Demensramte får nye muligheder for at mærke naturens magi

Demensramte borgere i Slagelse kan sammen med deres pårørende se frem til flere meningsfulde oplevelser i naturen.

Slagelse Kommune modtog tirsdag 462.861 kroner fra Nordea-fondens pulje Naturens Mødesteder til et nyt initiativ, der skal bringe demensvenlige aktiviteter ud i naturen. 

Projektet, som udvikles i samarbejde mellem Slagelse Naturskole, Alzheimerforeningen og kommunen, har fokus på at skabe sansebaserede naturoplevelser for mennesker med demens.

quote Naturens potentiale er stort, og vi tænker bredt, når vi udvikler for eksempel bålaktiviteter, hvor man kan smage og dufte maden

Tine Nord Raahauge, naturskoleleder i Slagelse Kommune

Naturskoleleder Tine Nord Raahauge forklarer i en pressemeddelelse, at projektet handler om at bygge bro tilbage til det levede liv gennem enkle, men meningsfulde oplevelser.

- Vi evaluerer løbende på, hvad der virker. Udfordringen er, at vi ikke kan forvente verbal feedback fra deltagerne, og de husker måske ikke oplevelsen bagefter. Men vi vil have en indikation af glæde og tryghed under aktiviteterne, hvilket er vores vigtigste pejlemærke, siger Tine Nord Raahauge.

Naturskoleleder Tine Nord Raahauge vil give de demensramte meningsfulde oplevelser.
Naturskoleleder Tine Nord Raahauge vil give de demensramte meningsfulde oplevelser. Foto: Privatfoto

Støtten fra Nordea-fonden går blandt andet til udviklingen af specialdesignede naturforløb, der omfatter sang i naturen, smag på naturen og meditative sanseoplevelser. 

Disse aktiviteter er designet til at skabe tryghed og glæde hos deltagerne, selv om de muligvis ikke vil kunne huske oplevelsen efterfølgende.

Læs også
Millioner til naturens mødesteder
Læs også
Millioner til naturens mødesteder

Projektet inkluderer også opgradering af grejbanken, hvor der indkøbes rekvisitter til at understøtte aktiviteterne.

Det kan være skind og tæpper, fordi demensramte kan blive forstyrret af ikke at kunne holde varmen.

En naturvejleder skal desuden ansættes som konsulent for at udvikle og afprøve forløbene.

Projektet kommer til at finde sted blandt andet ved Nordskoven i Slagelse.
Projektet kommer til at finde sted blandt andet ved Nordskoven i Slagelse. Foto: Slagelse Kommune

Projektet bygger på et tæt samarbejde med frivillige ledsagere, der spiller en central rolle i at bringe de demensramte ud i naturen. 

Forløbene skal ikke kun være en engangsoplevelse, men skal kunne leve videre gennem de frivilliges engagement og med tiden tilpasses andre særlige målgrupper.

Bliver måske permanent

Tine Nord Raahauge ser med optimisme på projektets fremtid.

- Vi har store forhåbninger til, at det her kan blive en permanent del af vores tilbud. Naturens potentiale er stort, og vi tænker bredt, når vi udvikler for eksempel bålaktiviteter, hvor man kan smage og dufte maden, eller stille vandreture, der bringer ro og fordybelse.


Nyhedsoverblik