Mindst 25 steder i landet kan der være en mulig sundhedsrisiko relateret til tidligere brandøvelsespladser, hvor der er brugt brandskum med de giftige stoffer PFAS.
Stofferne kan blandt andet være skadeligt for menneskers immunforsvar og være hormonforstyrrende.
Det viser tilbagemeldinger fra kommuner, oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.
Det kan for eksempel være i nærliggende vandløb, søer eller marker, hvor der går kvæg eller dyrkes fødevarer.
Tilbagemeldingerne er fra 34 kommuner.
De dækker 90 af de 181 brandøvelsespladser, som Miljøstyrelsen for nogle måneder siden bad kommuner, regioner, virksomheder og Forsvaret om at screene.
Her i sendeområdet er der tilbagemeldinger fra Vordingborg Kommune.
Vordingborg Kommune
Kulsbjerg Vartningsanlæg
- Vordingborg Kommune har oplysninger om, at der går græssende dyr på forsvarets område. Måske er der risiko for, at de græssende dyr har et forhøjet indhold af PFAS-forbindelser.
Kommunens oplyste håndtering: PT. ingen tiltag fra Vordingborg Kommunes side, da kommunen ikke er ejer af arealet. Kommunen afventer en tilbagemelding fra Forsvaret og Region Sjælland. Hvis arealerne kortlægges, vurderer kommunen om, der er påbudsmulighed.
Flyvestation Avnø
- Vordingborg Kommune har oplysninger om, at der går græssende dyr på Naturcenterets område. Måske er der risiko for, at de græssende dyr har et forhøjet indhold af PFAS-forbindelser.
Kommunens oplyste håndtering: Ingen tiltag fra Vordingborg Kommunes side, da kommunen ikke er ejer af arealet. Kommunen afventer en tilbagemelding fra Naturstyrelsen, som er ejer og Region Sjælland. Hvis arealerne kortlægges, vurderer kommunen om, der er påbudsmulighed.
Kalvebjerg Kaserneanlæg
- Vordingborg Kommune har oplysninger om, at der bliver slået høslæt på området, som måske gives til konsumdyr. Måske er der risiko for, at de dyr, som får hø fra forsvarets område, har et forhøjet indhold af PFAS-forbindelser.
Kommunens oplyste håndtering: Ingen tiltag fra Vordingborg Kommunes side, da kommunen ikke er ejer af arealet. Vi afventer en tilbagemelding fra Forsvaret og Region Sjælland. Hvis arealerne kortlægges, vurderer kommunen om, der er påbudsmulighed.