De udsattes sygeplejerske risikerer at blive sparet væk

I 12 år har har Nina Jørgensen som gadesygeplejerske besøgt socialt udsatte i Slagelse Kommune. Men ordningen kan blive ramt af politikernes sparekniv i denne uge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ann-Britt Danielsen er blandt de borgere, der i øjeblikket bor på Forsorgscenter Toften i Slagelse.

- Jeg har været sofasurfer, lånt en skurvogn eller nogens kolonihave. Jeg har været rigtigt rodløs, siger hun.

Ann-Britt Danielsen har flere gange benyttet sig af gadesygeplejersken, ligesom at hun har hjulpet andre socialt udsatte på gaden med kontakt til Nina Jørgensen.
Ann-Britt Danielsen har flere gange benyttet sig af gadesygeplejersken, ligesom at hun har hjulpet andre socialt udsatte på gaden med kontakt til Nina Jørgensen. Foto: Mikkel Rise - TV2 ØST

Hun er blandt de udsatte borgere, der har benyttet sig af Slagelse Kommunes gadesygeplejerske.

Gennem de seneste mange år har Ann-Britt Danielsen også guidet andre på gaden i retning af sygeplejersken:

- Jeg har kendt Nina i mange år. Uden hende ville nogle nok have haft det endnu værre, fortæller hun til TV2 ØST. 

quote Hvis de lukker gadesygeplejersken, så ved jeg godt, hvilket menneskesyn, de har

John Eriksen, Formand, Rådet for Socialt Udsatte i Slagelse.

Nina Jørgensen er Slagelse Kommunes gadesygeplejerske.

- De borgere, som jeg kommer hos, er socialt udsatte borgere. De kan slås med misbrugsproblematikker, de kan have flere forskellige kroniske sygdomme, mange kommer slemt til skade, siger hun.

Ordningen drives under Forsorgscenter Toften. Men det er en kommunal ordning, der nu er kommet med på listen over mulige ting, der kan spares væk i kommunens kommende budgetforhandlinger.

Søger ikke selv læge

Som sygeplejerske på gaden har Nina Jørgensen i 12 år haft sin klinik i skurvognen ved forsorgscentret, ligesom hun også opsøger folk på gaden.

quote De har følt sig dårligt behandlet, talt ned til, overset, misforstået

Nina Jørgensen, Gadesygeplejerske, Slagelse Kommune

Hun hjælper primært borgerne videre til den rigtige læge eller behandler, men hun tager sig også af skader på stedet.

- Det kan være faldskader eller skader efter slagsmål og brandsår. Så har jeg min lille taske med ud, hvor jeg har et Falck-sortiment med. Så kan jeg udføre sygepleje i borgerens eget hjem eller på gaden, siger Nina Jørgensen. 

Slagelse Kommunes antal af hjemløse er faldende, men tallet på 140 er stadig relativt højt i forhold til andre kommuner.

Skurvognen her ved Forsorgscenter Toften er bygget om til klinik, hvor borgerne også har mulighed for at møde gadesygeplejersken.
Skurvognen her ved Forsorgscenter Toften er bygget om til klinik, hvor borgerne også har mulighed for at møde gadesygeplejersken. Foto: Mikkel Rise - TV2 ØST

Socialt udsatte borgere har ifølge gadesygeplejersken ofte svært ved selv at opsøge læge.

- De har følt sig dårligt behandlet, talt ned til, overset, misforstået. Og så tror jeg, de alt for mange gange har fået at vide, at det er din egen skyld. Og dét er så smertefuldt, siger hun.

quote De har alt for mange gange fået at vide, det er din egen skyld.

Nina Jørgensen, Gadesygeplejerske, Slagelse Kommune

Ann-Britt Danielsen forstår godt, hvorfor mange socialt udsatte har svært ved at tage kontakt til sundhedssystemet:

- Når du har det så skidt, så bliver helt almindelige ting uoverskuelige. Helt basale ting, som alle andre mennesker bare kan, dét kan du ikke, fordi du har det så dårligt. Din verden er helt tåget, siger hun.

Gadesygeplejersken er ikke en selvfølge

Det koster kommunen 400.000 kroner om året - altså 33.000 kroner om måneden - at have gadesygeplejersken.

Det er en mulig besparelse blandt mange andre, der i denne uge skal drøftes i byrådets politiske forhandlinger.

Forsorgscenter Toftens forstander er dog overbevist om, at gadesygeplejersken er til gavn for borgerne:

- Hvis ikke gadesygeplejersken var her, ville det være en serviceforringelse. Dén brobygning ville skulle ligge andre steder i kommunen, siger forstander Karen-Marie Heltoft til TV2 ØST. 

Gadesygeplejersken er Slagelse Kommunes ordning, men den drives under Forsorgscenter Toften.
Gadesygeplejersken er Slagelse Kommunes ordning, men den drives under Forsorgscenter Toften. Foto: Mikkel Rise - TV2 ØST

Det er ikke et krav, at kommunerne skal tilbyde en gadesygeplejerske, og derfor er det langt fra alle kommuner, som har én.

Men pengene kan være godt givet ud. Det mener Rådet for Socialt Udsatte i Slagelse Kommune, der har sendt et høringssvar angående spareplanerne:

- I og med at vi har den tidlige indsats, så forhindrer vi på enkeltpersonsniveau, at det har udviklet sig til noget meget dyrt for Slagelse Kommune, siger rådets formand, John Eriksen.

Kommunens socialudvalgsformand, Sofie Janning (S), er fortaler for ordningen og tror på, at de fleste af politikerne vælger at skåne gadesygeplejersken. 

- De er jo netværkspersoner. Nogle gange er de med ved den sidste vilje, og der er også en masse forebyggende arbejde, de laver. 

Sofie Janning (S) er socialudvalgsformand i Slagelse Kommune. Hun går ind for at beholde gadesygeplejersken og tror også på, at ordningen vil blive skånet i de kommende budgetforhandlinger.
Sofie Janning (S) er socialudvalgsformand i Slagelse Kommune. Hun går ind for at beholde gadesygeplejersken og tror også på, at ordningen vil blive skånet i de kommende budgetforhandlinger. Foto: Mikkel Rise - TV2 ØST

Hun kan dog godt forstå borgernes nervøsitet for, hvad politikerne kan finde på at spare væk:

- Det er jo en valgmulighed, så det er jo reelt nok. Så selvfølgelig skal de (borgerne, red.) skrive et høringssvar, og vi læser det også, understreger hun.

Formanden i Rådet for Socialt Udsatte i Slagelse Kommune, John Eriksen, mener, at det er vigtigt at få gjort politikerne opmærksomme på gadesygeplejerskens arbejde, nu hvor ordningen er blevet en del af sparekataloget:

- Når materialet ligger dér, så er der nok nogen, der vil overveje det. Jeg snakker meget om, hvilket menneskesyn, politikerne har. Hvis de lukker gadesygeplejersken, så ved jeg godt, hvilket menneskesyn, de har. Dét menneskesyn deler jeg ikke, siger han. 

Ann-Britt Danielsen håber ikke, at politikerne giver gadesygeplejersken sparekniven.

- Det ville gå helt i hundene. Der ville ikke være nogen, der greb de udsatte, siger hun.


Nyhedsoverblik