Frygt for spredning af fugleinfluenza - sådan skal 28.000 kalkuner aflives

En nøje koordineret indsats går tirsdag morgen i gang med at gasse 28.000 kalkuner. Både lastvogne, døde dyr og mandskab skal desinficeres grundigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af de seneste uger er der gjort adskillige fund af fugleinfluenza i vilde fugle over hele Europa. Nu er det første tilfælde af det stærkt smitsomme virus konstateret i en dansk besætning – nærmere bestemt ved Boeslunde på Vestsjælland.

- Det er noget, vi havde frygtet kunne ske på den her tid af året, siger Lasse Holm, veterinærchef for Veterinærøst i Fødevarestyrelsen.

quote Vi gør, hvad vi kan for at undgå spredning af smitte derfra

Lasse Holm, veterinærchef, Veterinærøst, Fødevarestyrelsen.

Han henviser til, at sæsonen for fugletræk har fået antallet af konstaterede smittetilfælde blandt vilde fugle til at stige. Og imens det smitsomme virus ikke nødvendigvis tager livet af de vilde fugle, så bærer de smitten videre til besætninger, hvor smitten navnlig blandt kalkuner og hønsefugle er dødelig.

Konkret fik man mistanke om smitte med fugleinfluenza på gården ved Boeslunde, da flere kalkuner begyndte at dø lørdag. Herefter blev en dyrlæge straks sendt afsted fra Fødevarestyrelsen for at udtage prøver.

- Det foreløbige svar kom i går, søndag, og her til morgen kom det endelige svar, forklarer Lasse Holm, som allerede ved den første mistanke satte gang i det store apparat, som skal forhindre yderligere spredning.

Lastvogne desinficeres 

I alt 28.000 kalkuner skal nu slås ned på gården ved Boeslunde. Besætningens størrelse er ifølge Fødevarestyrelsen gennemsnitlig, når det handler om kalkuner – men i bredere fjerkræsammenhæng er det en besætning i den store ende, lader Lasse Holm forstå.

Selve aflivningen og den efterfølgende afskaffelse af de døde fugle kommer til at foregå efter nøje planlagte procedurer for at undgå smittespredning – sådan som Fødevarestyrelsen gjorde ved tilfælde af smittespredning i foråret.

- Der kommer til at ske det, at fuglene bliver aflivet ved at bruge CO2. Dyrene aflives inde i stalden, som lukkes tæt, hvorefter CO2 pumpes ind. Når det er sket, får vi Beredskabsstyrelsen til at hente fuglene ud til destruktion på Daka.

Daka forestår blandt andet destruktion af døde dyr.

Mandag eftermiddag er der lagt køreplader ud. De skal gøre det muligt at desinficere lastvognene med døde fugle, inden de forlader området.
Mandag eftermiddag er der lagt køreplader ud. De skal gøre det muligt at desinficere lastvognene med døde fugle, inden de forlader området. Foto: René Lind - Lind Foto

Helt konkret er der mandag eftermiddag blevet lagt køreplader ud ved kalkunfarmen. Det handler ifølge Lasse Holm om at skabe en mulighed for at kunne desinficere køretøjerne, inden de forlader området.

- Der er mange fugle, og de udskiller meget virus. Derfor gælder det om at få dem i containere fra Daka med låg på, og så overbruser man fuglene, inden låget lukkes, så det ikke spreder sig, når de kører væk, forklarer han og tilføjer:

- Lastbilerne bliver også desinficeret – hjul og hjulkasser. Så vi gør, hvad vi kan for at undgå spredning af smitte derfra.

Trusselsniveauet hæves

Forude venter yderligere et stort arbejde med at desinficere staldene, forklarer Lasse Holm:

- Det næste, der skal ske, når staldene er tomme, er, at der kommer et firma og laver den indledende desinfektion, både af gødning i stald og omgivelser, så vi ikke spreder virus igen.

- På sigt skal der laves fuldkommen rengøring og desinfektion af stalden. Det kommer til at tage lang tid. Det tager uger at få dem gjort ordentligt rene.

Mandag eftermiddag er der udelukkende tale om forberedende arbejder af logistisk karakter på adressen i Boeslunde, som tilhører tyskejede APM Danmark A/S.

Læs også
30.000 kalkuner og ænder aflives efter fund af fugleinfluenza
Læs også
30.000 kalkuner og ænder aflives efter fund af fugleinfluenza

Selve aflivningen af de 28.000 kalkuner, kommer til at ske tirsdag.

Fra Beredskabsstyrelsen kommer man i den forbindelse til at stille med et større hold, oplyser Erik Breum, chefvagt ved Beredskabsstyrelsen Sjælland, mandag eftermiddag til TV2 ØST.

- Vi er to befalingsmænd og 17 værnepligtige derude til at sætte op her til eftermiddag. I morgen kommer et større hold. Hvor mange er endnu ikke fastlagt, forklarer han og tilføjer:

- Vi skal forestå rensepunkt, så dyrlægerne kan komme ind og arbejde.

Det er ikke kun i forbindelse med smitten blandt de 28.000 kalkuner på kalkungården i Boeslunde, at Fødevarestyrelsen indskærper forholdsreglerne for at begrænse smittespredningen med fugleinfluenza. Generelt hæver Fødevarestyrelsen nu trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj.

Fra og med mandag indfører Fødevarestyrelsen et landsdækkende krav om, at alle fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal lukkes inde eller overdækkes. Desuden forbydes samlinger og dyrskuer med fjerkræ og andre fugle i fangenskab.

- Ejere af fjerkræbesætninger, hvor indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men dyrene skal holdes indhegnet, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme ind i indhegningerne, hedder det således i en pressemeddelelse.

- Formålet er at forebygge, at vilde fugle spreder smitte til tamfuglene.

Konstateringen af fugleinfluenza på Vestsjælland kommer en uge efter, at en vild fugl blev fundet med fugleinfluenza i Vadehavet ved den jyske vestkyst.


Nyhedsoverblik