, siger hun.
Den nyeste undersøgelse fra Julemærkefonden viser, at antallet af børn og unge, der bliver mobbet på nettet, er steget med 150 procent siden 2021.
Ifølge undersøgelsen er det nu hvert tiende barn i Danmark, der har oplevet mobning på nettet.
Phillip Westh Weirup (K), der er byrådsmedlem i Slagelse Kommune og næstformand i kommunens børne- og ungeudvalg, deltager også i debatten.
Han er enig i at hæve aldersgrænsen til de forskellige sociale medier.
- Man kunne indføre noget Mit ID-kontrol, så man sikre, at man er gammel nok. Os voksne skal også blive bedre til at forstå den verden på de sociale medier, siger han.
En fejl i skolereformen
10-årige Jaiden har også oplevet at blive mobbet. Han fortæller, at han bliver sparket og slået af de ældre elever i skolens frikvarterer.
Ifølge Jaiden er det elever helt op til 8. og 9. klasser, der deltager i de fysiske overfald på skolen, hvilket også har fået ham til at indlogere på Julemærkehjemmet i Skælskør.
I forbindelse med Jaidens fortælling stiller TV2 ØST følgende spørgsmål til politikerne:
Hvordan kan det lade sig gøre, at en fra 9. klasse kan slippe afsted ned at overfalde en fra 4. klasse uden det bliver opdaget eller standset? Har skolerne og lærerne ikke fejlet den opgave?
Matilde Powers erkender en fejl i folkeskolens nuværende indretning, og at det især skyldes lærerens fravær i frikvarterne.
- Det er et svigt. Og det er os politikere, der har bestemt, at lærerne skal undervise en hel masse og så have pauser i frikvartererne, siger hun og tilføjer:
- Jeg håber, at der med den nye skolereform vil blive tilrettelagt sådan, at der altid er lærere i frikvarteret, og at de er nok til, at de kan holde øje med, at alle har det godt.
I TV2 ØST programserie Vi er jo bare børn fortæller børnene på julemærkehjemmet i Skælskør, hvordan de slås med mobning og mistrivsel.
Ifølge 12-årige Julie har julemærkehjemmet været en stor hjælp for hendes trivsel.
- Det har hjulpet meget. Man har ikke sin telefon, så man lægger ikke mærke til det. Man er meget mere social og snakker mere, siger hun.