- Hvis vi får det her vedtaget, skal der være totalt rygeforbud, fra du møder ind på arbejde, til du går hjem.
Sådan lyder det fra Ali Yavuz (S), der er formand i Forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune.
Et flertal vil have gennemført et totalt rygeforbud for folk, der er ansat i kommunen, skriver Sjællandske.
Derfor har de sendt et forslag i høring om at forbyde rygning totalt for kommunalt ansatte i arbejdstiden.
Forbuddet skal hjælpe rygere til at stoppe med at pulse i pauserne
21 kommuner har allerede indført røgfri arbejdstid, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Det betyder, at medarbejderne ikke må ryge i arbejdstiden - hverken indendørs, udendørs eller udenfor matriklen, og at alle kommunens arbejdspladser skal have samme rygepolitik.
Vi skal stoppe tilgangen i antallet af unge rygere. Vi har relativt mange unge, der starter med at ryge, og det gør de allerede fra 6. til 9. klasse
Det er ifølge udvalgsformand og fortaler for forslaget Ali Yavuz vigtigt at hjælpe dem, der allerede ryger med at stoppe.
- Vi har en sundhedspolitik, der siger, at vi skal reducere andelen af rygere med en tredjedel, når vi når 2025. I øjeblikket går det desværre den forkerte vej, så vi skal have noget handling på det her område, siger han.
Vigtigt at forhindre børn og unge i at ryge
Men også i forhold til at forhindre børn og unge i at starte med at ryge, er det vigtigt med en forebyggende indsats, mener Ali Yavuz.
- Vi skal stoppe tilgangen i antallet af unge rygere. Vi har relativt mange unge, der starter med at ryge, og det gør de allerede fra 6. til 9. klasse, siger han.
- Vi har jo folkeskolerne, og hvis vi tager lærerne, er de også rollemodeller.
Forslaget om rygeforbud vil også have en økonomisk fordel, mener udvalgsformanden, som påpeger, at tal viser, at der er rigtig mange omkostninger forbundet med rygere
Selvfølgelig vil der altid være nogle, der ikke synes, at vi skal blande os i det. Men vi er også nødt til at tage hånd om det tavse flertal
- Det betyder øget sygefravær og flere pauser. Jeg tror, Sundhedsstyrelsen havde et tal på 15,6 millioner for en kommune med 50.000, og vi er næsten dobbelt så store. De penge vil jeg gerne bruge på noget forebyggelse, siger han.
Pengene vil kunne bruges forebyggende
Rygning har både personlige økonomiske konsekvenser, mener Ali Yavuz, og kommunen vil kunne spare mange penge som i stedet kan bruges forebyggende.
- Vi kan også se, at befolkningen støtter det. Otte ud af ti støtter røgfri arbejdstid. Det er den største dræber.
Men hvad med rygerne? Kan udvalgsformanden forstå, at der er nogle rygere, der mener, de ikke skal blande sig?
- Selvfølgelig vil der altid være nogle, der ikke synes, at vi skal blande os i det. Men vi er også nødt til at tage hånd om det tavse flertal, siger han.
- For år tilbage, da der blev rygeforbud i restauranter og i DSB, sagde folk også, at det er der ikke nogen, der skal bestemme. Men udviklingen går bare i den retning, at det bliver mere og mere acceptabelt. Selvfølgelig kan der være nogle, der fravælger os som kommune. Men jeg vil hellere, at vi skal være en foregangskommune – så vi skal faktisk tilvælges, siger Ali Yavuz.
Et borgerligt mindretal i Forebyggelses- og seniorudvalget er imod forslaget. Cecilie Geiker (V), Ann Sibern (DF) og Helle Jacobsen (V) mener, at Rygeloven fra 2007 skal følges, og at arbejdsgiveren ikke behøver at blande sig yderligere.