Ældremedicinsk afsnit på Slagelse Sygehus er ét af tre afsnit på Slagelse Sygehus, der her i løbet af december er blevet omdannet til at tage imod covid-19-patienter.
- Det startede med, at vi fik en enkelt patient, og så efterhånden som beredskabet er gået op, så har vi fået fyldt hele afdelingen, fortæller afdelingslæge Heidi Natasha Kildevang.
Der er plads til 12 covid-19 patienter på afsnittet. Svend Erik Petersen, der bor på plejecenter Birkevang i Herlufmagle, er en af dem. Han blev indlagt, fordi han havde svært ved at trække vejret.
Han føler sig godt behandlet af personalet.
- De har tid til en lille sludder, de kommer ind og er rolige, og det er de også, når de går ud, fortæller han.
Men der er travlhed på afdelingen, der nu er fyldt op:
- Vi er lidt pressede lige nu. Vi mangler personale, så vi er i gang med at få tilført mere personale fra andre afdelinger. Der har været nogle pressede dage, hvor vi har dækket fra vagt til vagt for at være sikker på, at vi er dækket ind med de vagter, der skal være, fortæller Camilla Krogh, der er sygeplejerske på afdelingen.
Nye medarbejdere bliver lært op
Så nu kommer der hjælp fra personale på andre afdelinger. De nye medarbejdere vil blive oplært allerede nu og mellem jul og nytår. Men bekymringerne for de kommende måneder er begyndt at melde sig.
- Der er jo den der totale usikkerhed om, hvor travlt vi kommer til at få, og om vi har bemandingen til det og usikkerheden i, at man ikke ved, om nogle skal indkaldes i ferien, hvis vi kommer dertil. Det er ikke rart at leve med den usikkerhed, siger Heidi Natasha Kildevang.
Samtidig er personalet på sygehusene ekstra udsatte for smitte, og det ligger og spøger i baghovedet:
- Jeg er som privatperson lidt bange for det. Det kan jeg godt mærke. Hvis jeg tænker meget over det, så kan jeg være lidt nervøs for at gå på arbejde. Jeg tænker over, at jeg ikke har lyst til at tage smitten med hjem til familien, fortæller Camilla Krogh.
Presset er stort
Ledelsen på sygehuset er klar over, at presset på medarbejderne er stort og har været det længe. På få uger har Region Sjælland hævet beredskabet til næsthøjeste niveau på regionens sygehuse, fordi antallet af corona-patienter er steget voldsomt.
- Vi har styr på det, vi har først og fremmest vores eget personale, der kender til covid fra første bølge, men nu skalerer vi op og får personale fra andre steder. Der er ingen tvivl om, at det er utrygt for dem at komme ind her og få helt nye kolleger, og vi gør os umage for, at de føler sig fagligt klædt på, siger Lisbeth Schrøder, der er med i afdelingsledelsen for Neurologi og Geriatri på Slagelse Sygehus.
I den situation er der et personale, som står klar på regionens sygehuse. Det er ofte samme personale, der tog imod corona-patienter i foråret, som har været med til at afvikle pukler af udskudte operationer hele efteråret, og som nu her hen over jul og nytår tager imod de patienter, der bliver syge i coronapandemiens anden bølge.
- Det er en svær periode, og vi ved ikke, hvor mange patienter der vil komme. Der er ingen tvivl om, at det er svært, at det her lander i jul og nytår, hvor flere havde glædet sig til at holde juleaften med familien, så nu skal vi finde ud af, om nogle vil hjælpe os frivilligt, og så er der også nogle, der bliver peget på, siger Lisbeth Schrøder.
Psykologer står til rådighed
For at hjælpe medarbejderne har Slagelse Sygehus nu hyret erhvervspsykologer ind for at tage hånd om medarbejderne. Det er meningen, at de skal være tilknyttet afdelingerne og være til rådighed.
- Psykologerne kan have en rigtig god samtale med vores medarbejdere, der kan være ting, vi ikke ved er vigtige, som de kan bringe videre, siger Lisbeth Schrøder.
Et eksempel, der allerede er kommet frem, er, at det kan hjælpe en medarbejdere at kende datoen for sit udlån til afdelingen. Det fortæller Frank Dalsgaard, der begyndte som erhvervspsykologisk rådgiver mandag i denne uge.
- Det her har stået på siden foråret. Mange medarbejdere har måttet forlade deres vante rutiner og tage kompetencer op, som de måske ikke har brugt i mange år. De har fået nye kolleger, nye vagtskemaer og for nogle gælder det, at de skal arbejde helt andre steder rent geografisk. Situationen påvirker også deres familier, siger han og uddyber:
- Det er mængden af forandringer, der betyder, at oasen er løbet tør for vand. Jeg kan ikke finde alle svar. Men jeg har to rigtig store ører og kan måske finde nogle enkelte svar, der kan hjælpe dem til at få det overskud, som de har brug for.
Medarbejderne er glade for det nye initiativ.
- Det er et godt tilbud. og jeg tænker, at jeg også selv måske vil jeg bruge det, siger Camilla Krogh.
Svend Erik Petersen har nu fået det bedre og håber, at han bliver udskrevet, så han kan holde jul med sin kone. Han sender en stor tak til personalet, der sætter deres helbred på spil:
- Jeg synes, at det er imponerende, at de gør det frivilligt. Jeg er så glad for, at de ikke siger: "Fandeme nej, om jeg vil lægge helbred til, det er min familie", men det gør de ikke. De er så omhyggelige, intet er overladt til tilfældighederne, det kan ikke være mere fornemt.
Onsdag er 120 covid-19 patienter indlagt i Region Sjælland. De 35 af dem ligger på Slagelse Sygehus, hvoraf fire af dem ligger på intensiv.