Herhjemme er politikerne blevet kritiseret for at halte efter udviklingen. Flere gange har dyreværnsorganisationer som Dyrenes Beskyttelse råbt op om dyrenes forhold til cirkus gennem kampagner.
I foråret 2018 blev det så Danmarks tur til at indføre et totalforbud mod vilde dyr i cirkus. Cirkus Arenas tre elefanter og en fjerde elefant fra Cirkus Trapez, der har base i Sønderjylland, skal ikke længere optræde i cirkusmanegen. De skal på pension i Knuthenborg Safaripark på Lolland.
- Tiden er løbet fra, at vilde dyr optræder for mennesker. I dag vil vi gerne se dem i naturlige omgivelser fremfor i en manege, hvor de optræder i strid med deres natur, sagde Jakob Ellemann-Jensen (V) på folketinget talerstol i marts 2018.
Beslutningen om at give Danmarks sidste cirkuselefanter et otium i den lollandske safaripark lod vente på sig i månedsvis. Politikerne og cirkusvirksomhederne kunne ikke blive enige om pris og kompensation for elefanterne.
Mens forhandlingerne trak ud, stod elefanterne og gloede i deres stald i Slagelse, hvor de var sat i karantæne. Efter otte måneder uden at være blevet aktiveret, slog elefanterens dyrlæge alarm.
- Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige. En elefant viser ret tydeligt, når den er sur. Den har front imod dig, vifter med ørerne og brummer højt. Sådan en reaktion begynder jeg at se ofte, og det har jeg ikke set før, sagde Henrik Hagbard til TV2 ØST den 25. juli 2019.
Der skulle gå halvandet år, før elefanternes fremtid blev afklaret, og først når Knuthenborg har bygget et elefantanlæg færdigt, kan de grå giganter flytte ind.
Elefanterne har levet hele deres liv i cirkus, og nu skal de skifte livet på landevejene ud med det, der ser ud til at blive Europas største elefantanlæg.
Knuthenborg Safaripark er derfor allerede begyndt at arbejde med elefanterne. For det kræver en masse at gøre cirkusdyrene klar til et helt andet liv på den lollandske savanne.