I august måned sidste år slog Skælskørs nye skole, Solskinsskolen, dørene op for første gang.
Skolen er et resultat af en politisk beslutning om at samle medarbejdere og elever fra tre skoler på én.
I min drengs klasse havde de pludselig kun vikarer, fordi lærerne havde sagt deres job op
Men ifølge Morten Langelund, der er far til to børn på Solskinsskolen, står det skidt til med blandt andet arbejdsmiljøet på skolen.
- Siden sommerferien har 15 lærere sagt op. Skolen fik en rigtig dårlig arbejdspladsvurdering i efteråret, og der blev sat psykolog ind for at hjælpe på skolen. Men lige så snart lærerne finder noget nyt, skifter de job, lyder det fra Morten Langelund.
Vil råbe politikere op
Til aftens byrådsmøde vil forældre til børn på Solskinsskolen derfor dukke op for at forklare politikerne, at de mener, situationen på skolen er uholdbar.
- Vi vil spørge ind til, hvilke tiltag skolen og kommunen vil iværksætte for at tage hånd om situationen. Vi har tænkt os at ytre vores frustration, så politikerne kan se, at de bliver nødt til at gøre noget.
Han forventer, at omkring 30 forældre vil dukke op til aftenens møde. Især mener Morten Langelund, at det er skolens ledelse, der ikke er rustet til at håndtere situationen.
- Jeg mener ikke, at skolelederen har de rette kompetencer. Vi håber på at få en skole, hvor der er noget mere retning. Det er der ikke lige nu. Lærerne underviser i øst og vest, men ingen ved, hvad de skal, lyder det fra Morten Langelund.
Ledelsen skal have ro
En af de politikere, som vil være til stede ved aftenens byrådsmøde, er Unnie Oldenburg (S), som er formand for Slagelse Kommunes Børne- og Ungeudvalg.
- Det gør stort indtryk at høre forældrenes beretning, og det skal ikke fortsætte. Så længe der er mistrivsel blandt børn og medarbejdere, kan man ikke være tilfreds, lyder det fra Unnie Oldenburg (S).
Hun understreger, at hun og Socialdemokratiet oprindeligt var imod skolesammenlægningerne i Skælskør, men at man nu er nødt til at bakke op om skolens ledelse og det arbejde, de har foran sig.
- Jeg tror ikke, der er mere, vi kan gøre lige nu. Det, der er sat i værk, skal have lov til at virke. Der er tilknyttet en erhvervspsykolog, og så er der nedsat en styregruppe, så der kan skabes en skole, som alle er tilfredse med, siger hun.
Hendes byrådskollega, Thomas Clausen (EL), mener i modsætning, at det er byrådspolitikernes ansvar at gå ind i sagen.
- Jeg tænker, at situationen er foruroligende. Byrådet bliver i min optik nødt til at tage affære for at hjælpe skolen på rette vej.
- Der er mange ting, man kan gå ind og kigge nærmere på. Der skal en grundig redegørelse til, lyder det fra Thomas Clausen, der også selv har sat Solskinsskolen på dagsordenen på aftens byrådsmøde.
Han ønsker blandt andet, at Børne- og Ungeudvalget skal inddrages i arbejdet med at sikre et bedre arbejdsmiljø på skolen.
Indstilling fra Thomas Clausen (EL)
1) at direktionen, forvaltningen og ledelsen for Solskinsskolen påser, at de kommende afsluttende skriftlige prøver på Solskinsskolen afvikles under forhold, så gældende regler om prøvernes afvikling overholdes.
2) at byrådets Børne- og Ungeudvalg inddrages i sikringen af arbejdsmiljøet på Solskinsskolen – Skælskør Skole med henblik på stillingtagen til de forhold, der har vanskeliggjort forbedring af arbejdsmiljøet for de ansatte.
Kilde: Dagsorden byrådsmøde i Slagelse Kommune den 29. april 2024
Så vidt kom det dog ikke. Et flertal stemte mandag aften imod at behandle punktet.
Det er en lang proces
En arbejdspladsvurdering fra november måned fastslog blandt andet, at halvdelen af skolens medarbejdere svarer negativt, når det gælder deres tilfredshed alt i alt. I december gav Arbejdstilsynet i øvrigt skolen et påbud, som skolen nu har indtil juni måned til at efterleve.
Og på Solskinsskolen erkender leder, Jimi Willesen, da også, at der er udfordringer, som skal håndteres.
- Vi oplever et pres på arbejdsmiljøet. Vi står midt i en fusion, hvor bølgerne kan gå højt, og det slår nogle gnister, når man tager tre personalegrupper og sætter dem sammen, uden at de har bedt om det, forklarer skolelederen.
Han er til gengæld ikke enig i, at der skulle være tale om en decideret lærerflugt, og han kan ikke genkende, at 15 lærere skulle have sagt deres stilling op.
- Det er ni lærere og tre pædagoger, der har sagt op. Der er tale om 10 procent i personaleomsætning (udskiftning i personale, red.). Der er kun to skoler i kommunen, der har lavere omsætning, end vi har. Så jeg kan ikke genkende billedet af, at der skulle være lærerflugt her på skolen, forklarer Jimi Willesen.
Skaber mistrivsel for børnene
Forældrenes opråb handler dog ikke alene om arbejdsmiljøet for skolens medarbejdere, men også om børnene, hvor mange, ifølge Morten Langelund, oplever mistrivsel.
- I min drengs klasse havde de pludselig kun vikarer, fordi lærerne havde sagt deres job op. Det går selvfølgelig ud over trivslen hos børnene. Der er sket nogle konkrete episoder, hvor børn har givet hinanden tæsk, uden det har fået konsekvenser, forklarer han.
Også her stiller skoleleder, Jimi Willesen, sig uforstående:
- Hvis der opstår sager, hvor børn krænker børn, så skal vi naturligvis tage hånd om dem. Når der er opstået sager på skolen, har vi taget hånd om den. Jeg kan ikke kommentere på konkrete sager. Men jeg synes, at vi handler så hurtigt, som vi overhovedet kan.
Skolelederen håber i øvrigt, at skolen og forældrene fremover får en bedre dialog med hinanden.