For familien Anhalt i Korsør er i dag, den 21. december, en helt særlig dag.
Det er nemlig årets korteste dag – vintersolhvervet er over os, og vi går imod lysere tider. Og det er noget stort, når man som familien Anhalt er asatroende.
- Den er ret vigtig. Vi gør klar til vintersolhvervet, ligesom alle andre gør klar til jul. Vi køber ind og finder juletræ og pynt, vi selv har lavet, siger Annamaria Anhalt.
Ofrede dyr og mennesker
Men på familiens juletræ er der ikke en stjerne på toppen ligesom i de fleste andre danske hjem. Den er skiftet ud med et solhjul. Og i aften har familien holdt en ceremoni, som hedder blot, som betyder ofring.
Artiklen fortsætter under billederne...
- I gamle dage ofrede man dyr, men der var også mennesker, der blev ofret. I dag ofrer vi mest bare mad, siger Marius Anhalt.
Annamaria Anhalt er vokset op i et kristent hjem, men er i dag ikke medlem af folkekirken.
Lyset er ekstremt vigtigt. Det handler om landbruget, og hvordan verden arter sig
- Vi har valgt at leve som asatroende. Derfor synes vi, det er mærkeligt at døbe børnene. Det er ikke fordi, der er noget galt med folkekirken. Vi har bare valgt at leve sådan her, siger hun.
Lyset er vigtigt
Mange juletraditioner stammer faktisk, fra før danskerne blev kristne - blandt andet ordet jul, forklarer Marius Anhalt.
- Det er jo hjulet, årshjulet, de fire årstider. Det er jul. Dét på mandag, det er Kristmesse, siger han.
Til en ceremoni som den i aften påkalder familien sig de nordiske guder, blandt andre Odin. Der bliver ofret og vekslet forsonende ord. Og så fejrer de altså lyset.
- Lyset er ekstremt vigtigt. Det handler om landbruget, og hvordan verden arter sig, siger Marius Anhalt.
Alle er velkomne
Selvom familien ikke tror på kristendommen og Jesus Kristus, så holder de stadig jul på mandag.
- Jeg tror ikke, du kan finde en hedning, der siger nej tak til god mad og godt selskab. Det handler bare om at nyde hinanden uanset kultur, siger Marius Anhalt.
For i sidste ende handler det hele om én ting:
- Om det er kristne, muslimer - ligegyldigt overbevisning, så er alle velkomne. Det handler om at samle de mennesker, man holder af og holde en fest, siger Annamaria Anhalt.
Det anslås, at der er et par tusind asatroende i Danmark.