- Du er næsten unormal, hvis du ikke tager kokain i dag. Det er jeg ked af at sige, men sådan er det nærmest i bylivet i Slagelse. Det er jo grotesk.
Sådan begynder 28-årige Jan Lillie Lauritsen fra Slagelse sin fortælling om et årelangt misbrug af stoffer.
Jeg tog kokain for første gang som 16-årig
Han mener selv, at han har prøvet langt det meste. Amfetamin, kokain, ecstasy, flour-amfetamin og MDMA.
Til at begynde med var stofferne en genvej til spænding og fest, husker Jan Lillie Lauritsen.
- Jeg tog kokain for første gang som 16-årig. Jeg gik i 10. klasse og tænkte, at jeg skulle prøve det her, fordi jeg havde set, at det var sejt på film, husker han.
Artiklen fortsætter under billedet
Bajere og kokain fyldte hverdagen
I dag har stofferne været med ham i 13 år, og der er kun få slags stoffer, han har holdt sig helt fra.
- Jeg tror faktisk kun, at det er crack og heroin og alt det der helt syge, som jeg har holdt mig fra, fortæller Jan Lillie Lauritsen.
- Jan tog især kokain og amfetamin sammen med vennegruppen i Slagelse, og for dem var det helt normalt, at en tur i byen ikke kun inkluderede alkohol, men også et par streger på toilettet og den følelse af uovervindelighed og lykke, som rusen medførte.
Sætter fokus på stoffer
TV2 ØST's ungdomsredaktion KRAS sætter i hele oktober måned fokus på unge og stoffer og udkommer med indhold på YouTube, Facebook og Instagram.
Jans historie står ikke alene, for også Benjamin Christensen fra Korsør og Mynthe Liljeskjold fra Holbæk har valgt at fortælle deres misbrugshistorie til TV2 ØST’s ungdomsredaktion KRAS.
For Mynthe var det årelang mobning og en ny kæreste, som bragte hende ind i misbrugsmiljøet og for Benjamin var det en svær barndom med en alkoholiseret mor og en voldelig stedfar.
Mynthe og Benjamin er begge en del af kampagnen #levellerdø, som Ungdommens Røde Kors i Slagelse står bag. Kampagnen har flere unge tidligere stofmisbrugere og pårørende, som tager ud på skoler og fortæller deres misbrugshistorie til andre unge i håbet om at kunne gøre en forskel og holde dem fra stofferne.
Læs mere til kampagnen #levellerdø her: https://indsamling.urk.dk/generel/8-8277
Du kan finde KRAS - TV2 ØST her:
Facebook: https://www.facebook.com/kras.tv2east/
Instagram: https://www.instagram.com/kras_tv2oest/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCeXZ_irbjb2d7N2FYaShLzA
- Selve følelsen af at være på et stof er fed i sig selv. Det vil jeg slet ikke lyve overfor nogen omkring, siger Jan Lillie Lauritsen.
Som tiden gik, blev stofferne en flugt fra virkeligheden.
Det mærkede han især, da han blev fyret fra sit job som slagter og gik ned med stress. Tomrummet forsøgte han at fylde ud ved at tage kokain flere gange ugentligt, og ofte varede hver rus flere dage, hvor det ene stof tog det andet og blev skyllet ned med alkohol.
Jeg flygtede fra min egen uduelighed. Jeg var en undskyldning for mig selv til sidst
Hverdagen bestod til sidst kun af to ting: Bajere og kokain.
- Jeg flygtede fra den her følelse af, at jeg skuffede min familie. Jeg flygtede fra hverdagen med ludomani. Jeg flygtede fra min egen uduelighed. Jeg var en undskyldning for mig selv til sidst, siger Jan Lillie Lauritsen.
Hjertet var ved at poppe ud
Hvor stofferne før blev brugt til at sparke gang i festen med vennerne, begyndte han nu at tage dem, mens han var helt alene - og det gjorde kun stofferne ekstra farlige, mener Jan.
- Når man så samtidig får taget for meget, så man er nødt til at ringe til en kammerat klokken 3 om natten, fordi man føler at ens hjerte er ved at poppe ud… Så må jeg indrømme, at jeg har fået en lektion for livet, siger Jan Lillie Lauritsen.
Jan Lillie Lauritsen har nu besluttet, at han vil prøve at kvitte stofferne. Og det er der især én grund til. Tidligere på året mødte Jan nemlig sin nuværende kæreste, og de besluttede sammen, at de ville livet anderledes. Derfor lagde Jan stofferne væk fra den ene dag til den anden og prøver i dag at holde sig clean, selvom det er svært, når alkoholen er røget indenbords og hjernen slået fra.
Jeg er begyndt at få min hukommelse tilbage
- Psyken er blevet bedre efter jeg stoppede. Jeg er begyndt at tænke mere klart. Jeg er begyndt at få
min hukommelse tilbage. Jeg er generelt bare blevet en gladere person, fortæller han.
Han kan stadig længes efter det kick, stofferne giver. Men nu øver han sig i at finde det et nyt sted.
- Det kan være en løbetur eller at gå amok på en sandsæk eller et eller andet. Mærke kroppen på alle mulige andre måder end at fyre en eller anden kemisk blanding op i næsen, som højst sandsynligt har været oppe i en røv eller to, griner han.
Artiklen fortsætter under billedet
Vil stadig joke om stoffer
Jan Lillie Lauritsen er godt klar over, at nogle mener, at han er dobbeltmoralsk. Han er nemlig også kendt under sit alias Morfar fortæller – en fiktiv karakter, der til over 55.000 følgere på Instagram deler grænseoverskridende jokes om blandt andet stoffer.
- Der er mig som privatperson, og så er der Morfar fortæller. Morfar fortæller er en karakter. At jeg ikke tager stoffer længere, og Morfar stadig laver opslag omkring stoffer, det er to vidt forskellige ting, mener Jan.
Tal om det, hjælp hinanden. Det er den eneste måde man kommer igennem det her helskindet
- Jeg laver mange opslag om stoffer på Morfar fortæller, og det vil jeg fortsat gøre. For jeg mener, at det er noget man skal snakke om, siger han.
Netop at snakke om det er Jan Lillie Lauritsens bedste råd, hvis man selv eller ven har problemer med stoffer.
Spørg personen om, hvad der foregår. Bed personen om at skrue lidt ned for attitude, charme
og ikke mindst indtagelsen af de her euforiserende stoffer, mener han.
- Tal om det, hjælp hinanden. Det er den eneste måde man kommer igennem det her helskindet.
På hjemmesiden altomstoffer.dk kan du læse mere om, hvad stoffer gør ved kroppen og hjernen og om hvordan du finder hjælp til at kvitte dem.