Ekstreme prisstigninger tvinger kommuner til at udskyde og vrage byggeprojekter

I hele regionen kaster prisstigninger på byggematerialer lange skygger over forhandlingerne om næste års kommunale budgetter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Priserne på byggematerialer er eksploderet, og rundt omkring i regionens kommuner skaber større og større regninger for byggematerialer som træ, beton og stål udfordringer.

- Situationen er den, at de seneste udbud, vi har haft ude, har ligget en minimum 25 procent over prisen i forhold til vores beregninger.

Sådan siger Rune Overlade, der er ejendomschef i Slagelse Kommune.

- Og så oplever vi, at det har været svært overhovedet at få nogen til at byde på opgaven.

Helt konkret har man i Slagelse Kommune besluttet at lade et multihus opføre ved Vikingeborgen Trelleborg – et ifølge Rune Overlade rigtig godt projekt, fordi opgaven er drevet og forankret lokalt.

quote På Trelleborg prøvede vi at gå efter billige byggematerialer, men da vi så skulle udbyde kontrakten, var de ikke billige længere

Rune Overlade, ejendomschef, Slagelse Kommune.

- På Trelleborg prøvede vi at gå efter billige byggematerialer, men da vi så skulle udbyde kontrakten, var de ikke billige længere – noget stål er steget med 200 procent, fortæller han.

Og sådan gentager situationen sig hele vejen rundt i regionen.

Senest har politikerne i Slagelse Kommune også været ude at pege på, at flere projekter er i spil til at blive udskudt eller droppet i forbindelse med næste års budget. Byrådet i Slagelse Kommune har således lagt op til at udsætte beslutningen om anlægsprojekter for godt 192 millioner kroner i det kommende år til det nye byråd efter efterårets kommunalvalg.

Og på Sydsjælland er et flertal af politikerne i Vordingborg Kommune nået til enighed om at smide yderligere godt 20 millioner kroner efter byggeriet af byens nye rådhus som følge af stigende priser på byggeri og anlæg.

Påbud fra Arbejdstilsynet

Længst mod nord i sendeområdet, i Odsherred Kommune, er situationen alvorlig.

Arbejdstilsynet har været forbi og her udstukket en række påbud, som Odsherred Kommune er nødt til at bringe i orden. Derudover står svømmehallen i Asnæs uden tag, efter at der sidste år blev fundet råd i tagkonstruktionen. Også her rammer prisstigningerne hårdt.

- Det var estimeret til 17 millioner kroner, og vi ender på 22 millioner kroner i de udbudspriser, vi har fået, siger Thomas Nikolajsen (R), næstformand i Økonomiudvalget, Odsherred Kommune, hvor man aktuelt drøfter næste års budget.

Thomas Nikolajsen (R), næstformand i økonomiudvalget, Odsherred Kommune, fortæller, at alene byggeriet af det nye tag på Asnæs Svømmehal er steget med fem millioner kroner.

Penge kan som bekendt kun bruges én gang, og derfor har byrådet i Odsherred Kommune været nødt til at afveje opgaverne nøje.

- Det betyder, at vi som politikere skal ind og prioritere endnu mere og benhårdt – men det er klart, har vi et tag, der er ved at falde ned, så skal det laves. Men så er der andre projekter, der må vige, siger Thomas Nikolajsen.

Læs også
Tag på svømmehal kan styrte sammen - reparation vil koste mange millioner
Læs også
Tag på svømmehal kan styrte sammen - reparation vil koste mange millioner

De voldsomme prisstigninger på byggematerialer er en efterreaktion på nedlukninger under corona, som har sænket udbuddet, kombineret med et byggeboom, som har øget efterspørgslen, forklarer Torben Liborius, politisk chef i DI Byggeri.

- Det er et globalt fænomen, der skyldes både corona, hvor nogle fabrikker var lukket i længere tid. Derudover har der været nogle vejrmæssige forstyrrelser, hvor vi får materialer fra, og endelig er transport over lange afstande, altså fragtrater på skibe, blevet meget dyrere, siger han og tilføjer:

- Samtidig er efterspørgslen steget. I både Danmark og store dele af Europa, Amerika og store dele af Asien går byggeriet rigtig hurtigt i øjeblikket, så der er kamp om de materialer, der er.

Kontrakt redder pris på ny hal

I Stevns Kommune er det blandt andet byggeriet af et plejehjem og en ny cykelsti, der rammes af de globale tendenser, som resulterer i stigende priser.

- Vi har lige indgået kontrakt med Lejerbo om at bygge et nyt plejehjem, og det kan godt blive udfordrende. Her har man et maksimum, hvad man må bygge for som almennyttigt boligselskab – og hvis man får mindre for pengene, går det udover det indhold, vi kan få på vores plejecenter, fortæller Henning Urban Dam (S), medlem af Økonomiudvalget.

Også i forbindelse med det nye besøgscenter for Verdensnaturarven på Stevns Klint volder de stigende byggepriser udfordringer. Her er det anlæggelsen af en ny cykelsti i Lille Heddinge, som bliver udskudt i håbet om, at priserne falder.

- Den valgte vi sidste år skulle bygges i 2022. Nu har vi aftalt, at den sættes i gang i 2022, men først sent i 2022. Så i stedet for, den står klar, når besøgscentret åbner, kommer vi til at vente lidt i håbet om, vi kan få en bedre pris, hvis vi afventer lidt, siger Henning Urban Dam.

Henning Urban Dam (S), medlem af økonomiudvalget i Stevns Kommune fortæller, at blandt andet et nyt plejehjem i Store Heddinge kan ende med at gå udover det indhold, plejecentret får.
Henning Urban Dam (S), medlem af økonomiudvalget i Stevns Kommune fortæller, at blandt andet et nyt plejehjem i Store Heddinge kan ende med at gå udover det indhold, plejecentret får. Foto: TV2 ØST

Inde i Store Heddinge er et andet byggeri i gang. Her har man været anderledes heldig, fortæller medlemmet af Økonomiudvalget.

- Vi har nogle ting, som vi har sat i gang, som for eksempel den nye hal i Store Heddinge. Den har vi heldigvis kontrakt på, for ellers var det nok løbet op i noget, der minder om det dobbelte.

Priser kan falde lidt

Men det er ikke kun på nybyg, at kommunekassens midler rækker kortere end hidtil.

- Vi har også en række puljer af en vis størrelse, som er til renoveringer. Der når man bare ikke så langt, som man ellers ville have gjort, konstaterer Henning Urban Dam fra Stevns Kommune.

Det handler blandt andet om energirenoveringer af kommunens bygninger med nye vinduer, varmekilder og belysning.

Hos KL oplyser kontorchef Michael Laursen, at en række kommuner landet over må udskyde byggeprojekter på grund af høje priser.

- Vi har ikke et overblik over, hvor udbredt det er, siger han i et skriftligt svar til TV2 ØST og tilføjer:

- Det er svært at gøre noget ved stigende priser. Vi må bare håbe, at det finder et mere normalt leje i takt med, at vi er på vej ud af coronakrisen. Står kommunerne i en situation, hvor priserne er meget høje, kan det være en god idé at overveje, om der er projekter, der kan skubbes, indtil det igen er muligt at få lidt mere for sine penge.

Kommunerne skal næppe gøre sig nogen forhåbninger om, at priserne kommer tilbage på niveauerne før coronapandemien, lyder det fra DI Byggeri. Dog er der ifølge Torben Liborius ved at vise sig de første spæde tegn på, at de voldsomme prisstigninger ebber ud.

Vi forventer, priserne vil falde lidt tilbage. Men de når ikke ned på det niveau, vi så før coronaen. Det er den internationale efterspørgsel alt for stor til, fortæller Torben Liborius politisk chef i DI Byggeri.
Vi forventer, priserne vil falde lidt tilbage. Men de når ikke ned på det niveau, vi så før coronaen. Det er den internationale efterspørgsel alt for stor til, fortæller Torben Liborius politisk chef i DI Byggeri. Foto: Dansk Industri

- Udviklingen på materialepriser har været helt voldsom i 2021. Vi forventer, at de skal stabiliseres, fordi produktionskapaciteten kommer op, og i Danmark vil nogle af de ekstraordinære aktiviteter, der blev sat i gang for at modvirke den krise, man troede ville komme, klinge af. Så efterspørgslen i Danmark vil falde lidt, siger han og tilføjer:

- Vi forventer, priserne vil falde lidt tilbage. Men de når ikke ned på det niveau, vi så før coronaen. Det er den internationale efterspørgsel alt for stor til.


Nyhedsoverblik