Når stormene raser over Sjælland og øerne, oplever borgerne langs kysterne ofte oversvømmede gader og vand i kældre.
Korsør er ingen undtagelse. Diger, sandsække og pumper er blevet kørt i stilling, når storme med navne som Alfrida og Ingolf har raset. Nu skal et nyt kursus med navnet "Bo Vandsikker" klæde byens borgere på til at håndtere, når vandet stiger.
Artiklen fortsætter under videoen
- Vi vil selvfølgelig forsøge at hjælpe folk, så godt vi kan i en oversvømmelsessituation, siger Michael Djervad, beredskabschef i en meddelelse om kurset.
Beredskabets opgave er dog først og fremmest at sikre offentlige veje og bygninger.
- Derfor er det vigtigt, at folk også selv er forberedt, så beredskabet kan koncentrere sig om de steder, hvor der er mest brug for hjælp. Det håber vi, at kurset kan give deltagerne nogle redskaber til.
Han giver i videoen her fem konkrete råd til, hvad man skal gøre, når DMI varsler storm og stigende vandstand.
Det handler om at være forberedt
På miljøministeriets hjemmeside Klimatilpasning.dk kan man se, hvad der sker, når havene stiger.
For Korsør skal der ikke mere end 1,3 meter vand til før end store dele af den centrale by er oversvømmet, imens blot 0,8 meter er nok til at gøre situationen ubekvem ved sommerhusområdet Næsby Strand nord for byen.
- Det handler om at være forberedt. Det er alt for sent at begynde at interessere sig for, hvordan man beskytter sig, når vandet først er der, siger Marianne Kristiansen, Beredskabsforbundet, som underviser på kurset.
Kurset giver viden om, hvordan man afhjælper situationen, når vandet stiger, men deltagerne vil også lære, hvordan man forebygger og forbereder sig før det sker.