Hvis du er kristen, kan du blive begravet på flere kristne kirkegårde i Slagelse Kommune. Det samme gælder for jødiske borgere, der har en særskilt gravplads.
Men hvis du er muslim i Slagelse Kommune, må du uden for kommunegrænsen for at blive begravet, som det er i dag. Men det håber Miralem Garagic vil ændre sig.
Miralem Garagic er talsmand for fem muslimske foreninger i Slagelse Kommune, der alle håber på en lokal muslimsk gravplads. Det drejer sig om Alnor Forening i Korsør, Skælskør Kulturelle og Muslimske Forening i Skælskør, Foreningen Ringparken, Multikulturel Forening og Tawfiq Kulturcenter, som alle ligger i Slagelse.
Min familie skal have lov til at besøge mig på gravpladsen, uden at de skal køre 100 kilometer
Vil have gravpladser i kommunen
Miralem Garagic er selv blevet henvist til Brøndby og Odense, da han i sommer undersøgte, hvor han selv kunne blive begravet. Og det, mener han, ikke er godt nok.
- Det kunne jeg ikke acceptere som dansk statsborger, fordi lige pludselig har jeg ikke de samme rettigheder i den kommune, som jeg brænder for og elsker. Min familie skal have lov til at besøge mig på gravpladsen, uden at de skal køre 100 kilometer, siger han.
- Jeg har stor respekt for de kommuner, der har løst de her udfordringer for deres borgere. Men jeg mener, at vi har et ansvar for alle borgere i Slagelse Kommune, lige meget hvad deres religion er, deres hudfarve er eller hvor de kommer fra tilføjer han.
Udover Brøndby og Odense kan en muslimsk borger også blive henvist til Roskilde og Storkøbenhavnsområdet ifølge Miralem Garagic.
Artiklen fortsætter under billedet.
Muslimer kan begraves i Næstved
Her er i landsdelen er der dog mulighed for at få en muslimsk gravplads på Østre Kirkegård i Næstved. Her ligger de muslimske gravsteder side om side med de kristne i et særligt område af kirkegården.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Sådan en model havde Miralem Garagic også gerne set i Slagelse. Han har endda forhørt sig om muligheden, men det kan ikke lade sig gøre på grund af pladsmangel. Samtidig kan det ikke lade sig gøre, da der er en række krav til muslimske gravpladser.
- Når en muslimsk person bliver begravet, skal han helst og så vidt som muligt begraves inden for 24 timer. Kisten og altså hovedet skal vende mod Mekka. Og der må ikke have ligget nogle mennesker der før, siger Miralem Garagic.
Vi har cirka 10 procent af borgerne i Slagelse, som er muslimer. Derfor er det kun fornuftigt, at vi også får sådan en gravplads
Derfor har Islamisk Trossamfund i Slagelse søgt kommunen om tilladelse til at købe omkring 1500 kvadratmeter jord til opførelse af en muslimsk gravplads. Med de 1500 kvadratmeter kan man opføre omkring 300 gravpladser.
Udvalgsformand: 300 gravpladser er en fornuftig idé
Ansøgningen fra Islamisk Trossamfund er blevet behandlet af medlemmerne i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, som alle stemte for idéen i september - pånær Steen Olsen (S), der ikke deltog i mødet.
- Vi har cirka 10 procent af borgerne i Slagelse, som er muslimer. Derfor er det kun fornuftigt, at vi også får sådan en gravplads, siger Jørgen Grüner (SF), formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.
Artiklen fortsætter under billedet.
Kommunens forvaltning er nu ved at finde mulige områder i Slagelse.
- Jeg håber, vi er klar her i foråret. Så når vi kommer hen på den anden af vinter, kan vi se på sagen igen i udvalget, så vi kan få endeligt besluttet, hvor det skal være henne.
Den udmelding glæder Miralem Karagic, for spørger man ham er både efterspørgslen og behovet stort.
- Jeg får jævnligt opkald, hvor folk spørger: Kan jeg købe en plads, selvom den ikke er fundet endnu. Interessen er meget stor, siger han.
VIDEO: På Østre Kirkegård i Næstved er det muligt at få en muslimsk gravplads, siger Benny Karlsson, der er kirkegårdsleder på Næstved Kirkegårde.