Mens mange formentlig glæder sig til julemåneden begynder, er 1. december forbundet med anderledes blandede følelser hos landets boligselskaber og borgmestre.
Søndag fremlægger Social- og Boligministeriet årets lister over parallelsamfund, udsatte boligområder og omdannelsesområder - de såkaldte ghettolister.
I TV2 ØSTs sendeområde var der sidste år fem boligområder, der havnede på listerne.
En af dem er Motalavej i Korsør, der sidste år debuterede på både listen over parallelsamfund og listen over udsatte boligområder. Området havde ellers været ude af listen nogle år.
Her har man skredet til den mest drastiske løsning - nedrivning af hele 164 boliger.
- Jeg tror ikke, at der er nogen borgmester i Danmark, der drømmer om at stå på en ghettoliste, lød det sidste år fra borgmester i Slagelse Knud Vincents (V).
Straffes for at tage imod ukrainere
BoligKorsør administrerer alle tre boligafdelinger på Motalavej.
Her lægger direktør Morten Folsø Nielsen ikke skjul på, at listerne langt fra giver noget retvisende billede af tingenes tilstand på Motalavej.
Det gælder både, når det kommer til beboersammensætningen og til kriminalitet, hvor der højst må være 2,05 procent af beboerne, der har en fældende dom for overtrædelser af straffeloven, våbenloven og lov om euforiserende stoffer.
- På Motalavej er vi blevet ramt hårdt af, at vi har taget imod ukrainske flygtninge, siger han og fortsætter:
- Når det kommer til kriminaliteten er de handlinger, beboerne er dømt for, næsten aldrig foregået på Motalavej, men andre steder. Derfor siger det ikke ret meget om trygheden i området.
Kriminalitet er en joker
Ifølge Morten Folsø Nielsen arbejder BoligKorsør aktivt med at åbne området op, så beboersammensætningen bliver ændret med tiden.
Jeg har altid talt imod de her lister
- Jeg skal være den første til at anerkende, at der er boligsociale udfordringer på Motalavej, men jeg har det også sådan, at listerne langtfra fortæller hele billedet.
Udfordrende er det også, at kriminalitetsraten kan ændre sig. 2,05 procent af befolkningen er nemlig ikke et fast kriterium. Ifølge almenboligloven justeres andelen efter antallet af dømte på landsplan ganget med tre.
Stiger kriminaliteten på landsplan, mens den falder i et udsat boligområde, kan det betyde, at området ryger af listen.
Michael Demsitz ser også frem mod søndag med en vis spænding. Han er formand for Nakskov Almene Boligselskab og har 40 års erfaring i den almene boligsektor.
Ghettolisterne
Listerne blev indført i 2010 og har siden 2018 blevet brugt til at beslutte, hvor der skal nedrives boliger.
Aktuelt findes der fire lister: Listen over forebyggelsesområder, listen over udsatte boligområder, listen over parallelsamfund og listen over omdannelsesområder. Forebyggelsesområderne er den 'mildeste' kategori, mens omdannelsesområderne er de mest udsatte områder, idet de de seneste fem år har været på parallelsamfundslisten.
Indenfor TV2 ØSTs sendeområde er der ingen boligområder, der har karakter af omdannelsesområder, mens i alt fem områder står på de andre lister.
Listerne udgives af Social- og Boligministeriet.
- Jeg har altid talt imod de her lister. Det er absurd at stemple boligområder som ghettoer. I min optik er det noget, man gør for at gøre det lettere at rage dem ned bagefter, siger han.
Arbejder på at ændre området
Fordelene ved listerne er i Michael Demsitz' optik få.
- Det er jo dejligt nemt at administrere efter, men det løser reelt ingen problemer.
I Nakskov debuterede området Vængerne sidste år på listen over udsatte boligområder.
Det skyldes alene, at der er 60,8 procent af beboerne, som kun har en grundskoleuddannelse. Grænsen er ifølge reglerne 60 procent.
- Sat på spidsen ville det kunne betale sig for os at betale huslejen for en familie, for det er jo så lidt, der skal til, siger Morten Folsø Nielsen, der samtidig understreger, at man på ingen måde har givet op.
- Vi arbejder fortrøstningsfuldt derud af.
TV2 ØST har været i kontakt med borgmestrene Knud Vincents (V) fra Slagelse Kommune, Holger Schou Rasmussen (S) fra Lolland og Simon Hansen (S) fra Guldborgsund. De ønsker ikke at kommentere, før listerne offentliggøres.