I juni 2023 fejrer Storebæltsbroen 25 års-fødselsdag, og i den forbindelse bliver der igen afholdt broløb. Præcis som der gjorde ved åbningen af broen tilbage i 1998.
Broløbet skal dog ikke afvikles på selve fødselsdagen den 14. juni, som lander på en onsdag, men et par dage før. Nærmere bestemt lørdag den 10. juni.
Her kan 10.000 løbere få lov at krydse Storebælt til bens med start ved Knudshoved øst for Nyborg og mål i Korsør.
Sidste broløb blev efter coronaforsinkelse afholdt i september 2021, og selvom der plejer at gå tre år i mellem broløbene, så er Foreningen Broløbet glade for at skulle afvikle endnu et løb allerede i 2023.
- Vi er rigtig glade for, at broen vil lade os være med til at fejre fødselsdagen, siger Per Hansen, der er løbsleder i Foreningen Broløbet og engageret i Korsør Atletik og Motion.
En ny bro-oplevelse
Sammen med idrætsforeningen i Nyborg og i samarbejde med Slagelse og Nyborg Kommune og Sund & Bælt er Foreningen Broløbet allerede nu i fuld gang med detailplanlægningen af løbet, fortæller Per Hansen.
De vil lave et program, som henvender sig til "oplevelsesløberen". Det byder blandt andet på en helt ny rute, forklarer Per Hansen.
- Det bliver første gang, vi løber i det nordlige spor. Så tænker man måske, hvad forskellen er på, om man skal løbe i den ene eller anden vejbane, men når man kommer til Korsør, skal man faktisk tilbage langs motorvejen og ud under landfæstet ude ved revspidsen, og dér er ikke så mange, der har været, siger han.
Det, man kunne for 25 år siden, ville ikke få lov at finde sted i dag
Desuden venter der deltagerne muligheden for at se det spektakulære bygningsværk, som Storebæltsbroen er, fra en ny vinkel.
- Starten går fra Knudshoved, og her kommer man ud at se landfæstet på lavbroen, så man kan fornemme, hvor stor sådan en motorvej egentlig er, når den hænger oppe i luften, for det kan man ikke fornemme, når man står oppe på broen. Men når man kommer ind under den, så kan man virkelig se, hvor stor den er, siger Per Hansen.
Sammenhold på tværs af Storebælt
Det er niende gang, der arrangeres motionsløb på broen. Det første løb foregik i 1997, da Vestbroen var bygget færdig og klar til togtrafik. Siden har godt og vel 83.000 løbere gennemført løbet.
Per Hansen har været med alle gangene. Først som hjælper og siden 2008 som løbsleder. Et frivilligt arbejde, som han stadig har meget glæde af.
- Det er spændende og sjovt. Det er hyggeligt at være en del af. Selvfølgelig er der meget arbejde i det, det må man jo erkende, men broløbet har også givet meget til idrætsforeningerne på tværs af Storebælt, fortæller han og uddyber:
- Vi samarbejder med foreninger i Nyborg om løbet, og når der ikke er broløb, samarbejder vi faktisk også. Vi har for eksempel nogle løbere, som skal på en tur sammen med Nyborg til Harzen og løbe marathon. Det har vi gjort mange gange, og vi holder atletikstævner for børn og unge sammen, så broløbet har givet mange andre afledte effekter, som har været positive.
Mere sikkerhed i dag
På de 25 år er der sket meget i forhold til trafikken og det store logistiske arbejde, der er i planlægningen og afviklingen af broløbet, fortæller Per Hansen.
- Der er hele tiden noget nyt, som skal indarbejdes i planlægningen. For eksempel er der kommet de der vinger til trafikken, som man kan slå op og i efterhånden, hvis der skulle ske et uheld, så man automatisk kan lede trafikken over i det andet spor, siger Per Hansen.
Desuden er myndighedernes krav til sikkerheden i forbindelse med løbet også taget til.
- Det, man kunne for 25 år siden, ville man ikke få lov at finde sted i dag, og det tror jeg sådan set, vi skal være glade for. Dengang var beredskabet nok ikke helt så godt, hvis man skulle blive syg og dårlig. Der var ikke så mange depoter og sådan noget. Der er kommet helt andre krav til deltagernes sikkerhed, siger Per Hansen.
Kun en distance i 2023
Ved sidste broløb, i 2021, var der mulighed for at løbe en kvart- eller en halvmarathon. Men i 2023 bliver der kun mulighed for det sidste.
- Sidste gang havde vi også et kvartmarathon, men det kan man ikke denne gang, fordi starten går i juni måned, og det er der, fuglene går i gang med at yngle ude på Sprogø. Det ville ikke være godt for fuglene, men det ville heller ikke være godt for deltagerne at stå ude i en mågekoloni, der yngler. Så det bliver der ikke mulighed for denne gang, så man må træne lidt mere, siger Per Hansen.
På grund af kapacitet og logistiske hensyn er løbet i 2023 begrænset til 10.000 deltagere. Tidligere år har der været udsolgt, og arrangørerne håber selvsagt på det samme i 2023.
- Der har været run på de sidste par gange, og det er superdejligt, for så kan vi jo koncentrere os om at lave motionsløb fremfor at sælge billetter. Så vi håber, at billetsalget går strygende, for det gør det sørme noget lettere, siger Per Hansen.
Tilmeldingen til Broløbet 2023 starter den 1. september 2022 via løbets hjemmeside.