Juletræerne er efterhånden tændt på torve og pladser landet over, og de fleste skal også have et til jul. En skattet juletradition, komtesse Wilhelmine Rewentlow satte i gang, da hun tændte det første træ i 1808.
Artiklen fortsætter under billedet.
Wilhelmine var 20 år og netop gift ind i Holsteinborg-slægten, da hun ville sætte sit eget præg på julen ved at efterligne noget, hun havde set i Tyskland.
I godsets store skove fik hun fældet et grantræ, som blev sat op i "vintergangen" over sommerhavestuen i østfløjen. Grevinden pyntede det med papirklip og tændte levende lys på dét, der altså blev Danmarks første juletræ.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fra Holsteinborg spredte traditionen sig. Først til København hvor der allerede tre år efter blev tændt lys i et træ i den senere politker, Orla Lehmanns, barndomshjem.
Fra København spredte traditionen sig videre ud i provinsen men i de første mange år kun blandt det bedre borgerskab.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det var først efter første vedenskrig at juletræet begyndte at blive alle mands eje. Der var dog stadig mange, der ikke havde råd, men de havde stadig mulighed for at opleve et.
Juletræet var nemlig blevet et offentligt anliggende, og rundt omkring på torve og pladser i de danske byer strålede lysene.
Artiklen fortsætter under billedet.
På Holsteinborg fortsatte traditionen også, og i 1861 kunne Wilhelmine tænde lys for H.C. Andersen, som fejrede jul på godset.
H.C. Andersen kom ofte på Holsteinborg, hvor hans lejlighed stadig står som dengang. Her skrev han en del af sine værker, og i flere af dem indgår netop juletræet. Blandt andet i et lille vers fra 1865:
Paa Holsteinborg Juletræet staar
Med straalende Gaver og Kjærter,
Én green heelt op til Liemfjorden naard,
Med hilsen fra Trofaste Hjærter.
Wilhelmine nåede at fejre 60 juleaftner på Holsteinborg, og oplevede altså på sine gamle dage at se den skik, som hun selv startede, sprede sig ud over landet.
I dag er det hendes tiptipoldebarn, Ulrich greve Holstein-Holsteinborg, som lillejuleaften får et træ bragt ind i hovedbygningen, pynter det og afslører det for resten af selskabet efter julemiddagen.
Juletræet står dog ikke længere i vintergangen men derimod i portrætstuen, kun få meter fra et maleri af netop Wilhelmine der som 20-årig altså tændte det første juletræ i Danmark.