Fandt død klumpfisk under gåtur på stranden: - Den ser meget mystisk ud

På Næsby Strand fandt Lisbeth Nielsen en død klumpfisk forleden. Det er et tilbagevendende fænomen, lyder det fra en marinbiolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag formiddag var Lisbeth Nielsen ude at gå en tur med hunden, da hun mødte et underligt syn på stranden. En 45 cm lang klumpfisk var skyllet op på Næsby Strand, som ligger vest for Slagelse.

- Den er jo en klump, kan man sige, for den er ret flad og rund. Så har den finner foroven og forneden. Den ser meget mystisk ud. Det er en meget speciel fisk, og den har også en speciel mund, siger hun.

Klumpfisken blev fundet i nærheden af Tude Å, så den er kommet en del på afveje i Musholmbugten, hvor Næsby Strand ligger.

quote Så har den finner foroven og forneden. Den ser meget mystisk ud. Det er en meget speciel fisk

Lisbeth Nielsen, Næsby Strand

- Jeg har ikke nogen idé om, hvor gammel den kan være. Den er 45 cm fra mund til hale, så det er en ung fisk, og den er sikkert blevet forvildet med af strømmen, efter stormen der har været her, siger hun.  

- Det var temmelig unormalt, at der var en fisk på den størrelse på den årstid her. Det er ikke noget jeg har set før. Så tænkte jeg, at det skulle registreres et eller andet sted, tilføjer hun.

Lisbeth Nielsen tog derfor hurtigt fat i folkene fra Øresundsakvariet. De er meget interesserede i at høre om fundne klumpfisk i dansk farvand, så de kan registrere fiskenes færden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Klumpfisken målet 45 cm fra og måler 65 cm fra den ene til den anden finne.
Klumpfisken målet 45 cm fra og måler 65 cm fra den ene til den anden finne. Foto: Privatfoto - Lisbeth Nielsen

Et tilbagevendende fænomen

Selvom de færreste er snublet over en klumpfisk på en strandtur, er det ikke unormalt, at man finder døde klumpfisk på denne tid af året.

quote Det er et tilbagevendende fænomen, der kommer hvert eneste år

Jens Peder Jeppesen, akvariechef og marinbiolog, Biologisk Institut ved Københavns Universitet

De kan nemlig ikke klare det kolde klima, fortæller Jens Peder Jeppesen. Han er akvariechef og marinbiolog på Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

- Det er et tilbagevendende fænomen, der kommer hvert eneste år. Klumpfisken er en kosmopolitisk fisk, som kommer ind i vores danske farvande om efteråret, fordi vandet er dejligt varmt, og der er sindssygt meget mad i forhold til nede sydpå. Så det er et fødereservoir, som både små og store klumpfisk mæsker sig i, siger han.

Klumpfisken lever normalt i det åbne ocean længere sydpå. Her spiser den plankton, vandmænd, brandmænd og små krebsdyr.

Kolde temperaturer tager livet af klumpfisk

Men når temperaturen i det danske farvand falder, mister klumpfiskene med tiden kræfterne. I sidste ende tager det livet af dem.

quote Når de først ligger inde ved kysterne, er det <em>end of no return</em>

Jens Peder Jeppesen, akvariechef og marinbiolog, Biologisk Institut ved Københavns Universitet

- Problemet er så, når temperaturen begynder at falde. De er ikke tilpasset et liv under ti grader. Så bliver de svage, og så bliver de fulgt ad strømme ind til kysterne. Og så lige så stille og roligt giver de op. Og når de først ligger inde ved kysterne, er det end of no return, siger Jens Peder Jeppesen.

klumfisk_forside.jpg
Læs også
Se billederne: Klumpfisk drevet i land i regionen
klumfisk_forside.jpg
Læs også
Se billederne: Klumpfisk drevet i land i regionen

- Det lave vand her om efteråret og vinteren er det koldeste. Ude på det dybe vand er der dejligt varmt. For eksempel er der ude på bunden af Øresund ni grader varmt vand, mens det ved kysterne er to grader, tilføjer han.

Fakta om klumpfisken

 

  • Den kan blive op til 4 meter lang og veje over 2500 kilo.
  • Ifølge Øresundsakvariet blev det største kendte danske eksemplar af en klumpfisk fanget ved Skagen og har været udstillet på Zoologisk Museum i København. Den målte 2,18 meter og vejede 566 kilo.
  • Klumpfisken er en pelagisk fisk, hvilket vil sige, at den er fritsvømmende og kan leve på mange forskellige typer havbund. 
  • Det normale levested for klumpfisken er det åbne ocean. Her lever den af planktondyr som for eksempel vingesnegle, blæksprutter, krebsdyr, vandmænd og brandmænd.
  •  Hun-klumpfisken producerer så mange æg, at den ikke er overgået af nogen anden fisk på jorden. Man kender til et eksempel, hvor en hun på 1,5 meter rummede 300 millioner æg.

 

Kilde: Øresundsakvariet, marinbiolog og akvariechef Jens Peder Jeppesen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet

Vokser hurtigt - kan blive på størrelse med næsehorn

Akvariechefen fortæller, at man indsamler klumpfiskene for at få en idé om, hvad de lever og dør af.

Klumpfisken vokser desuden meget hurtigt. Jens Peder Jeppesen husker selv et eksempel for et par år siden, hvor de fangede en klumpfisk på 11 kilo. Den fodrede de, så den tog 11 kilo på over fire måneder.

- De vokser sindssygt hurtigt sådan en klumpfiskeunge. Dem, vi ser i danske farvande, er på 40 til 50 cm. De er undfanget nede sydpå for et halvt år siden, siger Jens Peder Jeppesen.

Er det rigtigt, at de kan blive på størrelse med et næsehorn?

- Ja, det er helt vildt. Det er faktisk verdensstørste benfisk, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Privatfoto - Lisbeth Nielsen

Vil redde levende klumpfisk

Viden om klumpfisken og dens færden er dyrebar for Øresundsakvariet og deres kolleger på Nordsøen Oceanarium i Nordjylland. Derfor skal man endelig tage fat i et af stederne, hvis man ser en klumpfisk.

- Det er ren naturhistorisk interesse for os. Vi skal fortælle den danske befolkning, hvad der lever ude i de danske farvande, og det er et svært emne at formidle. For ude af øje, ude af sind, siger Jens Peder Jeppesen.

141229_KLUMPFISK.jpg
Læs også
Klumpfisk dør af kulde
141229_KLUMPFISK.jpg
Læs også
Klumpfisk dør af kulde

- Det er meget vigtigt, at vi danner os et billede af det hele, når vi samler de her klumpfisk ind. Der er helt klart det, vi kalder ”klumpfiskeår”, hvor der er 10 gange så mange dokumenterede indsamlinger end andre år. Sådan er naturen. Det går op og ned, tilføjer han.

På Øresundsakvariet er de især interesseret i at høre fra folk, som spotter en levende klumpfisk.

Dem vil de nemlig gerne være med til at redde. Derfor indsamler de levende klumpfisk, putter dem i store tanke og fodrer dem, så de kan overleve på dansk jord.

Hvis man finder en klumpfisk, kan man kontakte Øresundsakvariet på vagttelefonen 28751958.


Nyhedsoverblik